Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 17:05

Παπαδημούλης: Απαιτείται τόλμη για να προχωρήσει η επίλυση του Κυπριακού

Γράφτηκε από την
Παπαδημούλης: Απαιτείται τόλμη για να προχωρήσει η επίλυση του Κυπριακού

Την άποψη απαιτείται τόλμη για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτή προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος συντόνισε συζήτηση για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των «Ημερών Μελέτης» της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ), στη Λευκωσία, έφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «εποικοδομητικό συμβιβασμό» και υπέδειξε ότι «η ίδια τόλμη και στήριξη από την ΕΕ πρέπει να υπάρξει και για το θέμα του Κυπριακού».

Όπως ανέφερε, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΕΕΑ/ΒΠΑ είναι «η μόνη ομάδα» που στηρίζει πάγια και σταθερά την ανάγκη για μία δίκαιη λύση του Κυπριακού, λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως έχει προσδιοριστεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. «Ζητούμε και από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να πιέσουν και την πλευρά της Τουρκίας και να συνδράμουν όλες οι πλευρές για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις» σημείωσε.

Τόνισε ότι σε μία εποχή που δεν υπάρχουν πολλές καλές ειδήσεις για την ΕΕ, η επίλυση του Κυπριακού «είναι πάρα πολύ σημαντική, όχι μόνο για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα ενεργειακά κοιτάσματα «είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται από την Τουρκία με προκλήσεις που παραβιάζουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά αντίθετα θα μπορούσαν να γίνουν κίνητρο για την επιτάχυνση της επίλυσης του Κυπριακού».

Στην παρέμβασή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής διαβεβαίωσε ότι αυτήν τη στιγμή «υπάρχει πλήρης ταύτιση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κυβέρνησης με τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό».

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, επισήμανε ότι η ομάδα ΕΕΑ/ΒΠΑ «είναι αποδεδειγμένα και διαχρονικά ο πιο συνεπής σύμμαχος της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι Κύπριοι». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι μετά το Κραν Μοντανά το ΑΚΕΛ επέκρινε έντονα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, γιατί, όπως υποστήριξε, δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για το γεγονός ότι επέτρεψε να τίθενται στο τραπέζι οι λεγόμενες «νέες ιδέες» για επίλυση του Κυπριακού.

Όπως παρατήρησε, «αυτήν τη στιγμή είμαστε σε έντονη αντιπαράθεση με τον Νίκο Αναστασιάδη όχι λόγω των επερχόμενων ευρωεκλογών, αλλά λόγω των ανησυχιών για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο Κυπριακό».

Επίσης, εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματος στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και εξέφρασε τη διαφωνία του με την αμφισβήτηση αυτού του πλαισίου.

Ο γγ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι προκαλείται απογοήτευση στον κόσμο επειδή παρέρχεται ο χρόνος χωρίς επίλυση του Κυπριακού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό που παρέχει τη δυνατότητα σε διάφορες πλευρές να θέτουν επί τάπητος νέες ιδέες. Όπως είπε, συζητείται έντονα το θέμα λύσης δύο κρατών, κάτι που «θα είναι καταστροφικό για την Κύπρο», αφού «ίσως δημιουργηθεί ένα ελληνοκυπριακό κράτος που θα χρειαστεί να κάνει νέα αίτηση στην ΕΕ, ενώ δίπλα στην Κύπρο θα δημιουργηθεί η 82η επαρχία της Τουρκίας». Επίσης, ανέφερε ότι το κόμμα του δεν εναντιώνεται στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ωστόσο, σημείωσε ότι «θα πρέπει να διευκρινιστούν ποιες εξουσίες θα παραχωρηθούν στην τουρκοκυπριακή πλευρά γιατί κάποιες, αν παραχωρηθούν, θα οδηγήσουν σε δύο χωριστά κράτη».

Όπως τόνισε, για το ΑΚΕΛ προτεραιότητα αποτελεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να επιβεβαιωθεί ότι το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Για τις ευρωεκλογές ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Τουρκοκύπριος υποψήφιος, κάτι «που θα στείλει πολύ σημαντικό μήνυμα στο σύνολο του κυπριακού λαού».

Η θεματολογία των «Ημερών Μελέτης» της ΕΕΑ/ΒΠΑ, που άρχισαν σήμερα, Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019, και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει την κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις και την ανεργία, μέσα στο πλαίσιο που καθορίζουν η οικονομική κρίση αλλά και οι πολιτικές στην ΕΕ, η άνοδος της ακροδεξιάς και η γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

«Μπροστά σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα της εποχής απαιτείται αγώνας, κινητοποίηση και ενότητα δράσης των κομμουνιστικών, αριστερών και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων της ηπείρου μας» δήλωσε ο γγτου ΑΚΕΛ.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ, ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης, παρατήρησε ότι οι διακηρύξεις της Επιτροπής Γιούνκερ για κοινωνική προστασία έμειναν κενές περιεχομένου. «Η πρότασή της για κοινωνικό πυλώνα αποτέλεσε μόνο προπέτασμα καπνού. Με την ένταξη του κοινωνικού πυλώνα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου υποτάσσονται ξανά τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα στα οικονομικά συμφέροντα των ευρωπαϊκών ελίτ» επισήμανε.

Επίσης, ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε ότι η ΕΕΑ/ΒΠΑ είναι και «η μόνη ομάδα που παραμένει σταθερά ενάντια στους προϋπολογισμούς λιτότητας και ολοκλήρωσης ενός ιμπεριαλιστικού υπερκράτους στην ΕΕ».

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER