Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 08:20

Δ. Παπαδημούλης: Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη και πλατιά προοδευτική συμμαχία

Γράφτηκε από την
Δ. Παπαδημούλης: Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη και πλατιά προοδευτική συμμαχία

Η επίθεση στο Στρασβούργο «χτύπησε» μια πόλη σύμβολο της ειρηνικής και δημοκρατικής συνύπαρξης των ευρωπαϊκών λαών, την οποία κατάκτησε μετά από αιώνες αιματηρών πολέμων μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ισχυρότερη ευρωπαϊκή συνεργασία», προκειμένου να διατηρήσουμε αυτές τις κατακτήσεις. Ο κ. Παπαδημούλης εκφράζει την πεποίθηση ότι όλοι οι Ευρωπαίοι δημοκράτες «είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στους τρομοκράτες και στον φόβο να επικρατήσουν».

Θεωρεί σύνθετο το φαινόμενο των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, το οποίο τροφοδοτείται από την «όξυνση των ανισοτήτων» και περιλαμβάνει στους κόλπους του ετερόκλητες δυνάμεις. Η Λεπέν είναι έτοιμη να επωφεληθεί, προειδοποιεί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πρωτοβουλίες δημιουργίας ευρείας προοδευτικής συμμαχίας με τις δυνάμεις της αριστεράς των σοσιαλιστών και των πρασίνων, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Οι δηλώσεις του Δ. Παπαδημούλη στη Νίνα Μελισόβα για το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς εκτιμάτε το χτύπημα στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια εορταστικής περιόδου, αλλά και συνεδρίασης της ολομέλειας;
 
Τα όπλα ενός φανατικού φονιά στο κέντρο του Στρασβούργου δεν αφαιρούν μόνον ανθρώπινες ζωές αλλά χτυπάνε μια πόλη σύμβολο ειρηνικής, δημοκρατικής συνύπαρξης στην Ευρώπη.
Το Στρασβούργο για πολλούς αιώνες υπήρξε το θέατρο αιματηρών πολέμων, ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Εδώ και μερικές δεκαετίες αποτελεί μία από τις έδρες της ΕΕ με ό,τι αυτό συμβολίζει, δηλαδή δημοκρατία, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας.

Οι νεκροί του Στρασβούργου υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερη, ισχυρότερη ευρωπαϊκή συνεργασία για να εξασφαλίσουμε την ειρηνική συμβίωση των ευρωπαϊκών λαών, συνδυάζοντας την ασφάλεια με την υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου.

Για την υπεράσπιση της δημοκρατίας απαιτείται επιμονή σε έναν τρόπο ζωής που έχουμε κατακτήσει εδώ και δεκαετίες. Η οπισθοχώρηση σε ένα κλίμα εθνικισμών ή αναβίωσης κάθετων θρησκευτικών φανατισμών θα ήταν νίκη των τρομοκρατών και είμαστε αποφασισμένοι όλοι οι ευρωπαίοι δημοκράτες να μην επιτρέψουμε στους τρομοκράτες και στον φόβο να καταστρέψουν κατακτήσεις αυτές.

Ποια είναι η εκτίμηση και η πρόβλεψή  σας για το φαινόμενο των κίτρινων γιλέκων;

Στη Γαλλία υπάρχει μια έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια και απογοήτευση που αγκαλιάζει τα πιο φτωχά στρώματα, ένα μεγάλο μέρος των μεσαίων στρωμάτων και τη γαλλική επαρχία λόγω της μεγάλης όξυνσης των ανισοτήτων στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και τα οποία η προεδρία Μακρόν και το ηγετικό στυλ Μακρόν, ενδεχομένως τροφοδότησε.

Και η Γαλλία και η Ευρώπη χρειάζονται ανάπτυξη με δικαιοσύνη στη θέση νεοφιλελεύθερων συνταγών που οξύνουν τις ανισότητες. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο των κίτρινων γιλέκων γιατί στους κόλπους του συνυπάρχουν μέσα από μια ισχυρή κοινωνική διαμαρτυρία η αντιπολιτική, η ισχυρή παρουσία της Λεπέν και η ενεργητική συμμετοχή δυνάμεων από την ευρύτερη αριστερά.

Η Ευρώπη χρειάζεται μια στροφή προς προοδευτική κατεύθυνση. Η αποδυνάμωση της Μέρκελ και η ραγδαία φθορά του Μακρόν οδηγούν την ευρωπαϊκή ηγεσία σε μια διαρκή αναβλητικότητα την ώρα που το Brexit υπογραμμίζει την ανάγκη σοβαρών αλλαγών υπέρ της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης και για την τόνωση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η άκρα δεξιά επωφελείται από τη διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια για να προωθήσει μια τεράστια κοινωνική οπισθοδρόμηση  και τη διάλυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ανησυχητική είναι και η βαθμιαία «ορμπανοποίηση» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που φωτογραφίζεται και με την πρόταση να διαδεχθεί ο Βέμπερ τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όλα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με την ενεργητική συμβολή των δυνάμεων της αριστεράς, των σοσιαλιστών και των πρασίνων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτή την προσπάθεια και ευτυχώς η Ελλάδα σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας και αναταράξεων στην Ευρώπη και παγκόσμια, βρίσκεται πλέον εκτός μνημονίων με την οικονομία της σε ανάκαμψη, με υγιή δημοσιονομικά, ανακτώντας βήμα-βήμα τον ρόλο ενός αξιοσέβαστου κράτους-μέλους της ΕΕ.


NEWSLETTER