Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 10:50

Ν. Ανδρουλάκης: Νέες ευρωπαϊκές δυνατότητες από φέτος για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ν. Ανδρουλάκης: Νέες ευρωπαϊκές δυνατότητες από φέτος για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Νέος ορίζοντας ανοίγει για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU) που παρέχει στα κράτη-μέλη χρηματοδότηση για εξοπλισμό, μια εξέλιξη που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα και θα έχει εφαρμογή από την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Σύμφωνα με την απόφαση, δημιουργείται μία ευρωπαϊκή δεξαμενή μέσων, τα οποία θα αγοραστούν από τα κράτη-μέλη με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση που θα κυμαίνεται από το 80% έως το 90% και θα αφορά εκτός από την αγορά και τα έξοδα συντήρησης και επισκευών, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών.

«Έχοντας την εμπειρία από τις περσινές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη, και λόγω και των ελλείψεων που παρουσιάζονται στα κράτη - μέλη, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ανάγκη ενίσχυσης των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης όπως Καναντέρ και πυροσβεστικά ελικόπτερα», προσθέτει ο ευρωβουλευτής.

Παράλληλα, για πρώτη φορά, προβλέπεται «η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των εξόδων επισκευής για τα μέσα που διαθέτει το κάθε κράτος και δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να επισκευάσει με Ευρωπαϊκά χρήματα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που βρίσκονται τώρα καθηλωμένα».

Επίσης αποτράπηκε η προσπάθεια του Συμβουλίου να υπάρχουν χρηματικές ποινές για τις χώρες που ζητούν συχνά την βοήθεια του Μηχανισμού.

Η απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι στην περίπτωση που μία χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη καταστροφή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικά μέσα, θα μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του rescEU.

«Η Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύσει τους ευρωπαίους πολίτες ώστε να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές που κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Αυτός ήταν ο στόχος μας καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο έλληνας ευρωβουλευτής. «Τώρα», τονίζει, «εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τα νέα μέσα που τους δίνουμε, ήδη από την φετινή αντιπυρική περίοδο»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER