Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 14:25

Κουβέλης: "Πολιτικές διευκόλυνσης για τον κλάδο της κρουαζιέρας εξετάζει το υπουργείο Ναυτιλίας"

Γράφτηκε από την

«Η Ελλάδα έχει αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα της κρουαζιέρας, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού της κάλους και το υπουργείο Ναυτιλίας εργάζεται για να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας το πρωί σε συνέδριο με θέμα «Ελληνικό Cluster Κρουαζιέρας: Η Επόμενη μέρα», που πραγματοποιήθηκε στο «Ίδρυμα Ευγενίδου» και οργανώθηκε από την ηλεκτρονική εφημερίδα «The SeaNation Conference».

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι ο κλάδος έχει αντιμετωπίσει με μικρές απώλειες την παράλειψη της Αιγύπτου και της Τουρκίας από τους προορισμούς των διεθνών εταιριών, ενώ σχετικά με το νέο νόμο για την παραχώρηση δραστηριοτήτων σε ιδιώτες στα 10 περιφερειακά λιμάνια που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, είπε ότι με τον τρόπο αυτό τα λιμάνια που προσφέρονται για κρουαζιέρα θα μπορούν να κάνουν στοχευμένες και εξειδικευμένες επενδύσεις με στόχο τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών και ανωδομών για την υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων και των επιβατών τους.

Σχετικά με το έργο της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας είπε ότι εξετάζει πολιτικές διευκόλυνσης, προωθεί το «Home Porting», ενώ έχει, ήδη, καταγράψει τα αιτήματα των φορέων του κλάδου και έχει ιεραρχήσει και προγραμματίσει τα αναγκαία έργα σε κάθε λιμάνι.

Ο κ. Κουβέλης είπε, επίσης, ότι το υπουργείο Ναυτιλίας εξετάζει και άλλα θέματα, όπως ο εφοδιασμός των κρουαζιερόπλοιων με απαλλαγή από το ΦΠΑ, όταν η κατανάλωση των αγαθών γίνεται σε χώρο του κρουαζιερόπλοιου, καθώς και ο εφοδιασμός των κρουαζιερόπλοιων με τοπικά προϊόντα, ώστε αυτά να αναδεικνύονται σε ξένες αγορές και να ενισχύονται και άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η αγροτική παραγωγή, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές κ.λπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ