Δευτέρα, 20 Μαϊος 2019 14:20

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων

Γράφτηκε από την
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων

Ως ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα της ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας, χαρακτήρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη να προχωρήσει η αναγνώριση της γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο.

Μιλώντας στην ειδική εκδήλωση της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η ΝΔ προχωρά άμεσα σε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας λόγο για μία καλά σχεδιασμένη πολυεπίπεδη προβολή και προώθηση των προσπαθειών για τη διεθνή, πλέον, αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Η εκκίνηση θα γίνει στο δημοκρατικότερο θεσμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι δέσμευσή μου η ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει, αμέσως μετά την εκλογή της, καλά προετοιμασμένες πρωτοβουλίες προώθησης αυτού του εθνικού καθήκοντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε, τονίζοντας πως ανάλογη δράση θα αναλάβουν οι βουλευτές εκπρόσωποί μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον κατ? εξοχήν αρμόδιο θεσμό προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Μάλιστα, δήλωσε πως ήδη η Ν.Δ έθεσε το θέμα σε ανώτατο επίπεδο και στον ΟΗΕ.

«Είναι προσωπική και παραταξιακή υποχρέωση να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ως κυβέρνηση. Αυτή η οφειλή, αυτό το εθνικό καθήκον, δεν θα ανασταλεί. Όσο και εάν κάποιοι, ακόμα και χθες, επιμένουν σε μια ανιστόρητη άρνηση των τραγικών γεγονότων που κηλίδωσαν την Ιστορία εκείνης της εποχής», είπε στέλνοντας μήνυμα και στη Άγκυρα. «Η αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας θα ήταν και για τους γείτονές μας μια γενναία, απελευθερωτική και για τους ίδιους πράξη. Λυπάμαι που μένουν ακόμα εγκλωβισμένοι σε μια στρεβλή και παραμορφωτική ανάγνωση της ιστορίας. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής σ? εκείνους που χάθηκαν κρατώντας την Πατρίδα, κρατώντας την Ελλάδα στην καρδιά τους, έως την τελευταία τους πνοή», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια ιστορική αναφορά στην πορεία του ποντιακού ελληνισμού επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ο ελληνικός κόσμος εκείνης της εποχής ήταν φορέας μιας ανοιχτόμυαλης και φιλελεύθερης αντίληψης για την οργάνωση των ανθρώπινων κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή.

«Αυτή την αντίληψη πρόβαλε ο ηγέτης του έθνους, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στη συνδιάσκεψη της Ειρήνης και στο σχεδιασμό του για τη μεταπολεμική εποχή. Στόχος του ήταν η επιβίωση των διάφορων κοινοτήτων και ο σεβασμός της ταυτότητάς τους. Είτε στη μεγάλη Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, που ο ίδιος δημιουργούσε, είτε και εκτός των δικών της συνόρων. Σε αυτά τα στοιχεία βάσιζε, τότε, η Ελλάδα την πολιτική της και ο ηγέτης της το σχεδιασμό του και για το μέλλον των Ελλήνων Ποντίων. Ο Ελληνισμός ήθελε και αποζητούσε μια λύση συμβίωσης και δημοκρατίας. Δεν επιδίωξε ποτέ εθνοκαθάρσεις. Αντίθετα, όμως, οι διώξεις τού επιβλήθηκαν», είπε ενώ αναφέρθηκε και στην προσφυγιά στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία -και δεν θα ήταν τίμιο να το αποκρύψουμε- ότι συχνά δέχτηκαν τη δυσπιστία και ορισμένες φορές ακόμη και την εχθρότητα των γηγενών Ελλήνων. Η προσφυγιά στην Ελλάδα του μεσοπολέμου δεν ήταν μόνο μία ανθρωπιστική κρίση. Ήταν μια περίπτωση άδικης και οδυνηρής κοινωνικής περιθωριοποίησης. Και είναι ζήτημα εθνικής συνέπειας για εμάς, σήμερα, να την θυμηθούμε και να αποτίσουμε τον πρέποντα φόρο τιμής στους παππούδες μας, που βίωσαν εκείνη τη δύσκολη εποχή», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας και για την προσφορά του Ποντιακού Ελληνισμού στην οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας.

«Οι Πόντιοι, ως εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού, τίμησαν την πατρίδα με κάθε τρόπο. Και συνεχίζουν να το κάνουν, κρατώντας ζωντανή και αναπτύσσοντας την παράδοσή τους -παντού στον κόσμο. Μη λησμονώντας τις ρίζες και τα δίκαιά τους με τα οποία συμπαρατάσσεται και η Ν.Δ. Αλλά και πρωτοστατώντας με υπερηφάνεια σε κάθε πατριωτικό αγώνα, όπως έδειξε και η πρόσφατη αντίστασή τους στο εθνικό λάθος των Πρεσπών. Είμαστε δίπλα τους. Και συμμετέχουμε ολόθερμα στην Ημέρα Μνήμης και Τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό. Τιμούμε έτσι το ίδιο το ελληνικό έθνος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για τη δολοφονική, όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση που δέχτηκε χθες ένας νέος άνθρωπος σε εκδήλωση μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER