Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 12:30

Φ. Γεννηματά: Πλήττεται βάναυσα το κράτος δικαίου

Γράφτηκε από την
Φ. Γεννηματά: Πλήττεται βάναυσα το κράτος δικαίου

Με αφορμή τα όσα αποκαλύπτονται γύρω από την υπόθεση Nοvartis η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με άρθρο της στα «Νέα» υποστηρίζει ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας στον τόπο και πως «το Κράτος Δικαίου δεν απειλείται απλώς. Πλήττεται βάναυσα. Βρίσκεται σε μόνιμη και διαρκή θέση άμυνας», αποδίδοντας ευθέως τη ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας συγκεκριμένα: «Ο Πρωθυπουργός φέρει ακέραιη την ευθύνη για την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου, για την διεύρυνση του ρήγματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Πολιτεία. Ταυτίζεται, δυστυχώς, προσωπικά με διαρκείς μεθοδεύσεις που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά θεσμικής εκτροπής: η διάρκεια, η επιμονή και η ένταση της επίθεσης κατά της Δικαιοσύνης αποκαλύπτει την πραγματική στόχευση της Κυβέρνησης».

Η κ. Γεννηματά κάνει λόγο για «ένα συγκροτημένο σχέδιο να καμφθούν οι δημοκρατικές λειτουργίες λογοδοσίας και ελέγχου των εξουσιών. Να υποταχθούν οι θεσμικές λειτουργίες στις κυβερνητικές σκοπιμότητες. Να καταστεί η Δικαιοσύνη αντικείμενο της κομματικής διαπάλης. Να σβήσουν οι γραμμές διάκρισης των εξουσιών στην Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής «ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε εξ αρχής τα αναγκαία “ δεκανίκια” του στη δεξιά συνιστώσα που στηρίζει την Κυβέρνηση. Αξιοποίησε στο έπακρο την “ τεχνογνωσία” της Δεξιάς δημιουργώντας συνθήκες παρακράτους. Τα υπόγεια ρεύματα Μαξίμου - καραμανλικής Δεξιάς έχουν πλέον βγει στην επιφάνεια. Με την κάλυψη και την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού οι κάθε λογής Ρασπούτιν εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα: εκβιάζοντας δικαστές και εισαγγελείς, προαναγγέλλοντας αποφάσεις, παραγγέλλοντας την προκλητικά διακριτική μεταχείριση υποθέσεων, με κατασκευή αποδείξεων και αποσιώπηση κρίσιμων στοιχείων».

Ο κ. Γεννηματά στρέφεται και εναντίον της ΝΔ καλώντας την ηγεσία της ότι έχει «ευθύνη και χρέος να πράξει τα δέοντα και “ στα του οίκου της”, όπως ενδεικτικά τονίζει. «Οφείλει να εγκαταλείψει την a la carte ευαισθησία της για τους θεσμούς και τα μισόλογα. Έχει χρέος να καταγγείλει ανοικτά εκείνους που από το δικό της πολιτικό περιβάλλον διευκολύνουν και εκτελούν το διαβρωτικό για τη δημοκρατία κυβερνητικό σχέδιο.

Χρειάζεται ανοικτή σύγκρουση με τους εκφραστές της θεσμικής εκτροπής, από όπου κι αν προέρχονται κι όχι απλά ψευδεπίγραφα “ μέτωπα”», επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά.

Υπογραμμίζει την «ευθύνη της δημοκρατικής παράταξης» η οποία με σεβασμό στους θεσμούς είναι «διαχρονικά, στρατηγικά, ιδεολογικά αντίθετη σε όλους εκείνους που οραματίζονται μια δημοκρατία λιγότερο δημοκρατική. Μια εξασθενημένη Δημοκρατία».

Η Φώφη Γεννηματά καταλήγει τονίζοντας την εναντίωση που πρέπει να υπάρξει σε «εκείνους που επιζητούν θεσμούς αδύναμους, λειτουργούς άβουλους και άτολμους, πρόθυμα εργαλεία στα χέρια τους. Που ακυρώνουν τους δημοκρατικούς αγώνες ενός λαού για το δικό τους εφήμερο μικρο-κομματικό συμφέρον.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Για να διαφυλάξει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη δημόσια ζωή. Για να προασπίσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και τα θεμέλια του Κράτους Δικαίου: την ελευθερία και την ισότητα των πολιτών.

Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την απρόσκοπτη λειτουργία των πολιτειακών θεσμών που εξασφαλίζουν και την εθνική ομοψυχία και ενότητα του λαού.

Είμαστε εδώ για τη Δημοκρατία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER