Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018 17:38

Τα ρωσικά μέσα για το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Γράφτηκε από την
Τα ρωσικά μέσα για το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Με εκτενείς αναφορές κάλυψαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και μερίδα του οικονομικού τύπου το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti σε ανταπόκριση του από την Αθήνα με τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η οδύσσεια με το χρέος τελείωσε» στην εκτενή του αναφορά στο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού, γράφει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η οκταετής οδύσσεια με την κρίση που προκάλεσε το χρέος ολοκληρώθηκε, η Ελλάδα επέτυχε τους στόχους της και δεν επιστρέφει πίσω».

Το διάγγελμα του Τσίπρα από την Ιθάκη, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο, ήταν συμβολικό, ενώ υπενθυμίζει ότι στην αρχή αυτής της Οδύσσειας, είχε αναφερθεί στις 23 Απριλίου του 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Παράλληλα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επανειλημμένα έκανε αναφορές στην Οδύσσεια του Ομήρου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείου ΤASS, στην επίσης εκτενή του ανταπόκριση του από την Αθήνα με τίτλο «Τσίπρας: η διαφθορά, ο φοροδιαφυγή και οι πελατειακές σχέσεις οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση χρέους», δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία του διαγγέλματος του Έλληνα πρωθυπουργού που αναφέρονται στα αίτια και τα πρόσωπα που οδήγησαν στην κρίση χρέους. Ο Τσίπρας υπογράμμισε, γράφει το TASS, ότι στην αρχή της νέας εποχής για την χώρα η Ελλάδα «δεν θα αγνοήσει τα μαθήματα από την συμμετοχή της στα μνημόνια».

Το πρακτορείο TASS γράφει ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση Τσίπρα, ότι με τις συναλλαγές που έκανε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές οδήγησε τη χώρα σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας και σε νέες στερήσεις για τους πολίτες, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του διάγγελμα επέρριψε την ευθύνη για την κρίση στα κόμματα εκείνα, τα οποία ήταν στο τιμόνι της εξουσίας και θέλουν εκ νέου να αναλάβουν την εξουσία».

H οικονομική εφημερίδα Vedomosti στο άρθρο της, με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέκρινε την κρίση χρέους με την Οδύσσεια», αναφέρεται εκτενώς στο διάγγελμα του πρωθυπουργού επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι παραθέτει αυτούσιο το twitter του Έλληνα πρωθυπουργού στο οποίο γράφει «Σήμερα στην πατρίδα μας ξημέρωσε μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική. Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της»

 ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER