Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 19:24

Σταθάκης: Με την απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα πλέον μπορεί να βγει στις αγορές

Γράφτηκε από την
Σταθάκης: Με την απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα πλέον μπορεί να βγει στις αγορές

«Με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα πλέον μπορεί να βγει στις αγορές» επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτό θα συμβεί μετά τον Αύγουστο.

«Η απόφαση είναι πολύ κοντά στις τέσσερις θέσεις με τις οποίες προσήλθε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup που ήταν: δέκα χρόνια περίοδος χάριτος και δέκα χρόνια επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων, δημιουργία ενός "μαξιλαριού" περίπου 10 δισ. ευρώ για να υπάρχει ασφάλεια στο σύστημά μας τα αμέσως επόμενα χρόνια και δημιουργία του αναγκαίου χώρου, γύρω στα 10-11 δισ. ευρώ, για αποπληρωμή του ΔΝΤ του οποίου τα δάνεια λήγουν σύντομα και είναι ακριβά» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup είναι πολύ κοντά στις προσδοκίες μας διότι καλύφθηκαν οι τρεις θέσεις μας επακριβώς και για το ΔΝΤ δόθηκαν 5,5 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο και μαζί και η επιστροφή των κερδών από τις τράπεζες. Το τελικό "μαξιλάρι" μαζί με αυτό που έχουμε και μερικά που θα προστεθούν ακόμη, θα είναι γύρω στα 24 δισ. ευρώ» εξήγησε.

Αναφερόμενος στην αυξημένη εποπτεία ο κ.Σταθάκης ανέφερε: «Οι χώρες που ήδη ολοκλήρωσαν προγράμματα έχουν την απλή εποπτεία που αφορά σε εξαμηνιαίες εκθέσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η εποπτεία θα είναι αυξημένη και θα είναι ανά τρίμηνο. Είναι διαφορετικό να πάρεις 10 δισ. ευρώ δάνειο όπως η Κύπρος, 80 δισ. όπως η Ιρλανδία κι άλλο 250 δισ. ευρώ».

Σε ερώτηση αν από τις τριμηνιαίες εκθέσεις είναι δυνατό να προκύψουν νέα μέτρα, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Όχι. Οι τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες εκθέσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, όπως ήταν στο μνημονιακό καθεστώς. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, επέλεξε να κάνει τις αυξήσεις των μισθών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη».

Τέλος, σε ερώτηση πότε θα έχουμε φοροελαφρύνσεις, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Με τον προϋπολογισμό του 2019».

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER