Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 15:00

Γ. Κατρούγκαλος: «Δημοκρατία και δικαιώματα πρέπει να πηγαίνουν μαζί με το κράτος δικαίου»

Γράφτηκε από την

Το μήνυμα ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται εν πολλοίς από τους πολίτες της, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την παρουσίαση της Εθνικής Έκθεσης της δημόσιας διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης και ενόψει των ερχόμενων ευρωεκλογών.

«Υπάρχει μια ιστορική ειρωνεία -ο πρωθυπουργός το ονόμασε αυτό στην πρόσφατη ομιλία του στο Παρίσι "Déjà vu"-, σαν να επαναλαμβάνουμε στην Ευρώπη τα ίδια και τα ίδια λάθη», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος και τόνισε ότι για να μπορεί η Ευρώπη να υπάρξει πρέπει γίνει πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική ταυτόχρονα. «Δημοκρατία και δικαιώματα πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι μαζί με το κράτος δικαίου για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την ψυχή των δημοκρατιών, και των εθνικών μας και της μεγάλης Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε: «Θα είμαστε μπροστά στη μάχη των μαχών στις επικείμενες ευρωεκλογές και στα δύο αυτά επίπεδα, και στην υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ και στην υπεράσπιση του δημοκρατικού και δικαιοκρατικού της χαρακτήρα».

Παρουσιάζοντας μαζί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Γιώργο Μαρκοπουλιώτη, τα συμπεράσματα της Εθνικής Έκθεσης της δημόσιας διαβούλευσης που έγινε στην Ελλάδα από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο για το Μέλλον της Ευρώπης, σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε τα κεντρικά ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή, ανέφερε πως η Ελλάδα κατατάσσεται 3η χώρα και ότι στην ιστοσελίδα για την εθνική διαβούλευση επισκέφτηκαν περισσότεροι από 30.000 Έλληνες χρήστες του διαδικτύου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ