Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 22:40

Επίσημο διαζύγιο ΔΗΜΑΡ - ΚΙΝΑΛ

Γράφτηκε από την
Επίσημο διαζύγιο ΔΗΜΑΡ - ΚΙΝΑΛ

Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και εγκρίθηκε η ακόλουθη απόφαση μετά από ψηφοφορία με 11 μέλη υπέρ και 5 κατά (ποσοστό 70%).

«H ΔΗΜΑΡ μένει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού, που από την πρώτη στιγμή κράτησε σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα. Για εμάς, αυτή είναι η πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

Με αυτό το σκεπτικό, η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, που συνεδρίασε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, αποφάσισε να πει ΝΑΙ στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Αμέσως μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Δεδομένου ότι η απόφαση ψήφισης της «Συμφωνίας των Πρεσπών» είναι συλλογική απόφαση του κόμματός μας και όχι προσωπική απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η επιλογή της κ. Γεννηματά να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ σημαίνει απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής. Πολύ περισσότερο που η απόφαση διαγραφής δεν λήφθηκε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά μετά από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Tο επιχείρημα ότι η διαγραφή του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δε σημαίνει και διαγραφή της ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής είναι αδύνατο να σταθεί λογικά. Η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά έθεσε μονομερώς τη ΔΗΜΑΡ εκτός του πολυκομματικού φορέα του Κινήματος Αλλαγής.

Η επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ να δώσει τις επόμενες πολιτικές μάχες μέσα από το Κίνημα Αλλαγής ακυρώθηκε.”

Τα 5 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που καταψήφισαν κατέθεσαν διαφορετική πρόταση που εισηγήθηκε ο Τάσος Δαρσινός: “Είναι λάθος η διαγραφή του συντρόφου προέδρου Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα γιατί αδυνατίζει τον κοινό αγώνα για μια σύγχρονη Κεντροαριστερά. Χωρίς όμως απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που να επικυρώνει την ρήξη με το Κίνημα Αλλαγής και να διευκρινίζει τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος οδηγούμαστε σε μια σοβαρή ανατροπή της πορείας που έχουμε χαράξει. Έστω και τώρα κάνουμε για μια ακόμα φορά έκκληση ενότητας για την ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΝΑΛ.”


NEWSLETTER