Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 13:11

Γιάννης Σαρίδης: Πιστεύω στην ελευθερία του βουλευτή και την ψηφο κατά συνείδηση

Γράφτηκε από την

«Είμαι ένας άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή πιστεύει στην ψήφο κατά συνείδηση, στην ελευθερία του βουλευτή και θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κομματικές γραμμές, ότι οι κομματικές γραμμές είναι υπεύθυνες που έχει οδηγηθεί η χώρα, εδώ που έχει οδηγηθεί», δήλωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για την απόφασή του να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.

«Ο βουλευτής είναι εκπρόσωπος του λαού, στην υπηρεσία του λαού και του έθνους», είπε και διευκρίνισε ότι παραμένει στην Ένωση Κεντρώων. «Δεν φεύγω από την Ένωση Κεντρώων, δεν είχα και ποτέ σκοπό να φύγω από την Ένωση Κεντρώων», είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα ψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Διαφωνώ με τη χρήση του ονόματος και μόνο. Διαφωνώ με τη χρήση του όρου Μακεδονία που από μόνος του ο όρος αυτός, η λέξη Μακεδονία, γεννάει αλυτρωτικές τάσεις από την πλευρά των Σκοπίων. Το όνομα τις γεννάει τις τάσεις αυτές. Δεν έχουν ούτε ενιαίο έθνος, δεν έχουν ούτε ενιαία γλώσσα, μιλάνε διαφορετικές γλώσσες δεν νομιμοποιούμαστε επ’ ουδενί να παραδώσουμε το όνομα».

Σε ό,τι αφορά το σκεπτικό του για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού εξήγησε: «Ένας ήταν ο λόγος. Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι τον επόμενο μήνα θα φέρει στη Βουλή των Ελλήνων την πρόταση νόμου που έχω καταθέσει για δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας στους αδύναμους Έλληνες συμπολίτες μου, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, που, αυτή τη στιγμή, προσδιορίζεται στις 5.400 ευρώ. Αυθαίρετα τα δικαστήρια στο όριο αυτό υπολογίζουν το τεκμαρτό εισόδημα ενός ανθρώπου με αποτέλεσμα ένας άνεργος που ουσιαστικά έχει μηδενική φορολογική δήλωση εάν και εφόσον έχει κληρονομήσει ένα σπίτι, αυτός ο άνθρωπος ξεπερνάει το (όριο) 5.400 (ευρώ), με αποτέλεσμα να μη δικαιούται δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας, δηλαδή, δεν έχει πρόσβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη».

«Υπήρχαν και τρεις λόγοι για τους οποίους είχα μιλήσει στην ομιλία μου την περασμένη εβδομάδα, για τους οποίους δεν θα μπορούσα να καταψηφίσω το συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Αυτοί ήταν ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός εδώ και οκτώ χρόνια που γράφεται στην Ελλάδα, παίρνει φυσικά την έγκριση από τους θεσμούς αλλά γράφεται στην Ελλάδα, ο δεύτερος λόγος είναι ότι δίνει λίγα τα οποία μεν φυσικά προέρχονται από τις θυσίες του ελληνικού λαού και δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας κυβερνητικής επιτυχίας, αλλά είναι αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού, αλλά ακόμα και αυτά τα λίγα που δίνει, είναι περισσότερα από αυτά τα οποία δώσανε οι προηγούμενοι οκτώ μνημονιακοί προϋπολογισμοί και ο τρίτος λόγος είναι ότι φαίνεται ότι σιγά σιγά μπορούμε, έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε στα πόδια μας και να κρατήσουμε όρθια την οικονομία μας», διευκρίνισε ο κ. Σαρίδης.