Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 12:40

Σε θέση «μάχης» τα κόμματα για τις συντάξεις

Γράφτηκε από την
Σε θέση «μάχης» τα κόμματα για τις συντάξεις

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο ακυρώνονται οι διατάξεις που όριζαν περικοπές στις συντάξεις από 1.1.2019. Η κυβερνητική πλειοψηφία στόχο έχει να προσδώσει στην αποψινή ψηφοφορία μείζονα συμβολισμό για τη μετά το μνημόνιο εποχή, σύμφωνα με πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κλίμα αυτό θεωρείται βέβαιη, από κοινοβουλευτικές πηγές, η παρουσία του πρωθυπουργού στη σημερινή συζήτηση ο οποίος θα απευθυνθεί όχι μόνο στους συνταξιούχους αλλά και στους νέους καθώς στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και η τροπολογία για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για νέους έως 25 ετών.

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση, αν και ψηφίζει την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, επιφυλάσσει οξεία κριτική στην κυβέρνηση την οποία επικρίνει ότι «ξεψηφίζει» σήμερα διατάξεις που ήταν αχρείαστες. Την θέση αυτή θα επαναλάβει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που, σύμφωνα με πηγές από την Πειραιώς, επίσης θα παραστεί στη συζήτηση στη Βουλή.

Κατατέθηκε η τροπολογία για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"

Πριν από λίγο στο νομοσχέδιο κατατέθηκε η τροπολογία για την ένταξη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α' βαθμού και τη στέλεχωσή τους με μόνιμο προσωπικό. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας ακόμη δέσμευσης του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.

«Προχωρούμε στη σταδιακή διόρθωση αδικιών, στην ενίσχυση κοινωνικού κράτους, στην έμπρακτη τόνωση της οικονομίας, των νοικοκυριών και την επακόλουθη ανάπτυξη της οικονομίας και της αγοράς. Η σημερινή επιλογή της μη περικοπής των συντάξεων για το 2019 δεν ήταν καθόλου δεδομένες πολιτικές επιλογές. Αντιθέτως είναι αποτυπώματα στίγματα μιας συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης ενός πολύ συγκεκριμένου πολιτικού σχεδιασμού είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και πρόσθεσε: «Εκμεταλλευτήκαμε με λελογισμένο τρόπο όλα τα τα δημοσιονομικά περιθώρια, που δημιουργήθηκαν από την έξοδο της χώρας από το δημοσιονομικό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και σε συνέχεια αυτών των περιθωρίων ερχόμαστε να τα καλύψουμε παίρνοντας ευνοϊκά μέτρα. Είναι μικρά αλλά είναι και τα πρώτα βήματα γιατί σιγά σιγά ανακτούμε κομμάτι της δημοσιονομικής κυριαρχίας μας. Λόγω της εξόδου λοιπόν από το πρόγραμμα αλλά και της βιωσιμότητας του ΕΦΚΑ είμαστε σε θέση να ακυρώνουμε επώδυνα μέτρα. Ένα τέτοιο μέτρο ήταν η μείωση των συντάξεων», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, που επέμεινε: «Η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων ήταν ένα επώδυνο μέτρο που σήμερα ακυρώνουμε. Είναι πολιτική επιλογή».

«Το συγκεκριμένο μέτρο ήταν αχρείαστο έστω και αν τότε που το ψηφίζατε επιχειρηματολογούσατε διαφορετικά», σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση από τότε είχε υπογραμμίσει ότι δεν έπρεπε να έχει ψηφιστεί ένα τέτοιο μέτρο και είχε διαφωνήσει με τις επιλογές της κυβέρνησης. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ΝΔ σταθερά υποστήριζε, εντός και εκτός της χώρας και σε όλα τα επίπεδα, τη μη υλοποίηση αυτής της περικοπής και για το λόγο αυτό μάλιστα είχε καταθέσει και σχετική τροπολογία. Ο Γιώργος Βλάχος ανέφερε επίσης ότι αυτές οι περικοπές που ακυρώνονται σήμερα, δεν είναι οι μοναδικές που θεσπίστηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση ψηφίστηκαν μαζί με άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις που επιβαρύνουν τους συνταξιούχους και που αυτές σήμερα δεν ακυρώνονται δυστυχώς για τους ασφαλισμένους. «Διαπραγματευτήκατε μόνοι, αποφασίσατε μόνοι σας, αγνοήσατε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης, διαπραγματευτήκατε τα αντίμετρα με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων», είπε ο Γιώργος Βλάχος σημειώνοντας ότι ο νόμος 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων.

«Καλωσορίσαμε από την αρχή την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεψηφίσει αυτά που είχε ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία με τα δύο χέρια της και συμπαγέστατη επιβεβαίωσε την περικοπή των συντάξεων», ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος σημειώνοντας ότι πρέπει να ακυρωθεί και «όλο το έκτρωμα του νόμου Κατρούγκαλου». Ο κ. Κουτσούκος είπε επίσης ότι η κυβέρνηση σπεύδει μεν έντρομη να πάρει πίσω τις μειώσεις αλλά εξακολουθεί να διατηρεί σε ισχύ το θεσμικό έκτρωμα Κατρούγκαλου. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μαζεύει άρον άρον τις διατάξεις φοβισμένη για το πολιτικό κόστος που θα έχει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Κατήγγειλε επίσης τον «προπηλακισμό», από την κυβερνητική πλειοψηφία, του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ ο οποίος είχε καταγγείλει το νόμο Κατρούγκαλου, κατά την ακρόασή του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής όπου προηγήθηκε η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου. Ο κ. Κουτσούκος μίλησε για τριχοτόμηση του ασφαλιστικού συστήματος και δραματικές μειώσεις που φτάνουν μέχρι 36,6% και υπενθύμισε ότι η ΔΗΣΥ έχει καταθέσει πρόταση νόμου που «θα είναι η σημαία έναντι όποιων πολιτικών εξελίξεων» και αυτό «είναι κάτι που άπαντες πρέπει να το έχουν υπόψη τους»

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER