Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 19:05

Brexit, ΟΝΕ και μεταναστευτικό στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής

Γράφτηκε από την
Brexit, ΟΝΕ και μεταναστευτικό στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής

Τo Brexit, η εμβάθυνση της ΟΝΕ, το δημοσονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 και το μεταναστευτικό, είναι τα βασικότερα θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες πριν τις Συνόδους Κορυφής, ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει πως η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σοβαρή. «Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και θα συζητήσουμε επίσης, τις προετοιμασίες για το σενάριο μη συμφωνίας», τονίζει ο Ντ. Τουσκ.

Όπως σχολίασε αξιωματούχος της ΕΕ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ποιες είναι οι ανησυχίες της σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Αναμένεται επίσης να τους ενημερώσει για το τι είδους διασφαλίσεις περιμένει να λάβει, σε ό,τι αφορά τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop). Στη συνέχεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες, χωρίς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, θα συζητήσουν κατά πόσο μπορούν να τις δώσουν κάποιες εγγυήσεις και ποιες θα είναι αυτές. «Σε κάθε περίπτωση όμως, οι εγγυήσεις δεν μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε το Νοέμβριο», σχολίαζε ο ίδιος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 4μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με πρώτο θέμα το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2027. «Προτείνω να προσανατολιστούμε προς μια συμφωνία το ερχόμενο φθινόπωρο», αναφέρει ο Ντ. Τουσκ.

Θα ακολουθήσει η συζήτηση για το Brexit και μετά, η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Οι 28 ηγέτες θα συνεχίσουν στο δείπνο εργασίας με θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρώτα απ' όλα το θέμα της Ουκρανίας και τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω στο ζήτημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, θα συζητηθεί και το θέμα των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου, μετά από αίτημα του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Μετά το δείπνο, οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν χωρίς την Τερέζα Μέι, για να υιοθετήσουν τα συμπεράσματά τους σε ό,τι αφορά το Brexit.

H δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα ξεκινήσει με θέματα που αφορούν την μετανάστευση. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν αναμένεται να συναινέσουν να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου - ωστόσο εκτιμάται ότι μέχρι τις ευρωεκλογές, θα υιοθετήσουν τα υπόλοιπα σκέλη της μεταρρύθμισης της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. «Η συζήτηση για τη μετανάστευση θα είναι σύντομη», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.

Στη συνέχεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του προέδρου του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, αναμένεται να υιοθετήσουν τα συμπεράσματα των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης για τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, καθώς επίσης και να ζητήσουν από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να εργαστούν για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER