Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 15:20

Κ. Ρέγκλινγκ: Μπορούμε να διακόψουμε τα μέτρα για το χρέος αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα

Γράφτηκε από την
Κ. Ρέγκλινγκ: Μπορούμε να διακόψουμε τα μέτρα για το χρέος αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα

Mήνυμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερία Die Presse ο επικεφαλής του ESM, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε:

«Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικοί δανειστές αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που έχουμε συμφωνήσει για την Ελλάδα αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκαν. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πρόσφατες συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τα επίπεδα χρέους εμφανίζονται ανησυχητικά υψηλά. Η Ελλάδα όμως μπορεί να ζήσει με αυτά καθώς οι ωριμάνσεις είναι πολύ μακρές και τα επιτόκια πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες», δήλωσε.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η συνεργασία με το ΔΝΤ δούλεψε καλά σε τέσσερις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα και μόνο στην Ελλάδα υπήρχαν περιστασιακά θέματα.

Τόνισε δε ότι «ήμασταν λεπτά μακριά από ένα Grexit το 2015».

Αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε τη στενή μέχρι τώρα συνεργασία με το ΔΝΤ και, όπως είπε, «σε τέσσερις χώρες αυτό λειτουργούσε καλά, μόνο στην Ελλάδα υπήρχαν περιστασιακά ζητήματα. Αλλά τα χρήματα του ΔΝΤ δεν επαρκούν εξαιτίας της στενής οικονομικής διασύνδεσης στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Επίσης, το 70% των μετόχων του ΔΝΤ είναι μη ευρωπαϊκές χώρες. Οι Κινέζοι, οι Ινδοί ή οι Βραζιλιάνοι δεν ήταν ευχαριστημένοι που το ΔΝΤ ήταν τόσο εμπλεκόμενο. Ρώτησαν: Δεν μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους; Πρέπει να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι».

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Ευρώπη έχει διδαχτεί από την κρίση δέκα χρόνια μετά την παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε από την κατάρρευση της Lehman ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε:

Ειχαμε δύο διαδοχικές κρίσεις σε πολύ σύντομο διάστημα κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο. Η κρίση στην ευρωζώνη δεν θα ήταν τόσο κακή άν δεν είχε προηγηθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε σήμερα περισσότερες κανονιστικές ρυθμίσεις ενώ πριν από αυτά υπήρχαν ελάχιστες. Η πεποίθηση ότι η αγορά είναι αυτορυθμιζόμενη ήταν λάθος. Στην Ευρώπη, οι πέντε χώρες κρίσης έχουν κάνει όσα έπρεπε. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεών τους, τέσσερις από αυτές βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σήμερα από τις περισσότερες από τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Είναι ιστορίες επιτυχίας. Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει επίσης μια ιστορία επιτυχίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER