Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2019 09:30

Λ. Αυγενάκης: Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κυβέρνησης μειοψηφίας

Γράφτηκε από την
Λ. Αυγενάκης: Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κυβέρνησης μειοψηφίας

«Η αποχώρηση του κ. Καμμένου και των υπουργών του -όταν και αν αυτή γίνει- από την κυβέρνηση δημιουργεί νέα δεδομένα» υποστηρίζει, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κυβέρνησης μειοψηφίας στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά».

Ερωτηθείς για τον χρόνο των εθνικών εκλογών, ο κ. Αυγενάκης υποστηρίζει ότι υπάρχει συσχετισμός με τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζει ωστόσο ότι «ακόμα και αν ο κ. Τσίπρας δεν κάνει εθνικές εκλογές την άνοιξη, δεν μπορεί να αναβάλει ούτε τις αυτοδιοικητικές, ούτε τις ευρωεκλογές» και σημειώνει ότι «κάλπες θα στηθούν και σε αυτές οι πολίτες θα του δώσουν την απάντηση που του αξίζει».

Αναφορικά με το αν θα καταθέσει ή όχι πρόταση μομφής η ΝΔ ο γραμματέας της Π.Ε δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι στο τραπέζι όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά όπλα και υπογραμμίζει ότι «αν θέλει ο κ. Καμμένος να μην προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών έχει μια και μόνη επιλογή. Να αποσύρει εδώ και τώρα τους βουλευτές του ρίχνοντας την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα».

Για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis ο κ. Αυγενάκης τονίζει ότι «υπάρχει σκευωρία με στόχο την εξόντωση των αντιπάλων» και σημειώνει ότι «μετά τις αποκαλύψεις Μανιαδάκη κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος οι κατηγορίες για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον τότε υπουργό Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη καθώς και άλλες προσωπικότητες που είχαν στοχοποιηθεί, συντονισμένα από την κυβέρνηση».

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του στελέχους του ΚΙΝΑΛ Σταμάτη Μαλέλη ο οποίος μίλησε για καταστροφική πολιτική από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Αυγενάκης αφενός δηλώνει «εμείς δεν μένουμε σε δηλώσεις επιμέρους στελεχών άλλων κομμάτων» και αφετέρου υποστηρίζει ότι «το σενάριο αυτοδυναμίας της ΝΔ, μέρα με τη μέρα, ισχυροποιείται».

Τέλος σχολιάζοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα τυχόν φαινόμενα αντάρτικων ψηφοδελτίων, ο γραμματέας της Π.Ε της ΝΔ τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι μια μάχη που σε πολλές περιπτώσεις έχει πολιτικά χαρακτηριστικά» και τελειώνει λέγοντας: «Πρέπει και επιβάλλεται να δουλέψουμε όλοι μας για τη μεγάλη νίκη και την επικράτηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ακολουθεί η συνέντευξη του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Κύριε Αυγενάκη, το 2019 είναι εκλογικό έτος και μάλιστα πολλαπλών εκλογών. Αναφορικά με τις εθνικές εκλογές θεωρείτε ότι θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών ή θα γίνουν, όπως επιμένει ο πρωθυπουργός τον προσεχή Οκτώβριο;

Απ. Η κυβέρνηση τρίζει συθέμελα από τα δυσώδη σκάνδαλα, την οικονομική αποτυχία, την πρωτοφανή υπονόμευση του κράτους δικαίου. Και όλα όσα συμβαίνουν, είναι τα είδωλα του κ. Τσίπρα. Η πτώση της κυβέρνησης ξεκίνησε και θα είναι εκκωφαντική. Αργά ή γρήγορα και το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο, ένα νέο Κοινοβούλιο και μια νέα μεταρρυθμιστική και φιλελεύθερη κυβέρνηση θα εκλεγεί στη χώρα. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο την παρακμή των κ.κ. Τσίπρα-Καμμένου. Οι Έλληνες μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Ερ. Θα λέγατε ότι οι εκλογές θα είναι συνάρτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Απ. Υπάρχει αναμφισβήτητα ένας συσχετισμός, ωστόσο κι αν ακόμη δεν κάνει ο κ. Τσίπρας εθνικές εκλογές την άνοιξη, δεν μπορεί να αναβάλει ούτε τις αυτοδιοικητικές, ούτε βέβαια τις ευρωεκλογές. Κάλπες θα στηθούν και σε αυτές οι πολίτες θα του δώσουν την απάντηση που του αξίζει. Θα του προτείναμε μέχρι τότε να κυκλοφορούσε για λίγο στο δρόμο και να άκουγε τον κόσμο. Θα ήταν, αν μη τι άλλο, πιο συγκρατημένος και ίσως και λιγότερο αλαζόνας. Αποτελεί παρελθόν για τους Έλληνες πολίτες. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε αποδρομή.

Ερ. Η ΝΔ προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής και με ποιο στόχο;

Απ. Προφανώς είναι στο τραπέζι όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά όπλα που έχουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως θυμάστε η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας και έδωσε την ευκαιρία να σταματήσει η Συμφωνία των Πρεσπών πριν καν υπογραφεί. Αν θέλει ο κ. Καμμένος -που εξειδικεύεται σε ψευτολεονταρισμούς, κωλοτούμπες και υπεκφυγές- να μην προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών έχει μια και μόνο επιλογή. Να αποσύρει εδώ και τώρα τους βουλευτές του ρίχνοντας την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Θα κοιτούν άπραγοι οι ΑΝΕΛ και ο κ. Καμμένος να ολοκληρώνεται η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων ενώ δήθεν θέλουν να μην εφαρμοσθεί η συμφωνία των Πρεσπών; Τι ακριβώς περιμένουν; Να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων και να πουν μετά ότι διαφωνούν; Ποιον κοροϊδεύουν; Και κυρίως ποιος πιστεύει πια τον κ. Καμμένο ότι δεν θυσιάζει ακόμη και το εθνικό συμφέρον για να παραμείνει για λίγους ακόμη μήνες στην καρέκλα του; Και για να τελειώνουμε με αυτή την κοροϊδία προς τους πολίτες, οι βουλευτές ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνουν πλέον και ατομικά την ευθύνη.

Ερ. Πάρα ταύτα, κύριε Αυγενάκη, προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ «θα οδηγηθούμε σε ψήφο ανοχής όπως συμβαίνει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη». Τι απαντάτε;

Απ. Η αποχώρηση του κ. Καμμένου και των υπουργών του -όταν και αν αυτή γίνει- από την κυβέρνηση, δημιουργεί νέα δεδομένα. Οπότε για μας είναι απαραίτητο ο κ. Τσίπρας, να προσέλθει στη Βουλή και να αναζητήσει μια νέα πλειοψηφία. Διαφορετικά δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κυβέρνησης μειοψηφίας στην Ελλάδα, μεταπολιτευτικά. Δεν υπάρχουν πλειοψηφίες αλλά καρτ.

Ερ. Πώς κρίνετε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis;

Απ. Ο προστατευόμενος μάρτυρας, ο άλλοτε «ήρωας» κατά τον κ. Τσίπρα, κ. Μανιαδάκης κατήγγειλε ότι του ασκήθηκαν πιέσεις ώστε να ενοχοποιήσει τους κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απαξιώνει τον μάρτυρα και ισχυρίζεται ότι πλέον είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis. Το ερώτημα που απευθύνουμε εμείς είναι: Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από προστατευόμενος μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;

Ερ. Δηλαδή θεωρείτε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο;

Απ. Σκευωρία σίγουρα υπάρχει με στόχο την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Αυτό είναι βέβαιο. Επιπλέον οι συνεχείς αποκαλύψεις για την υπόθεση μας κάνουν, να αναρωτηθούμε αν πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη υπόθεση παρακράτους. Μετά και τις αποκαλύψεις Μανιαδάκη, κατέρρευσαν σαν «χάρτινος πύργος» οι κατηγορίες για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον τότε υπουργό Υγείας κ. 'Αδωνι Γεωργιάδη, καθώς και άλλες προσωπικότητες που είχαν στοχοποιηθεί συντονισμένα από την κυβέρνηση. Είναι πλέον γνωστό πως αυτή η κυβέρνηση όταν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σε πολιτικό επίπεδο τους αντιπάλους της, επιστρατεύει τις προσφιλείς σε αυτή σταλινικές μεθόδους λασπολογίας και κατασυκοφάντησης.

Είναι πρωτοφανή τα όσα συμβαίνουν. Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα κράτος Δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές επειδή δεν λειτουργούν καθ΄ υπαγόρευση του, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει. Πλέον όταν ακούμε Πολάκης ξέρουμε όλοι ότι είναι καθρέφτης του κ. Τσίπρα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να δικάζει, να καταδικάζει και ταυτόχρονα να καταγγέλλει τη Δικαιοσύνη επειδή δεν ευθυγραμμίζεται με τις επιθυμίες της. Με αφορμή την υπόθεση αυτή η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή. Το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται υπό απειλή. Και είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Ερ. Κύριε Αυγενάκη, θα ήθελα να σας ρωτήσω σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές ποιο θεωρείτε το πιο πιθανό σενάριο: Εκλογές με απλή αναλογική ή κυβέρνηση συνεργασίας; Και πώς μπορεί να συνεργαστεί η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ όταν πρόσφατα ο Σταμάτης Μαλέλης μίλησε για καταστροφική πολιτική από την πλευρά της ΝΔ;

Απ. Το σενάριο της αυτοδυναμίας της ΝΔ, μέρα με τη μέρα ισχυροποιείται. Η ΝΔ θα καταγράψει πολύ μεγάλο ποσοστό και μια καθαρή νίκη. Ωστόσο, εμείς δεν μένουμε σε δηλώσεις επιμέρους στελεχών άλλων κομμάτων. Αυτό που υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας είναι άμεσα πολιτική αλλαγή και στη συνέχεια μια ευρεία κοινωνική και κοινοβουλευτική συμμαχία. Στόχος μας είναι με αφετηρία τα κοινά σημεία μας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, να «συναντηθούμε» σε ένα κοινό μέτωπο, ώστε να κάνουμε πράξη το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα που ξεφεύγει από την μνημονιακή ή αντιμνημονιακή ατζέντα. Το δικό μας πρόγραμμα έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Είμαστε βέβαιοι για τη νίκη, η οποία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το μέσο για να πάμε τη χώρα μπροστά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, υπηρετώντας την ενότητα και τον ελληνισμό. Θα αναζητήσουμε συνεργασίες ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος και του αριθμού των εδρών που θα εξασφαλίσει η ΝΔ μετά τις εκλογές.

Ερ. Αλήθεια, συμφωνείτε με τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που προέβλεψε νέα μέτρα και ανάγκη νέας χρηματοδότησης που θα χρειαστεί η χώρα;

Απ. Κυρία Αδηλίνη, ο λόγος που ζητάμε να γίνουν το ταχύτερο δυνατό εκλογές και όχι στην ώρα τους είναι ότι η παράταση αυτής της παρακμιακής κατάστασης με την παραμονή μιας απολύτως απονομιμοποιημένης κυβέρνησης στην ηγεσία της χώρας κοστίζει πολύ ακριβά σε όλους τους Έλληνες. Υπονομεύει κάθε μέρα την οικονομία, παρατείνει την αβεβαιότητα στο επενδυτικό πεδίο καθώς κανείς δεν δεσμεύει σήμερα τα λεφτά του στην Ελλάδα. Η επιστροφή της κυβέρνησης στην παλιά κακή συνταγή που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση δεν επιτρέπει την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού ώστε η χώρα να έχει πρόσβαση στις αγορές και τελικά οι μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν λογικά επιτόκια δανεισμού, ώστε να επεκταθούν και να δημιουργήσουν δουλειές.

Ερ. Να περάσουμε και στην τοπική αυτοδιοίκηση και να σας ρωτήσω: Σας προβληματίζει στη ΝΔ το φαινόμενο αντάρτικων ψηφοδελτίων;

Απ. Η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι μία μάχη που σε πολλές περιπτώσεις έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, όπως στις περιφέρειες ή τους μεγάλους δήμους. Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες ο στόχος μας είναι να μην πέσει καμία περιφέρεια στον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ και να είναι και οι 13 περιφέρειες «γαλάζιες». Κι αυτό διότι οι περιφέρειες είναι βραχίονας ανάπτυξης και πρέπει να υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία με το κεντρικό κράτος.

Σε ό,τι αφορά τους δήμους. Σε πολλούς δήμους οι δυνάμεις μας είναι ενωμένες γύρω από μία υποψηφιότητα, κι εκεί ασφαλώς δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για τη νίκη. Σε δήμους, όμως, όπου υπάρχουν περισσότερα στελέχη που διεκδικούν το δημαρχιακό αξίωμα θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες και στο ήθος της παράταξης και αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης στο 2ο γύρο. Αυτό απαιτούμε από τα στελέχη μας και είμαι βέβαιος ότι θα κινηθούν σε αυτό το πλαίσιο.

Δεν είναι η ώρα να σκεφτούμε τι κάνει το κόμμα για εμάς ή τι έκανε το κόμμα για εμάς ή τι πικρία μπορεί να έχουμε, και απευθύνομαι στα αυτοδιοικητικά στελέχη-μέλη του κόμματός μας. Είναι η ώρα να σκεφτούμε τι θα κάνουμε εμείς για την Παράταξη και κατ΄ επέκταση για τη χώρα μας. Και εμείς ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει και επιβάλλεται να δουλέψουμε όλοι μας για τη μεγάλη νίκη και την επικράτηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό έχει ανάγκη η Ελλάδα και θα το καταφέρουμε. Σταθερότητα, ρεαλισμό, μέθοδο και σχέδιο.


NEWSLETTER