Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2018 14:35

Δένδιας: "Η Νέα Δημοκρατία έχει στόχο την αυτοδυναμία"

Γράφτηκε από την

«Η Νέα Δημοκρατία έχει στόχο την αυτοδυναμία» υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Δένδιας προσθέτοντας ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός σύμφωνα με τη μεγάλη πλειονότητα των δημοσκοπήσεων.

Αναφορικά με την πιθανότητα εξάντλησης της τετραετίας από την κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι «εάν και εφόσον συμβεί δεν συνιστά κανενός είδους επιτυχία από την πλευρά της κυβέρνησης» αντίθετα, όπως λέει, «δείχνει το πόσο προσκολλημένη στην εξουσία παραμένει αδιαφορώντας για τα προβλήματα που επισωρεύει στην εθνική οικονομία και στην κοινωνία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνει ακόμη ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή» και υπογραμμίζει ότι «σε όσα τεχνάσματα και αν καταφύγει ο κ. Τσίπρας, σε όσες εντολές στον κ. Τσακαλώτο να "τα δώσει όλα" και αν καταφύγει δεν πρόκειται να αποφύγει το πικρό ποτήρι της ήττας».

Επίσης, ο κ. Δένδιας στη συνέντευξή του μιλάει για τον διάχυτο αντι-ελιτισμό που επικρατεί στην Ευρώπη και τον κόσμο και υποστηρίζει ότι «είτε στην Ελλάδα, είτε παγκοσμίως η Δημοκρατία οφείλει να βρει απαντήσεις και να πείσει εκ νέου τους πολίτες ότι η εμπλοκή τους με τα κοινά, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες, τους αφορά άμεσα».

Τέλος, σχολιάζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ζάεφ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τονίζει ότι «η ίδια η συμφωνία εμπεριέχει πηγές μελλοντικών προβλημάτων» και σημειώνοντας ότι «μπορεί ο κ. Ζάεφ να προσπάθησε να διορθώσει κάπως τα πράγματα, μετά το σάλο που προκλήθηκε» διερωτάται «τι θα γίνει αν αναδειχθεί κυβέρνηση της χώρας στο μέλλον το VMRO με τις γνωστές ακραίες θέσεις;».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Κύριε Δένδια, ας ξεκινήσουμε με την συμφωνία των Πρεσπών και το θέμα που προέκυψε από τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ σχετικά με τη διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» και να σας ρωτήσω. Τόσο η παρέμβαση Νίμιτς όσο και της κυβέρνησης δεν αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία χωρίς κινδύνους;

 Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια η διατύπωση της συμφωνίας των Πρεσπών, όσον αφορά το θέμα της γλώσσας, επιτρέπει στον κ. Ζάεφ να διατυπώνει τέτοιου είδους ισχυρισμούς και να θέτει βασιζόμενος σε αυτό και αλυτρωτικό ζήτημα, έστω και εμμέσως, στην απάλειψη του οποίου υποτίθεται ότι τα μέρη έχουν συμφωνήσει. Είχαμε προειδοποιήσει ευθύς εξαρχής την κυβέρνηση για τους κινδύνους της προχειρότητας, αλλά επέμεινε στη μυστική διπλωματία και στην παντελή απουσία διάθεσης συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Και μπορεί ο ίδιος ο κ. Ζάεφ να προσπάθησε να διορθώσει κάπως τα πράγματα, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, αλλά διερωτώμαι τι θα γίνει αν αναδειχθεί κυβέρνηση της χώρας στο μέλλον το VMRO π.χ., με τις γνωστές ακραίες θέσεις. Η ίδια η συμφωνία εμπεριέχει πηγές μελλοντικών προβλημάτων.


Κύριε Δένδια αισίως βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του χρόνου και εισερχόμαστε, πλέον, σε προεκλογικό έτος. Καταρχήν θα ήθελα να σας ρωτήσω: Στη ΝΔ περιμένατε ότι η κυβέρνηση θα κατάφερνε να ολοκληρώσει την τετραετία και να είναι η μόνη κυβέρνηση στη μνημονιακή εποχή που τείνει να κλείσει μία τετραετία;

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να εξαντλήσει τον συνταγματικά προσδιορισμένο χρόνο της θητείας της, εάν και εφόσον συμβεί -κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αυτή τη στιγμή-, δεν συνιστά κανενός είδους επιτυχία από την πλευρά της κυβέρνησης. Από μία άλλη οπτική γωνία δείχνει το ακριβώς αντίθετο: Το πόσο προσκολλημένη στην εξουσία παραμένει, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που επισωρεύει στην εθνική οικονομία και στην κοινωνία με την παραμονή της στη διακυβέρνηση της χώρας. Θα υποκύψω στον πειρασμό να συσχετίσω το συγκεκριμένο ζήτημα με το ζήτημα του Μνημονίου, το οποίο απλώς έληξε στον ευθύς εξαρχής προσδιορισμένο χρόνο του, με την κυβέρνηση να καυχάται αναίτια. Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τη λήξη προθεσμιών, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που έληξε προ πολλού είναι η ανοχή του ελληνικού λαού στις πάσης φύσεως μεθοδεύσεις της, όπως οι μεγάλες διαφορές εις βάρος της στις δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν.

Και μια που αναφέραμε τα μνημόνια θα ήθελα να σας ρωτήσω, ο πρώτος μετά μνημονιακός προϋπολογισμός για το 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή, αντιμετωπίστηκε κριτικά από τη ΝΔ. Ωστόσο την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον χαρακτήρισε «συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας» και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο του πλεονάσματος 3,5%, ενώ ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της». Άρα μήπως τελικά υπάρχει πρόοδος στη χώρα και οι θυσίες των πολιτών έχουν «πιάσει τόπο»;

Δυστυχώς, κυρία Αδηλίνη, πρόκειται για ακόμα μία περίπτωση στην οποία ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι. Η οικονομία της καθημερινότητας στενάζει και εν μέσω χειμερινής περιόδου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες παραμένουν αποκλεισμένοι από στοιχειώδη αγαθά, όπως π.χ. η θέρμανση. Επέβαλλαν νέους φόρους ή αύξησαν τους υπάρχοντες στα πάντα και παντού, «στραγγάλισαν» με τις αλόγιστα υψηλές εισφορές τους μικρομεσαίους και πανηγυρίζουν για όσα διανέμουν στο τέλος κάθε χρονιάς ως ψευδεπίγραφο «κοινωνικό μέρισμα». Δεν είναι αναπτυξιακή λογική αυτή. Είναι φθηνός λαϊκισμός, αν και κατανοούμε ότι μερίδα συμπολιτών μας ακόμα και ψίχουλα έχει ανάγκη.

Πρόκειται για μία κυβέρνηση όμως που πέραν του επικοινωνιακού προπετάσματος δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται το μέλλον της χώρας. Όσον αφορά μερίδα Ευρωπαίων αξιωματούχων και την άκομψη προσπάθεια παρέμβασής τους στην πολιτική ζωή της χώρας μας, κατανοώ πλήρως τη συμπάθειά τους απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τέτοιους πρόθυμους κυβερνώντες για την εκπλήρωση εντολών τους (ακόμη και ταπεινωτικών όρων όπως π.χ. η δέσμευση του συνόλου της εθνικής περιουσίας με το Υπερταμείο), ούτε γνώρισαν στο παρελθόν ούτε θα ξαναβρούν.

Ωστόσο, μετά και την ακύρωση του μέτρου της περαιτέρω μείωσης των συντάξεων αλλά και της έναρξης υλοποίησης του πακέτου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, εκτιμάτε, ότι μπορεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα μέχρι τις εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν μέσα στο 2019;

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Σε όσα τεχνάσματα κι αν καταφύγει ο κ. Τσίπρας, σε όσες εντολές στον κ. Τσακαλώτο «να τα δώσει όλα» και να καταφύγει, δεν πρόκειται να αποφύγει το πικρό ποτήρι της ήττας. Πρόκειται για μία κυβέρνηση, άλλωστε, που το περιβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» την καταδιώκει ακόμα και παραμένει διαρκές παράδειγμα της αναξιοπιστίας της. Η μόνη επιλογή που πλέον έχει είναι να διασώσει ό,τι απειροελάχιστο της απομένει για την υστεροφημία της και να αποχωρήσει από τη διακυβέρνηση του τόπου, προκηρύσσοντας το ταχύτερο δυνατόν εκλογές.

Με αφορμή τις μαθητικές καταλήψεις, αφού επισημάνω ότι τις καταδίκασε η ΝΔ, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Υπάρχει στροφή της κοινωνίας προς την Ακροδεξιά;

Καταρχήν, αν και είναι ευνόητο ότι δε συμφωνώ με τις καταλήψεις για οποιαδήποτε αιτία, πρέπει να μην ξεχνούμε ότι οι μαθητές βρίσκονται σε μια ευαίσθητη ηλικία και να μην εξαντλούμε την αυστηρότητά μας απέναντι στους ίδιους. Δεν ισχύει αυτό φυσικά για τους υποκινητές των καταλήψεων που βρίσκονται σε συγκεκριμένους ακραίους χώρους και χωρίς αιδώ θέλουν να εκμεταλλευθούν τις όποιες ανησυχίες τους, με στόχο το κομματικό όφελος. Δεν θεωρώ πάντως ότι υπάρχει στροφή της κοινωνίας προς την Ακροδεξιά. Ευτυχώς και παρά τα προβλήματα, ο χώρος πέριξ του Κέντρου (ή ο μεσαίος χώρος αν προτιμάτε) είναι αυτός που θα συνεχίσει να κρίνει τελικά την έκβαση των εκλογών και συνεπακόλουθα τις πολιτικές εξελίξεις. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο διάχυτος σήμερα λαϊκισμός, από όπου κι αν προέρχεται.

Κύριε Δένδια με την ιδιότητά σας ως πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης θα ήθελα το σχόλιό σας. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για αύξηση της ανομίας. Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι με τα «κίτρινα γιλέκα» σαφώς προκαλούν προβληματισμό για το τι συμβαίνει πλέον και εκτός Ελλάδας. Μήπως εντέλει «έξω» είναι χειρότερα τα πράγματα;

Σε συνέχεια των όσων ανέφερα προηγουμένως για τον λαϊκισμό, η ριζοσπαστικοποίηση ευρύτερων τμημάτων της κοινωνίας, όπως των μικρομεσαίων και των αγροτών, δικαίως προκαλεί προβληματισμό. Υπάρχει διάχυτος αντι-ελιτισμός στην Ευρώπη και τον κόσμο. Πολύ φοβούμαι ότι το φαινόμενο αυτό θα επιδιώξουν να το καρπωθούν οι οπαδοί ακραίων ιδεολογιών, όπως ήδη η Μαρίν Λεπέν πράττει στη Γαλλία, με στόχο να καρπωθεί τις κινητοποιήσεις για την αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Ας μην ξεχνούμε όμως ότι και στην Ελλάδα είχαμε παρόμοια φαινόμενα, με το «Κίνημα των Αγανακτισμένων» και τον ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων στη Βουλή.

Είτε στην Ελλάδα είτε παγκοσμίως, η Δημοκρατία οφείλει να βρει απαντήσεις σε παρόμοια φαινόμενα και να πείσει εκ νέου τους πολίτες ότι η εμπλοκή τους με τα κοινά, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες, τους αφορά άμεσα. Αυτό βεβαίως αφορά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παγίωση μιας εικόνας ενός γραφειοκρατικού ή και «τιμωρητικού» μηχανισμού, απόμακρου από τους πολίτες και τα προβλήματά τους, αδικεί την ευρωπαϊκή ιδέα και σε βάθος χρόνου, την υπονομεύει και την ακυρώνει.

Με φόντο τις εκλογές θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα. Βρίσκετε εφικτό το στόχο μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ όταν η Φώφη Γεννηματά επιτίθεται στη κυβέρνηση Καραμανλή;

Η Νέα Δημοκρατία έχει στόχο την αυτοδυναμία, ο οποίος είναι απολύτως εφικτός σύμφωνα με τη μεγάλη πλειονότητα των δημοσκοπήσεων. Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και όχι στα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών. Όλοι καταλαβαίνουν τους εσωκομματικούς και άλλους λόγους για τους οποίους η κ. Γεννηματά έχει επιλέξει τη συγκεκριμένη στρατηγική, αλλά αυτό αφορά την ίδια και το Κίνημα Αλλαγής. Εμάς μας αφορά το πώς η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη στη Βουλή μετά τις επόμενες εκλογές.

Αναφορικά με την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ η ΝΔ χαρακτήρισε φιάσκο τις κατηγορίες στον αντιπρόεδρό της Άδωνι Γεωργιάδη. Κρίνετε ότι πρόκειται για πολιτικό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης ή υπάρχει θέμα με το ΚΕΕΛΠΝΟ; Θα προχωρήσει, λέτε, το θέμα σε προανακριτική;

Το γεγονός και μόνον ότι η κυβερνητική πλειοψηφία κατακερμάτισε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία σε αποσπάσματα, ώστε να επανέρχεται στη συγκεκριμένη θεματολογία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αποδεικνύει ουσιαστικά και το πόσο αδύναμη είναι η επιχειρηματολογία της. Επικροτούμε το να χυθεί άπλετο φως σε υποθέσεις που χρήζουν διερεύνησης. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε καινοφανή νομικά επιχειρήματα και συμπεράσματα χωρίς κανένα τεκμήριο. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ βεβαίως δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το παραμικρό, αφού αποδεικνύει σε κάθε αφορμή ότι για την ίδια υπεράνω του Δικαίου βρίσκεται η κομματική σκοπιμότητα.

Τέλος, αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση εκτιμάτε ότι θα υπάρξει τελικώς συναίνεση σε θέματα που χρήζουν αναθεώρησης στον 21ο αιώνα;

Η Νέα Δημοκρατία συμμετέχει προκειμένου να μην επιτρέψει τον πλήρη ευτελισμό της διαδικασίας από κυβερνητικής πλευράς. Αλλά θα είναι ανεπίτρεπτο θεσμικά μια κυβέρνηση της οποίας σε κάθε περίπτωση λήγει η θητεία, να δεσμεύσει τη χώρα για την επόμενη δεκαετία σε μια συνταγματική αναθεώρηση που θα εξυπηρετεί πρόσκαιρες επικοινωνιακές σκοπιμότητες, στην περίπτωση που δεν αποδεχτεί την πρότασή μας για την από κοινού πρόταση αναθεώρησης άρθρων και δε συμπεριλάβει σε αυτά κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα (όπως για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων). Δεν μπορεί να δοθεί λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και δεν έχει έννοια η συναίνεση σε μια πρόταση κενή ουσιαστικού περιεχομένου.