Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 14:00

Γιώργος Κύρτσος: Αν κυρωθεί η Συμφωνία, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα προλάβει να αντιδράσει

Γράφτηκε από την

«Έχει σημασία να μην κυρωθεί η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ από τη Βουλή, καθώς όσο περισσότερες επίσημες υπογραφές πέσουν, τόσο μεγαλύτερες γίνονται οι δεσμεύσεις της Ελλάδας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Υπάρχει η συνέχεια στην πολιτική ζωή και στο κράτος, επομένως η υπογραφή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και η υπογραφή Τσίπρα μετρά και για την επόμενη κυβέρνηση», εξήγησε ο κ. Κύρτσος, προβλέποντας ότι «αν εκδηλωθεί κυβερνητική πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας, για παράδειγμα, το θέμα του ΝΑΤΟ θα έχει κριθεί, η επόμενη κυβέρνηση -όποια και να είναι- δεν θα προλάβει να αντιδράσει, ουσιαστικά θα έχει ανοίξει η πόρτα να γίνει η γειτονική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ το θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο σύνθετο».

«Αν σήμερα, όπως όλοι περιμένουν, εκφραστεί μια κυβερνητική πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας, χάνουμε την άμυνα σε σχέση με το ΝΑΤΟ, θα διατηρήσουμε μια άμυνα αρκετά σοβαρή σε σχέση με την ΕΕ, αυτή είναι η εκτίμησή μου», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την δυνατότητα που έχει η ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνησης ενόψει της ψηφοφορίας για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο ευρωβουλευτής διευκρίνισε: «Είναι μία απόφαση της ηγεσίας. Δεν νομίζω ότι θα άλλαζε τον συσχετισμό δυνάμεων, απλά η συζήτηση αυτή θα τραβούσε μερικές μέρες ακόμη, οπότε θα είχε να επιλέξει η ηγεσία αυτή μεταξύ μεγαλύτερης δημοσιότητας γύρω από ένα θέμα, το οποίο σε γενικές γραμμές έχει παρουσιαστεί, και πόση ένταση θέλει στην πολιτική ζωή. Αυτό είναι μία δύσκολη απόφαση, αλλά η ηγεσία ξέρει πάντα καλύτερα σε αυτά τα ζητήματα, γιατί έχει συνολική εικόνα».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ απέναντι στο περιεχόμενο της συμφωνίας ο κ. Κύρτσος τόνισε ότι «η πολιτική Μητσοτάκη σε αυτό το θέμα είναι αποσαφηνισμένη». «Το θέμα της ταυτότητας, της εθνότητας και γενικότερα το πώς αντιλαμβανόμαστε οι ίδιοι τον εαυτό μας έχει τεράστια σημασία και γι' αυτό δεν περνάει η συμφωνία στον κόσμο. Πέρα από τα διεθνοπολιτικά, όπου ο καθένας κάνει τη δική του ανάλυση, υπάρχει και ένα θέμα εθνικής αυτοπεποίθησης, εθνικού αυτοσεβασμού, εθνικής συνοχής, σχέσεων ελληνικού βορρά με το λεγόμενο "κράτος των Αθηνών". Όλα αυτά πηγαίνουν στραβά, κατά την άποψή μου, εξαιτίας του περιεχομένου της συμφωνίας», εξήγησε.

Ερωτηθείς πώς ερμηνεύεται η δήλωση του προέδρου της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης από μηδενική βάση, αν δεν κυρωθεί η συμφωνία, σημείωσε: «Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη, την έχω παρακολουθήσει και στο ΕΛΚ, όπου έχουν άλλη αντίληψη, όπου θέλουν να τελειώνουν, όπως θέλουν και οι ΗΠΑ να τελειώνουν - έτσι και οι Ευρωπαίοι και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η θέση μας είναι ότι, αν δεν ρυθμιστούν τα άλλα βασικά θέματα, δηλαδή της γλώσσας, της ταυτότητας, της εθνότητας και όλα αυτά, αρνούμαστε να μπούμε στο ονοματολογικό. Αν προσέξετε οι Ευρωπαίοι μιλάνε συνεχώς για το ονοματολογικό, τα άλλα δεν τους ενδιαφέρουν, δηλαδή θέλουν να κάνουν τα "βαφτίσια" και να τελειώνουν».

«Να καταπολεμήσουμε όλοι μαζί τις ακρότητες»

Αναφερόμενος στην εμπρηστική επίθεση στο σπίτι της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη ο κ.Κύρτσος είπε: «Έχει δημιουργηθεί μία παράδοση λάθος ακτιβισμού και ακροτήτων την οποία πρέπει να καταπολεμήσουμε όλοι μαζί ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Διαφορετικά, δεν φτάνει που έχουμε ένα σωρό προβλήματα, θα επέλθει και μια φοβερή υποβάθμιση του δημόσιου βίου».

Σχετικά τις αναφορές σε «προδότες» για τους βουλευτές που τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών επισήμανε: «Αν καταντήσουμε να λέμε ο ένας τον άλλον προδότη, σταματάει και ο πολιτικός διάλογος και πάμε σε ένα είδος ζούγκλας [...] Παρατήρησα ότι μερικά στελέχη τη ΝΔ ξέφυγαν -δεν έχει καμία σχέση με την επίσημη γραμμή αυτό- και φυσικά τους καλούμε να επιστρέψουν στο πλαίσιο της κεντροδεξιάς, που είναι μια αυστηρή κριτική. Το "προδότες" είναι αντικοινοβουλευτικό, παίζει το παιχνίδι κυρίως της Χρυσής Αυγής, η οποία προσπαθεί να απαξιώσει και προσπαθεί να κλείσει τη Βουλή, αυτό είναι το όραμα της Χρυσής Αυγής αλλά η Χρυσή Αυγή δίνει ένα "παρών" στις πολιτικές εξελίξεις, γιατί επί τέσσερα χρόνια οι "αντιφασίστες" του ΣΥΡΙΖΑ βάλανε "στο ψυγείο" τη δίκη της Χρυσής Αυγής».