Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 17:43

Κατρούγκαλος: Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία είναι δεσμευμένες να προάγουν την ειρήνη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κατρούγκαλος: Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία είναι δεσμευμένες να προάγουν την ειρήνη

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιορδανία είναι δεσμευμένες να προάγουν την ειρήνη και τάσσονται υπέρ της διευθέτησης διενέξεων στην περιοχή, όπως το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις, μετά την κοινή συνάντηση στην Λευκωσία , με τους ΥΠΕΞ της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, και της Ιορδανίας, Αϊμάν αλ Σαφάντι.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «οι τρεις χώρες εδραιώνουν ένα περιφερειακό σύστημα συνεργασίας, που αποσκοπεί στην προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή». Προσέθεσε δε πως η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία προωθούν πολλά σχήματα τριμερούς συνεργασίας στην περιοχή, γιατί, εξήγησε, «δεν θέλουμε να είμαστε μόνο πυλώνες σταθερότητας, θέλουμε και να εξάγουμε αυτή τη σταθερότητα στην αναζήτηση της ειρήνης και της ευημερίας για τους λαούς μας».

«Η συνεργασία με την Ιορδανία έχει ιδιαίτερη σημασία προς την κατεύθυνση αυτή, και είχαμε σήμερα πολύ σημαντικές συνομιλίες», πρόσθεσε. Επίσης, δήλωσε πως θεωρεί «ιδιαίτερα πετυχημένη» τη σημερινή υπουργική Τριμερή Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, η οποία προετοιμάζει το έδαφος και για τη συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Επεσήμανε πως αυτά δείχνουν «ακριβώς το πολυδιάστατο της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούμε, αλλά ακριβώς και το ότι προσπαθούμε να είμαστε παράγοντες ειρήνης αλλά και ταυτόχρονα προώθησης της οικονομικής συνεργασίας και της οικονομικής ευημερίας των λαών μας».

Η τριμερής συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας συμβάλλει στον κοινό στόχο, που είναι η προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή, δήλωσε από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι συμφωνήθηκε η σύσταση Μόνιμης Γραμματείας για βελτίωση της αποτελεσματικότητας και του συντονισμού του τριμερούς μηχανισμού. Η Γραμματεία θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο και το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο των ηγετών των τριών χωρών, που θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2019 στην Ιορδανία. Ανέφερε, ακόμη, ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συναδέλφους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζοντας βαθιά εκτίμηση για τη στάση αρχών και την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ιορδανίας στο Κυπριακό και επανέλαβε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συνεχή στήριξη της Ελλάδας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έγινε διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για σειρά περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στη Συρία, η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια, περιλαμβανομένης και της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν αλ Σαφάντι, εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του προς την Κύπρο και την Ελλάδα για τη στήριξή τους στην ενίσχυση του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στην σύνοδο κορυφής της Ιορδανίας, ο κ. Σαφάντι εξέφρασε την προσδοκία να εδραιωθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.

 

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER