Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018 16:00

Νίκος Ανδρουλάκης: Να τιμήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ανδρέα Παπανδρέου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Νίκος Ανδρουλάκης: Να τιμήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ανδρέα Παπανδρέου

Να ονομαστεί «Ανδρέας Παπανδρέου» χώρος ή αίθουσα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τιμήν του επί τρεις φορές έλληνα πρωθυπουργού, ζητά με επιστολή του ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, που θα εορταστούν τον Φεβρουάριο του 2019, απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ζητώντας του να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή προς τον κ. Ταγιάνι:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

Τις προσεχείς ημέρες θα τιμήσουμε την επέτειο του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στη Χίο το 1919. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ολοκληρώνοντας τη διδακτορική του διατριβή, και είχε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα ως οικονομολόγος, διδάσκοντας στα πανεπιστήμια της Μινεσότα και του Μπέρκλεϊ, με αποκορύφωμα την εκλογή του ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών.

Στις εκλογές του 1964 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και διορίστηκε υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού.
Μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας το 1967, ο Ανδρέας Παπανδρέου συλλαμβάνεται και αργότερα του επετράπη να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ μετά από τις διεθνείς πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αμερικανικής κυβέρνησης. Κατά την παραμονή του στην εξορία, ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), μία αντιδικτατορική αντιστασιακή ομάδα.

Το 1974, μετά την μεταπολίτευση και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) με στελέχη του ΠΑΚ και άλλων αντιδικτατορικών ομάδων. Παρέμεινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον θάνατό του τον Ιούνιο του 1996.

Στις εκλογές του 1981 εκλέγεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδος με ποσοστό 48%. Επανεξελέγη το 1985 και το 1993, μέχρι την παραίτησή του τον Ιανουάριο του 1996 για ιατρικούς λόγους, έχοντας διατελέσει πρωθυπουργός για πάνω από 10 χρόνια.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά του επιτεύγματα ως πρωθυπουργός περιλαμβάνονται οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις με την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, η επούλωση των πληγών του ελληνικού εμφυλίου (1946-1949), ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου, η ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και η δημιουργία του Ανεξάρτητου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για την πρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων.

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του η Ελλάδα άσκησε την Προεδρία των τότε Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 3 φορές (1983, 1988, και 1994). Πέτυχε τη δημιουργία των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ) προκειμένου να βοηθηθούν οι νότιες περιφέρειες της Κοινότητας (περιλάμβαναν την Ελλάδα, τμήματα της νότιας Γαλλίας και τη νότια Ιταλία), τα οποία στη συνέχεια εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής.
Προήδρευσε επίσης στη Σύνοδο της Κέρκυρας, όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης της Αυστρίας, Φιλανδίας και Σουηδίας με την υπογραφή των αντίστοιχων πράξεων προσχώρησης.

Δυστυχώς έχω παρατηρήσει ότι, παρά την σημαντική συνεισφορά του Ανδρέα Παπανδρέου στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στο όραμα μίας ενωμένης, προοδευτικής Ευρώπης, δεν υπάρχει κάποια αίθουσα ή άλλος χώρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος να είναι αφιερωμένος στη μνήμη του, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις ευρωπαίων πολιτικών.

Για το λόγο αυτό, καθώς τον Φεβρουάριο του 2019 θα εορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, θα ήθελα να σας ζητήσω να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε ένας χώρος ή αίθουσα να ονομαστεί «Ανδρέας Παπανδρέου». Με τον τρόπο αυτό θα τιμήσουμε τη μνήμη ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER