Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 16:00

Κωνσταντίνος Σκρέκας: Εμείς ζητάμε επενδυτές να έρθουν εδώ και η κυβέρνηση τους οδηγεί στην έξοδο

Γράφτηκε από την

«Μιλάτε για εξωστρέφεια όταν η μεγαλύτερη και η πιο εμβληματική επένδυση που θα δημιουργούσε εκατοντάδες εκατομμύρια και θα έφερνε εξαγωγικό τζίρο στη χώρα, οι Σκουριές, αυτήν τη στιγμή πάει για κλείσιμο», ανέφερε ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Σκρέκας, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Όχι μόνο δεν έρχονται επενδυτές στη χώρα να επενδύσουν, αλλά έρχονται και ζητάνε και αποζημίωση 700 εκατομμύρια ευρώ. Πού ακούστηκε; Εμείς να ζητάμε επενδυτές να έρθουν εδώ να επενδύσουν και να δημιουργήσουν δουλειές και η κυβέρνηση να οδηγεί τους επενδυτές σε έξοδο και, μάλιστα, αυτοί να ζητούν αποζημιώσεις 700 εκατομμυρίων ευρώ, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος -φυσικά εμείς θα προσπαθήσουμε να τον αποτρέψουμε- να επιβαρύνει τους εκατομμύρια βαριά φορολογούμενους Έλληνες πολίτες», είπε ο κ. Σκρέκας.

Επίσης, αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα «με διαλυμένο το ενεργειακό σύστημα της χώρας».

«Υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε ισχυρή, μακρόπνοη ανάπτυξη χωρίς ΔΕΗ; Πού βρίσκεται η ΔΕΗ σήμερα και για ποιον λόγο πανηγυρίζετε ότι καταργήσατε ένα σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και φέρατε δήθεν ένα ενεργειακό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα; Ποια είναι τα αποτελέσματα; Πολύ απλά, πραγματικά. Η ΔΕΗ το 2014, αν εξαιρέσουμε τα έκτακτα έσοδα και τις προβλέψεις στις επισφάλειες, είχε κέρδη 4 εκατ. ευρώ την ημέρα. Η ΔΕΗ σήμερα που μιλάμε -και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του εννιαμήνου, τα οποία θα πρέπει να δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες, λίγες ημέρες πριν από το νέο έτος- μπαίνει μέσα ένα εκατομμύριο την ημέρα. Έχει ζημιές ένα εκατομμύριο την ημέρα. Η ΔΕΗ είχε 2,5 δισ. χρηματιστηριακή αξία το 2014 και έχει κάτω από 300 εκατ. σήμερα», είπε ο κ. Σκρέκας σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ το 2020 θα μπορεί να λειτουργεί, με αυτά που έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση, μόνο ένα εργοστάσιο λιγνιτικό από τα δεκαπέντε που έχει σήμερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ