Τρίτη, 14 Μαϊος 2019 12:00

Τ. Πετρόπουλος: Στα διατραπεζικά συστήματα πληρωμών στις 20/5 η 13η σύνταξη

Γράφτηκε από την
Τ. Πετρόπουλος: Στα διατραπεζικά συστήματα πληρωμών στις 20/5 η 13η σύνταξη

«Στις 20 του μήνα, η 13η σύνταξη θα είναι στα διατραπεζικά συστήματα πληρωμών», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Είναι ακατάσχετη η σύνταξη, άρα δεν υπάρχει κανένα κώλυμα στην είσπραξη», διευκρίνισε ο υφυπουργός και απαντώντας στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί προεκλογικών τεχνασμάτων είπε: «Τελευταία φορά που είχαμε 13 συντάξεις ήταν το 2012. Καταργήθηκε με νόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η 13η σύνταξη και σήμερα επανέρχεται με τον τρόπο που ορίσαμε και νομίζω είναι μία νέα εποχή, που θα βελτιώνει στο μέλλον -η παροχή αυτή όπως και άλλα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και προφανώς ενισχύουν τους καταναλωτές [...]- το εισόδημα των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα ψηφιστεί ομοφώνως από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, διότι δεν μπορεί κανείς να δικαιολογήσει αρνητική ψήφο». «Αυτά τα ανακουφιστικά μέτρα με τις 120 δόσεις ανοίγουν ένα μεγάλο περιθώριο οικονομικών δυνατοτήτων σε 1.500.000 Έλληνες, εκ των οποίων περίπου 850.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες κι άλλοι είναι εργοδότες [..] Με τις παλιές ρυθμίσεις οφειλών, αυτοί που εντάσσονταν και ήταν να πάρουν σύνταξη με συμψηφισμό της οφειλής από τη σύνταξή τους κατέληγαν να μην παίρνουν τίποτα, δηλαδή αν κάποιος όφειλε 20.000 -μπορούσε με 20.000 να συμψηφίσει τις οφειλές που είχε σε 40 δόσεις- και έπαιρνε σύνταξη 500 ευρώ δεν του έμενε τίποτε για να ζήσει. Και είχαμε πάρα πολλά παράπονα αυτών των ανθρώπων, που δεν είχαν τίποτε να τους μένει για να ζήσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμη και σε αυτές που έχουν ρυθμιστεί, προβλέπουμε με νομοθετική διάταξη, η οποία θα συζητηθεί σήμερα και θα ψηφιστεί και αυτή ότι για το υπόλοιπο των δόσεων που δεν έχει εξοφληθεί μπορεί να γίνει επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής στα 10 χρόνια, στις 120 δόσεις. Έτσι αυτός που έπαιρνε σύνταξη 500 ευρώ και δεν του έμενε τίποτε, γιατί εξοφλούσε την οφειλή, θα δίνει 50 ευρώ και θα του μένουν 450 για να ζήσει», σημείωσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ τις ιδέες του»

Σχολιάζοντας της δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι δε θα είχε «καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα» ο κ. Πετρόπουλος είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει ποτέ τις ιδέες του και πράγματι ως προς αυτό είναι σαφής. Θέλει τη στροφή στην ιδιωτική σφαίρα των συμφερόντων, δηλαδή όλα τα κοινωνικά δικαιώματα, όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες να μεταταχθούν, να υποβαθμιστούν στο πεδίο της κερδοσκοπίας, γιατί δυστυχώς δεν μπορεί να περιμένει κανείς από ιδιωτικά συμφέροντα, όπως για παράδειγμα θέλει να μεταβιβάσει ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρείες, με τις οποίες δεν έχουμε τίποτε εμείς, αλλά μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους ως τρίτος πυλώνας στα ιδιωτικά συμβόλαια που πάντα έκαναν, όχι να τους εκχωρηθεί ο δημόσιος τομέας της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό σημαίνει μία μετάβαση υπερκερδών με ζημία των ασφαλισμένων».

«Ειλικρινά το εννοεί ότι τα νοσοκομεία πρέπει να περάσουν στη διαχείριση των ιδιωτικών νοσοκομείων, αυτό άλλωστε προσπαθούσε μέσα από την απαξίωση της δημόσιας υγείας να πετύχει το προηγούμενο διάστημα», εκτίμησε ο υφυπουργός και κατέληξε: «Η δημόσια υγεία έχει αναβαθμιστεί και είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός δε θα επιστρέψει να περάσει ούτε αυτό το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη, όπως και το σχέδιο να έχουμε επτά ημέρες εργασία την εβδομάδα, διότι δεν ήταν λάθος αυτό που είπε, το εννοούσε, άλλο αν μετά πήγε να το μαζέψει, διότι η εργασία επτά ημερών σε επιχειρήσεις που είναι διαρκούς παραγωγικής αλυσίδας ισχύει ήδη, δε χρειαζόταν να μας το πει ο κ. Μητσοτάκης. Άρα, αυτό που εννοούσε με το παράδειγμα μάλιστα που χρησιμοποίησε, ότι μια γυναίκα μπορεί να δουλεύει στο σπίτι και με τηλεργασία επτά μέρες την εβδομάδα και να κάνει και τις δουλειές της, μιλάει για τη Μαίρη Παναγιωταρά του Λουκιανού Κηλαηδόνη, όχι για τη νέα εργαζόμενη, τη σύγχρονη μητέρα, γυναίκα, την οποία θέλει σκλάβα, δούλα και είναι μια αντίληψη ξένη προς τον σκοπό που πρέπει να έχει η εργασία. Αυτά δυστυχώς σκέφτεται και εννοεί η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τα εκφράζει, δεν είναι ο μόνος, αυτά τα μοντέλα προωθούνται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τους ομοϊδεάτες του, αρκετούς από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι η εργασία που μπορεί να δίνεται υπερωριακά και να καταβάλλεται ο μισθός μέσα σε τέσσερα χρόνια, όπως λένε στην Ουγγαρία, είναι μία σειρά από τέτοια μοντέλα εργασίας, τα οποία προωθούν οι ηγετικές πτέρυγες του φιλελευθερισμού στην Ευρώπη και θέλουν να συμβούν αυτά τα πράγματα, ξεκινώντας από την Ελλάδα και γι' αυτή την περίπτωση».


NEWSLETTER