Κυριακή, 12 Μαϊος 2019 11:00

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Οι ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο βήμα για την προοδευτική ανατροπή στη χώρα μας

Γράφτηκε από την
Μανώλης Χριστοδουλάκης: Οι ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο βήμα για την προοδευτική ανατροπή στη χώρα μας

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων καυτηριάζει τη στάση των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη στη Βουλή κατηγορώντας και τους δύο πως τη μετέτρεψαν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, επιδιδόμενοι σε κοκορομαχία και ρητορική πεζοδρομίου.

«Κομμένη η πλάκα. Ο ελληνικός λαός θα τους γυρίσει την πλάτη», αναφέρει χρησιμοποιώντας το σύνθημα από το προεκλογικό σποτ του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο, σημειώνει, απευθύνεται στους νέους «γιατί το μέλλον μας περνάει μέσα από τη δύναμη της δικής μας ψήφου. Στις 26 Μαΐου, λοιπόν, πρώτα στην κάλπη και μετά για καφέ», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει, μέσω του Πρακτορείου, ότι η Φώφη Γεννηματά έκανε σαφές ότι η διένεξη των δύο οδηγεί στην απαξίωση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και τον ξεπεσμό του πολιτικού μας συστήματος, και πως στρώνει κόκκινο χαλί στην ακροδεξιά και την Χρυσή Αυγή.

Κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας ότι υιοθετεί τον «πολακισμό», που «αποστρέφεται οποιεσδήποτε προοδευτικές ιδεολογικές αναφορές, είναι το κυρίαρχο δόγμα στο σημερινό κυβερνητικό μόρφωμα».

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης εκτιμά, μέσω του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι ο λαός με τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά, θα δώσει απάντηση στο διχασμό, αλλά και στην αγωνία να μην μπει η χώρα ξανά σε νέες περιπέτειες και θα στηρίξει στις 26 Μαΐου ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής.

Οι Ευρωεκλογές, υποστηρίζει ο κ. Χριστοδουλάκης, αποτελούν μήνυμα ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Οι ευρωεκλογές αυτές θα είναι η "πρώτη ανάσταση" για την ελληνική κοινωνία, το πρώτο βήμα για την προοδευτική ανατροπή και στη χώρα μας», υπογραμμίζει εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την εκλογική επιτυχία του Κινήματος Αλλαγής.

«Η ελληνική κοινωνία όμως δεν επουλώνει τις πληγές της με ένα κόκκαλο στο τέλος της βάρδιας. Η οικονομία θέλει συνέπεια και σχέδιο. Και εμείς τα έχουμε και τα δύο», δηλώνει, τέλος, για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, στον Μιχάλη Μιχαήλ, για το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Με τη συζήτηση στη Βουλή, κ. Χριστοδουλάκη, οι τόνοι ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη ανέβηκαν κατακόρυφα. Η κυρία Γεννηματά αντέδρασε έντονα. Ποιο είναι το γενικότερο σχόλιό σας;

Απ.: Το θέμα φυσικά δεν είναι αν ανέβηκαν οι τόνοι, αλλά ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης μετέτρεψαν τη Βουλή σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, επιδιδόμενοι σε κοκορομαχία και ρητορική πεζοδρομίου. Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να παρακολούθησε το διασυρμό αυτό της Βουλής και να αισθάνθηκε υπερήφανος για την κοινοβουλευτική μας αντιπροσώπευση. Η Φώφη Γεννηματά έκανε σαφές ότι εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτήν την απαξίωση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και τον ξεπεσμό του πολιτικού μας συστήματος, που στρώνει κόκκινο χαλί στην ακροδεξιά και την Χρυσή Αυγή. Που δεν αφορά και δεν ενδιαφέρει καθόλου τους Έλληνες πολίτες και τα καθημερινά τους προβλήματα. Κομμένη η πλάκα. Ο ελληνικός λαός θα τους γυρίσει την πλάτη.

Ερ.: Θα έχει επιπτώσεις στο εκλογικό κλίμα των Ευρωεκλογών; Σας ανησυχεί μήπως επηρεάσει την εκλογική επίδοση του κόμματός σας;

Απ.: Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο πολιτικό σκηνικό μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές δεν μπορεί να τις αφήσει ανεπηρέαστες. Αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ο ελληνικός λαός θέλει κάποιον που θα ενδιαφέρεται πραγματικά για τις δυσκολίες και τα καθημερινά του προβλήματα, και όχι που απλά θα αναλώνεται σε ανούσιες αντιπαραθέσεις για το ποιος έχει μεγαλύτερη την «υπερηφάνεια» του. Και ακριβώς για αυτό το λόγο τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά, η απάντηση στο διχασμό, αλλά και στην αγωνία να μην μπει η χώρα ξανά σε νέες περιπέτειες θα εκφραστούν στις 26 Μαΐου μέσα από ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής. Την Κυριακή το βράδυ θα είμαστε η θετική έκπληξη των εκλογών.

Ερ.: Εξηγείστε γιατί λέτε πως ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται με τον κ. Πολάκη; Πώς τεκμαίρεται;

Απ.: Δεν είναι και αντικείμενο πυρηνικής φυσικής. Η απάντηση του κ. Τσίπρα στις απαξιωτικές και προσβλητικές εκφράσεις του κ. Πολάκη για τα άτομα με αναπηρία, ήταν η πλήρης και άνευ όρων στήριξη του. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο «πολακισμός», που αποστρέφεται οποιεσδήποτε προοδευτικές ιδεολογικές αναφορές, είναι το κυρίαρχο δόγμα στο σημερινό κυβερνητικό μόρφωμα.

Ερ.: «Κομμένη πλάκα» λέει το τηλεοπτικό σας σπoτ. Ποια είναι και σε ποιους απευθύνεται;

Απ.: Ως Κίνημα Αλλαγής την τελευταία εβδομάδα ξεκινήσαμε μία ειδική καμπάνια για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των νέων ψηφοφόρων. Είναι αναγκαίο σε μία πολύ κρίσιμη πολιτική συγκυρία που θα διαμορφώσει το παρόν και το μέλλον όλων μας, αλλά ιδιαίτερα της νέας γενιάς, να μην αφήσουμε το δικαίωμα επιλογής στους άλλους. Οι νέοι άνθρωποι που δυστυχώς, ειδικά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, επιλέγουν να απέχουν, δεν μπορούν ξανά να αφήσουν κανέναν να παίξει με το δικό τους αύριο. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το μέλλον μας περνάει μέσα από τη δύναμη της δικής μας ψήφου. Στις 26 Μαΐου, λοιπόν, πρώτα στην κάλπη και μετά για καφέ.

Ερ.: Στις Ευρωεκλογές γιατί ψηφίζουμε; Για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Στις ευρωπαϊκές εκλογές ψηφίζουμε πρώτα από όλα για την ψυχή και το μέλλον της Ευρώπης. Σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία με την άνοδο της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού, πρέπει οι πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας μέσα από τη ριζοσπαστική ατζέντα του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος και την υποψηφιότητα του F. Timmermans, στις 26 Μαΐου, να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής. Ένα μήνυμα ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα μήνυμα ανατροπής των συντηρητικών πολιτικών που υπονομεύουν την προοπτική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ένα μήνυμα ελπίδας για τους λαούς της Ευρώπης. Όμως, είναι σαφές για εμάς ότι η πρώτη κάλπη εθνικής εμβέλειας μετά από τέσσερα χρόνια εκπέμπει και εγχώρια πολιτικά μηνύματα. Οι ευρωεκλογές αυτές θα είναι η «πρώτη ανάσταση» για την ελληνική κοινωνία, το πρώτο βήμα για την προοδευτική ανατροπή και στη χώρα μας.

Ερ.: Πού βασίζεται η αισιοδοξία για επιτυχές εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΙΝΑΛ;

Απ.: Βασίζεται ακριβώς στις δικές μας καθημερινές δημοσκοπήσεις. Αυτές που κάνουμε έξω στην κοινωνία. Σε όλες μας τις διαδικασίες, σε όλες τις εκδηλώσεις, σε όλη την Ελλάδα, με τις γεμάτες αίθουσες, το κλίμα ενθουσιασμού των στελεχών μας, τον κόσμο που κάθε μέρα επιστρέφει στην παράταξη μας. Τον κόσμο που κάθε μέρα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, συσπείρωσης και συστράτευσης για όλες τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Ερ.: Πώς κρίνετε τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα; Θα τις ψηφίσετε αφού λέτε ότι πρέπει να ελαφρυνθούν οι πολίτες;

Απ.: Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση μάλλον θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός τρώει κουτόχορτο. Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης θυμήθηκαν 20 μέρες πριν από τις εκλογές να εξαγγείλουν μέτρα ελάφρυνσης με πάνω από τα μισά να προβλέπονται για όταν αυτοί δε θα είναι καν στην κυβέρνηση. Αυτοί που πήραν 10 από τον ελληνικό λαό και του δίνουν πίσω 1 και μάλιστα σε μία άρρωστη οικονομία, ως αποτέλεσμα των δικών τους πολιτικών επιλογών. Με τους απλήρωτους φόρους να αυξάνονται, 1,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας να βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα κατάσχεσης, την ανάπτυξη να μην ξεπερνάει το 2% για το 2018, όπου μάλιστα οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 12%. Είναι αυτοί που πήγαν το ΦΠΑ από 13% στο 24% και τώρα πανηγυρίζουν για τη μερική επαναφορά του εκεί που τον παρέλαβαν. Αυτοί που έκοψαν το ΕΚΑΣ, ψήφισαν τη μείωση του αφορολόγητου, δεσμεύονται εκ νέου για υπερύψηλα πρωτογενή πλεονάσματα που αντιστοιχούν σε μέτρα 5,5 δισ. μέχρι το 2022, μειώνουν τις δαπάνες για την υγεία κατά 950 εκατ. και για την παιδεία κατά 750 εκατ., αυξάνουν την εισφορά υγείας για τους συνταξιούχους κατά 800 εκατ. και τους επιβαρύνουν με 266 εκατ. συμμετοχή στα φάρμακα. Ωστόσο, από την πλευρά μας, κάνουμε σαφές πως ό,τι ελαφρύνει έστω και στο ελάχιστο τη δυσβάσταχτη καθημερινότητα των Ελλήνων, εμείς θα το στηρίξουμε. Η ελληνική κοινωνία όμως δεν επουλώνει τις πληγές της με ένα κόκκαλο στο τέλος της βάρδιας. Η οικονομία θέλει συνέπεια και σχέδιο. Και εμείς τα έχουμε και τα δύο.


NEWSLETTER