Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 12:11

Γ. Κατρούγκαλος: Σε διαβούλευση το ν/σ για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Γράφτηκε από την
Γ. Κατρούγκαλος: Σε διαβούλευση το ν/σ για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Σε δημόσια διαβούλευση πρόκειται να αναρτηθεί σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, που προβλέπει τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και την επανασυγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Είναι στρατηγικό όργανο και συμβουλευτικό του πρωθυπουργού. Ο σκοπός του είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, δεν είναι συγκεκριμένη η λήψη πολιτικών αποφάσεων που γίνεται στο ΚΥΣΕΑ» αποσαφήνισε για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επόμενη Ημέρα», που ήταν καλεσμένος μαζί με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η αναβάθμιση του κύρους της χώρας μας είναι δεδομένη, όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και σημείωσε πως ενισχύεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από την επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας. Υπογράμμισε μάλιστα πως η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, οι σημαντικές περιφερειακές συνεργασίες της Ελλάδας και η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της δεν αποτελούν αποτέλεσμα συγκυριών, αλλά συστηματικού σχεδιασμού και στρατηγικής. Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα στην 'Αγκυρα, ότι πρέπει να μάθει να ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο όπως ισχύει, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού 'Αμυνας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Εστιάζοντας στις στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «είναι στο καλύτερο σημείο τους διότι έχουμε σύμπτωση συμφερόντων, που συνίσταται στην ανάγκη να σταθεροποιηθεί μια ιδιαίτερα ασταθής περιοχή, αλλά ταυτόχρονα δεν λειτουργούμε ως κράτος-πελάτης, ακριβώς επειδή υπάρχει ευθυγράμμιση των συμφερόντων, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός εκατέρωθεν και αναγνώριση του ξεχωριστού ρόλου που παίζει η πατρίδα μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER