Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 15:51

Ράνια Σβίγκου: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη η ενίσχυση της θέσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Γράφτηκε από την

«Η χώρα στέκεται στα πόδια της» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην 83η ΔΕΘ, για την επόμενη μέρα της χώρας. «Η κυβέρνηση, πλέον, θα επιλέγει τα μέσα εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων του 3,5%» πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «και στο ζήτημα των συντάξεων, αυτό το οποίο κατέστη σαφές από τον πρωθυπουργό είναι ότι ο στόχος για 3,5% μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή τού μέτρου για τις συντάξεις. Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε και από τα στατιστικά στοιχεία, θα τη συζητήσουμε με την Κομισιόν όταν θα παρουσιαστούν οι προϋπολογισμοί -πράγμα το οποίο συμβαίνει για όλες τις χώρες της ΕΕ- και θα εξηγήσουμε ότι δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αναγκαίο το μέτρο της περικοπής. Κι όχι μόνο δεν είναι αναγκαίο, αλλά είναι και αντιαναπτυξιακό».

Για την ανάπτυξη, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα συγκροτημένο σχέδιο, ένα συνεκτικό σχέδιο σε βάθος τετραετίας, όπως σωστά επισημάνατε, ένα κοστολογημένο σχέδιο, το οποίο δεν θα μπορούσε να εξαντληθεί σε 6 μήνες ή σε 9 μήνες ή σε έναν χρόνο, γιατί τότε καταλαβαίνετε ότι δικαίως η αντιπολίτευση θα κατηγορούσε για ένα προεκλογικό σχέδιο παροχών και εξαγγελιών που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα σχέδιο συγκροτημένο και συνεκτικό έχει ένα βάθος τετραετίας».

Επίσης, υπογράμμισε τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στο ζήτημα της δίκαιης ανάπτυξης: «Σημασία έχει και το πρόσημο της ανάπτυξης, σημασία έχει και το περιεχόμενο της ανάπτυξης. Γι' αυτό και στο δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο έχουν ισχυρή θέση οι εργαζόμενοι και θεωρούμε ότι η ενίσχυση της εργασίας και η ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Γι αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντική η ενίσχυση της θέσης τους μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μέσα από τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού».

Για τις φοροελαφρύνσεις, τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος της τάξης συνολικά των 3,5 δισ., ο οποίος κάθε χρονιά κατανέμεται σε διαφορετικά μέτρα ακριβώς επειδή -κι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει προσέξει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο- θέλουμε να τονωθεί η ανάπτυξη με έναν τρόπο συντεταγμένο και με έναν τρόπο όπου οι επιπτώσεις θα φαίνονται στην καθημερινότητα των πολιτών».

Σε ερώτηση εάν θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο απάντησε ότι «ανάλογα και με το μέγεθος του υπερπλεονάσματος θα κάνουμε αυτό που κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια».

Ερωτηθείσα για τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών, η κ. Σβίγκου υποστήριξε ότι «το βασικό σενάριο και η βασική επιλογή της κυβέρνησης, όπως την ανέλυσε ο πρωθυπουργός, είναι η εξάντληση της τετραετίας. Εμείς πάνω σ' αυτό δουλεύουμε, σ' αυτό δουλεύουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη και σίγουρα σ' αυτό δουλεύει και το κόμμα. Από κει και πέρα, όπως γνωρίζετε, με δεδομένο ότι και η συνταγματική αναθεώρηση θέλουμε να εκκινήσει τον Οκτώβριο, αυτό δείχνει ότι και η πρόθεσή μας είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία και να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα εξαντλήσει την τετραετία τα τελευταία χρόνια. Αυτό δίνει ένα σήμα σταθερότητας και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, δείχνοντας ότι κάτι αλλάζει κι ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει με ορίζοντα τετραετίας».

Για τις αμερικανικές επενδύσεις, με αιχμή τα δύο ναυπηγεία, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι μια πολύ θετική είδηση, όπως είναι θετικό και το ενδιαφέρον των επενδυτών σε μια σειρά άλλων projects που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στη χώρα. Από κει και πέρα, όταν μιλούμε για αύξηση των επενδύσεων κι όταν πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις, σίγουρα δεν κοιτάζουμε τη χώρα προέλευσης και την καταγωγή αυτών που θα επενδύσουν στη χώρα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ