Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 11:00

Δημήτρης Παπαδημούλης: Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την κοινωνία η εξοδος από τα μνημόνια

Γράφτηκε από την
Δημήτρης Παπαδημούλης: Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την κοινωνία η εξοδος από τα μνημόνια

Ως ιστορική στιγμή χαρακτήρισε την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε, στο «Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ».

Ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στους στόχους της επόμενης μέρας πως αφορούν στη «συνεχή βελτίωση της οικονομίας, την σταθερή, συνολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλους τους κλάδους, την ενίσχυση της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των επενδύσεων και την προώθηση και εφαρμογή ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπλήρωσε, επίσης, πως «θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της δημοκρατίας μας, την καταπολέμηση της διαφθοράς, και βέβαια την προώθηση της κοινωνικής ατζέντας, που σημαίνει σταδιακή άμβλυνση των κοινωνικών και εισοδηματικών ανισοτήτων, στήριξη των αδύναμων, ενίσχυση της μεσαίας τάξης, στοχευμένες και κοστολογημένες ελαφρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε τρεις πυλώνες, που αφορούν στην «καταπολέμηση των κοινωνικών, περιφερειακών και εισοδηματικών ανισοτήτων, την ανάδειξη ενός εναλλακτικού οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου, που θα αφορά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και, τέλος, στην προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων - φορολογική εναρμόνιση, τραπεζική ενοποίηση, αύξηση επενδύσεων και δικαιότερη κατανομή κοινοτικών πόρων», μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως υπογράμμισε, είναι «απαραίτητες για την ενίσχυση της δημοκρατικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας των ευρωπαϊκών θεσμών».

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας πάντως πως αυτές εξαρτώνται «από τη θέληση, το όραμα των Ευρωπαίων ηγετών, και βέβαια από τους πολιτικούς συσχετισμούς».

Προκρίνοντας την ανάγκη ενός αναπτυξιακού και προοδευτικού μοντέλου τόνισε ότι «απέναντι τις δυνάμεις του σκοταδισμού και της οπισθοδρόμησης οφείλουμε να διαμορφώσουμε ευρείες συμμαχίες, σε ένα ενιαίο, ισχυρό, πλατύ και δημοκρατικό μέτωπο, ικανό να προωθήσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ένα καλύτερο και δικαιότερο "αύριο" για τις κοινωνίες μας».

Για το προσφυγικό τόνισε πως λόγω των συγκρούσεων στο εσωτερικό της Ένωσης « Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να δώσει μια πειστική ευρωπαϊκή απάντηση και να χαράξει μια συνεκτική πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση».

«Είναι ντροπιαστικό και άκρως υποτιμητικό για τον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό, η ΕΕ των 500 εκατομμυρίων να μην μπορεί να ενσωματώσει 1-2 εκατομμύρια πρόσφυγες» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημούλης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER