Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018 14:00

Φωτεινή Βάκη: Το δίλημμα των ευρωεκλογών συνοψίζεται στο "Ανθρωπισμός ή Βαρβαρότητα"

Γράφτηκε από την
Φωτεινή Βάκη: Το δίλημμα των ευρωεκλογών συνοψίζεται στο "Ανθρωπισμός ή Βαρβαρότητα"

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή», εκτιμά ως «απαραίτητη τη σύγκλιση των δυνάμεων του σοσιαλιστικού και ευρύτερου προοδευτικού χώρου, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», «με δεδομένα τα σκληρά διακυβεύματα των επικείμενων ευρωεκλογών τα οποία θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο δίλημμα ‘ανθρωπισμός ή βαρβαρότητα'».

Επισημαίνει ότι «ένα τμήμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό, δυστυχώς, σε φάση προσέγγισης με ακροδεξιά και ακροσυντηρητικά στοιχεία» ενώ η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία «φαίνεται να συνειδητοποιεί τον κίνδυνο από την πολιτική ανοχή στη λιτότητα και την ακροδεξιά (αλλά) και την ανάγκη για αριστερό προγραμματικό πολιτικό λόγο».

Προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να συνεχίσει τη συνεπή του στάση σε σχέση με την προάσπιση της Ευρώπης της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους» και «εφόσον η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία συμπαρατάσσεται με αυτούς τους μεγάλους στόχους, τότε προφανώς και τα πεδία κοινής δράσης πολλαπλασιάζονται».

Ως προς τις συμμαχίες σε επίπεδο τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνει ότι αυτές «δεν θα πρέπει να αφορούν σε κομματικές μικρογραφίες, αλλά προγραμματικές συγκλίσεις».

Χαρακτηρίζει ως «ανατριχιαστικό» το πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο «βάλλει ανοικτά τα κοινωνικά αγαθά και αντιμετωπίζει με μένος τις κοινωνικές ανάγκες» και «αντλεί τις αναφορές του από τις πολιτικές του Πινοσέτ, το δεξιό πακέτο άγριας λιτότητας που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή στην Αργεντινή και από τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες του ΔΝΤ».

Ερωτηθείσα, ειδικά για την Κέρκυρα, είπε ότι το πιο άμεσο πρόβλημα είναι εκείνο των απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι πέραν των κυβερνητικών δεσμεύσεων και των αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων και ευθυνών, απαιτείται «επικαιροποίηση» του «κοινωνικού συμβολαίου με τους πολίτες του νησιού σε σχέση με το τι ακριβώς επιδιώκουμε σε αυτό το θέμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER