Δευτέρα, 20 Μαϊος 2019 11:40

Μάρκος Μπόλαρης: Δημοκρατική προοπτική για τη χώρα ή πολιτική των ολίγων

Γράφτηκε από την
Μάρκος Μπόλαρης: Δημοκρατική προοπτική για τη χώρα ή πολιτική των ολίγων

«Καλούμαστε να επιλέξουμε αν θα είναι δημοκρατική η προοπτική για τη χώρα ή αν θα είναι πολιτική των ολίγων», δήλωσε ο αρμόδιος για την Εκκλησιαστική, Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διπλωματία υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκος Μπόλαρης, για το διακύβευμα των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Το κρίσιμο δίλημμα είναι αν οι πολίτες θα επιλέξουν πολιτικές που εισηγούνται την ύφεση και ανεργία για τους πολλούς και την ευημερία για τους λίγους, οι οποίοι θέλουν να διαχειρίζονται τα πράγματα στη λογική της ολιγαρχίας και της πλουτοκρατίας», τόνισε ο κ. Μπόλαρης προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνουν οι πολιτικές που εισηγείται η νεοφιλελεύθερη δεξιά στην Ευρώπη και τις οποίες πολιτικές επέβαλε από το 2010-11 και μετά στην Ελλάδα με τα γνωστά αποτελέσματα». «Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν την εμπειρία, διαβάζουν, ακούν, βλέπουν τι εισηγείται η Δεξιά στην Ευρώπη, έχουν την ψυχραιμία για να πάρουν τη σωστή απόφαση», εκτίμησε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας περί προεκλογικής παροχολογίας από την κυβέρνηση αναφορικά με τα κοινωνικά μέτρα που ψήφισε προ ημερών, ο κ. Μπόλαρης παρατήρησε: «Οι άνθρωποι της ολιγαρχίας, οι οποίοι δεν έχουν πληγωθεί από την κρίση, μπορούν να αντιλαμβάνονται τα μέτρα ως έναν κίνδυνο για να χαθεί η ψήφος στις επόμενες εκλογές. Οι πολλοί, αυτοί που πληγώθηκαν, αυτοί που πλήρωσαν με αίμα και ιδρώτα και πόνο και κόπο, με κλείσιμο επιχειρήσεων και ανεργία, που πλήρωσαν τις πολιτικές ύφεσης, αυτοί ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι τα μέτρα αυτά είναι μέτρα ανακούφισης, τα οποία δικαιώνουν αυτούς οι οποίοι στη δεκαετία κατάφεραν να σταθούν με δυσκολίες στα πόδια τους και περιμένουν από αυτή την πατρίδα, τη στιγμή που η οικονομία αρχίζει και έχει ένα πλεόνασμα, να πάρουν ένα μικρό μερίδιο από αυτό το πλεόνασμα, ένα μερίδιο που δικαιούνται για τον αγώνα που έκαναν αυτή τη δεκαετία».

«Σε καλό δρόμο η Επιτροπή για τα βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας»

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της τέταρτης συνάντησης της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα -συστάθηκε δυνάμει της παραγράφου 5 του άρθρου 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών- που πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα στις 17 και 18 Μαΐου 2019, ο υφυπουργός απάντησε: «Η προπαγάνδα που αποτυπώθηκε και στα σχολικά βιβλία της γειτονικής χώρας, με χρήση εικόνων, φωτογραφιών από μνημεία της ελληνικής ιστορίας, περήφανο τμήμα της οποίας αποτελεί και η ιστορική Μακεδονία των κλασικών χρόνων και στη συνέχεια, είναι αναγκαίο -αυτό αποτυπώθηκε άλλωστε στη συμφωνία των Πρεσπών- να απαλειφθεί από τα σχολικά βιβλία, τους χάρτες και το άλλο βοηθητικό υλικό, κάθε αλυτρωτική και αναθεωρητική αναφορά. Είμαστε σε καλό δρόμο, γίνεται μια επίπονη δουλειά με αντιρρήσεις, αλλά μέσα σε ένα καλό κλίμα, πραγματικά με καλή πρόθεση και πραγματικά καλή βούληση. Υπάρχουν και συζητήσεις, οι οποίες φτάνουν την ιστορία σε βάθος, αναζητούνται πηγές, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προσέγγιση».

Με αφορμή, εξάλλου, την επέτειο των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο κ. Μπόλαρης είπε: «Είναι σαφές πως και για τα κράτη και για τους λαούς κρίσιμη και καθοριστική είναι η αλήθεια, ο συμβιβασμός με την ιστορική αλήθεια. Και η Τουρκία, ο τουρκικός λαός και η πολιτική του ηγεσία πρέπει, εφόσον θέλουν να συγκαταλέγονται στην κατάσταση των πολιτισμένων λαών, να κάνουν αυτόν τον συμβιβασμό. Μπορεί να είναι επώδυνος, αλλά πρέπει να τον κάνουν, να δουν κατάματα την ιστορική αλήθεια και να ομολογήσουν τις ενοχές ενός τεράστιου εγκλήματος, να μιμηθούν σε αυτό άλλους λαούς, οι οποίοι έκαναν τα ίδια και στάθηκαν στα πόδια τους ζητώντας συγνώμη. Αναφέρομαι στη Γερμανία, τον γερμανικό λαό και στην αναγνώριση, την ομολογία της ενοχής και τη συγγνώμη προς τους Εβραίους».


NEWSLETTER