Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 14:30

Θεόδωρος Φορτσάκης: Να ξεφύγουμε από τη φοβερή ένταση που υποβόσκει στην κοινωνία

Γράφτηκε από την

«Δεν νομίζω ότι είναι η ώρα στη χώρα μας να μπούμε σε μία κατάσταση νέας αντιπαράθεσης στους δρόμους και να ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε το 2008», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με το κάλεσμα συγκέντρωσης με κίτρινα γιλέκα στον Λευκό Πύργο για το Μακεδονικό, την ώρα που θα μιλά την Παρασκευή ο πρωθυπουργός στο Παλαί ντε Σπορ.

«Είναι η ώρα να ξεφύγουμε από αυτή τη φοβερή ένταση που υποβόσκει στην κοινωνία μας, αλλά για να ξεφύγουμε πρέπει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα να έλθει ξανά σε επαφή με τον κόσμο και να αντιληφθεί ποια είναι τα πραγματικά του προβλήματα και πρώτη να το αντιληφθεί η κυβέρνηση, πράγμα που τώρα δεν συμβαίνει», είπε ο κ.Φορτσάκης, ενώ για την πολιτική αναφορά των διοργανωτών της συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη σχολίασε: «Μπορεί να παρεισφρήσουν και ακροδεξιά στοιχεία, δεν μπορώ να το γνωρίζω, δυστυχώς αυτό συμβαίνει τακτικά στις μεγάλες συγκεντρώσεις, είτε ακροδεξιοί είτε ακροαριστεροί τις καπελώνουν, δημιουργούν επεισόδια και τραβάνε πάνω τους την προσοχή. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που διαμαρτύρονται, χωρίς να είναι της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς».

Ερωτηθείς εάν η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής όταν θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών ο κ.Φορτσάκης απάντησε: «Δεν το ξέρω, είναι πολύ πιθανό να το κάνει, αλλά δεν μπορώ να το προεξοφλήσω. Θα συνεκτιμηθεί μαζί με όλες τις άλλες δυνατότητες που θα έχει η ΝΔ την ώρα που το θέμα θα έλθει στη Βουλή. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μία κατάσταση όπου και εκείνοι που είχαν δει στην αρχή με ένα θετικό μάτι τη συμφωνία, αρχίζουν και έχουν δεύτερες σκέψεις, αναρωτιόνται πού πάει αυτή η συμφωνία. Επίσημα και οι Βούλγαροι διαμαρτύρονται για την προβολή της "μακεδονικής γλώσσας" του Ζάεφ και του λένε ότι αν συνεχίσει έτσι, θα δημιουργήσουν εκείνοι πρόβλημα σε σχέση με το ΝΑΤΟ. Αυτή η κατάσταση δεν αναφέρεται μόνο στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στα Βαλκάνια».

«Το ατύχημα της συμφωνίας των Πρεσπών», συνέχισε ο κ. Φορτσάκης, «είναι ότι χωρίς να υπάρχει λόγος πήγε και αναγνώρισε η Ελλάδα μία γλώσσα την οποία δεν είχε κανένα λόγο να αναγνωρίσει» και «δημιουργείται ένα όχημα πάνω στο οποίο πατάνε βλέψεις αλυτρωτικές, οι οποίες δεν βοηθούν την ανάπτυξη των καλών σχέσεων των δύο χωρών, αντιθέτως τη δυναμιτίζουν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιου είδους συνεννόηση μεταξύ της ΝΔ και του Ποταμιού για τη στάση τους όταν θα έλθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Φορτσάκης απάντησε ότι και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Θεοδωράκης έχουν απαντήσει σχετικά. «Ο Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ δεν έχει κάνει καμία συμφωνία, ούτε τώρα πριν από τις εκλογές, ούτε θα κάνει καμία συμφωνία που θα λειτουργήσει για μετά τις εκλογές, για κανένα θέμα. Ό,τι κάνει το κάνει ανοιχτά, έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει πει ότι αυτή είναι μία συμφωνία αρνητική για την Ελλάδα και δεν θα την κυρώσει η ΝΔ, είτε έλθει πριν, είτε έλθει μετά τις εκλογές για συζήτηση στη Βουλή και σε αυτό το σημείο η θέση της είναι ξεκάθαρη. Καμία συζήτηση δεν έχει γίνει με τον κ. Θεοδωράκη, ούτε καμία επιρροή έχει ασκηθεί. Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε και είπε ότι η στάση του θα καθοριστεί όταν θα έλθει η ώρα της συζήτησης στη Βουλή, διότι υπάρχουν και θετικά και αρνητικά στοιχεία, τα οποία θα συνεκτιμήσει ο ίδιος και το κόμμα του και θα τοποθετηθεί στη Βουλή. Άρα το θέμα ξεκαθάρισε και από τις δύο πλευρές. Καμία σχέση η στάση της ΝΔ με αυτή του Ποταμιού και καμία σύνδεση μεταξύ των δύο στάσεων».

Σχετικά με την ψήφιση στη Βουλή μέτρων στήριξης κοινωνικών ομάδων παρατήρησε: «Τώρα στην πραγματικότητα επιστρέφουμε στην κατάσταση, στην οποία παρέλαβαν στο τέλος του 2014 αρχές του 2015 οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά η χώρα στο μεταξύ έχει επιβαρυνθεί πολύ. Είναι πολύ σωστό και πολύ δίκαιο να υπάρχουν παροχές και ιδίως όταν αυτές στηρίζουν τους πιο αδύναμους, αλλά πρέπει αυτές οι παροχές για να είναι βιώσιμες να στηριχθούν και σε μία οικονομική ανάπτυξη, την οποία δεν βλέπω ακόμη να έρχεται».