Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 13:11

Δημήτρης Παπαδημούλης: Η αύξηση των ανισοτήτων τρέφει την ακροδεξιά

Γράφτηκε από την

«Η αύξηση των ανισοτήτων τρέφει την ακροδεξιά και υπονομεύει την μακροημέρευση του ευρώ», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση με θέμα «20 χρόνια ευρώ: Η πορεία προς τα εμπρός», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας. Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να σταθεί ένα κοινό νόμισμα χωρίς κοινή οικονομική πολιτική, πολιτική ενοποίηση και δημοκρατική λογοδοσία και περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη συνοχή».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο κ. Παπαδημούλης έθεσε το ερώτημα αν είναι «υπέρ του να λογοδοτείτε, όχι μόνο στα εθνικά κοινοβούλια, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τονίζοντας ότι «δεν μπορούν τόσο σοβαρά θέματα να αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες».

Επίσης, τόνισε ότι δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ «χάνονται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, από τη φοροδιαφυγή των πλουσίων και των μεγάλων πολυεθνικών» με αποτέλεσμα να «τα πληρώνουν με υπερφορολόγηση οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Έχουμε μια ατελή οικονομική ένωση, ατελή νομισματική ένωση, ατελή τραπεζική ένωση. Και πρέπει να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, που διοργανώνεται για 7η φορά, περιλαμβάνει τη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τη Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη συζήτηση συντόνισαν ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ε/Κ, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και ο επικεφαλής της Επιτροπής Βιομηχανίας και Υπηρεσιών, Τζούλιαν Γιάνκου, ενώ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς Ντε Γκίντος, και ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ