Δευτέρα, 20 Μαϊος 2019 23:11

Τσίπρας από το Αγρίνιο: "Την Κυριακή ψηφίζουμε για την διατήρηση ή για την ακύρωση των μέτρων"

Γράφτηκε από την
Τσίπρας από το Αγρίνιο: "Την Κυριακή ψηφίζουμε για την διατήρηση ή για την ακύρωση των μέτρων"

Το βασικό δίλημμα των εκλογών -"Με αυτούς που μας χρεοκόπησαν ή με εκείνους που μας έβγαλαν απ΄την χρεοκοπία;- και τον κίνδυνο να ακυρωθούν τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης αν στις ευρωεκλογές δεν δοθεί καθαρό μήνυμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου.

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ γράφει ψήφος εμπιστοσύνης στα θετικά μέτρα, το ψηφοδέλτιο της ΝΔ γράφει ψήφο ακύρωσης των μέτρων, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έφθασε πεζός στον χώρο της συγκέντρωσης, κατά το πρότυπο που εγκαινίασε στην 'Αρτα, διέσχισε την πλατεία μέχρι την εξέδρα των ομιλητών χαιρετώντας, συνομιλώντας και βγάζοντας φωτογραφίες με τον κόσμο που είχε κατακλύσει από νωρίς την πλατεία. Αλλά και μετά το πέρας της ομιλίας του περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης μέχρι το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στον κόσμο που είχε δημιουργήσει το αδιαχώρητο ακολουθώντας τον. "Το Αγρίνιο έστειλε σήμερα το μήνυμα της νίκης, ανέφερε χαρακτηριστικά" αναφερόμενος στην συγκέντρωση και πρόσθεσε ότι άλλοι θα τρίβουν τα μάτια τους από το αποτέλεσμα της κάλπης την Κυριακή".

Έβαλε το κεντρικό δίλημμα:

"Την Κυριακή, δεν ψηφίζουμε απλά για το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές. Ψηφίζουμε για το αν θα συνεχίσουμε έξω από τα μνημόνια και μακριά από τις μνημονιακές πολιτικές ή αν θα επιστρέψουμε σε αυτές, για το αν θα διατηρηθούν τα θετικά μέτρα ή αν καταργηθούν.

Τα μέτρα απαιτούν έγκριση στην κάλπη για να διατηρηθούν

Αφού αναφέρθηκε στο θετικό πακέτο των μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση σημείωσε ότι τα μέτρα "απαιτούν και την έγκριση του ελληνικού λαού για να διατηρηθούν. Χρειάζεται να τα εγκρίνει στην πράξη ο ελληνικός λαός. Χρειάζεται να αποτρέψει τον κίνδυνο, αυτά τα θετικά μέτρα να μείνουν στα χαρτιά".

Διαφορά των προγραμμάτων

Ακολούθως περιέγραψε την διαφορά του δικού του προγράμματος από το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη: "Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εγγύηση της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους. Είναι η εγγύηση της μείωσης της φορολογίας για τους εμπόρους και τους καταστηματάρχες. Είναι η εγγύηση της περαιτέρω ελάφρυνσης των βαρών για τους αγρότες. Είναι η εγγύηση για τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού και θέρμανσης για όλους τους πολίτες. Είναι η εγγύηση για νέες δουλειές με αξιοπρέπεια για τους νέους και τις νέες. Και από την άλλη το ψηφοδέλτιο της ΝΔ του κου Μητσοτάκη είναι εντολή ακύρωσης όλων αυτών των θετικών μέτρων. Είναι η εντολή ακύρωσης της 13ης σύνταξης και μείωσης των υπολοίπων 12. Είναι η εντολή για νέο γύρο φορολογικής αφαίμαξης, μετά τα 65 δισ. λιτότητας την πενταετία 10-14. Είναι η εγγύηση για νέα βάρη στους αγρότες και τον κόσμο της υπαίθρου. Είναι εντολή για ένα νέο γύρο ακραίας εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων αυτής της χώρας. Είναι εντολή να εφαρμοστεί η 7ωρη εργασία, το ασφαλιστικό Πινοσέτ, η διάλυση της δημόσιας υγείας, η επιστροφή του μέλλοντος αυτής της χώρας στα χέρια του παλιού πολιτικού κατεστημένου, της τρόικας και του ΔΝΤ.

Μας έβαλαν μύρια εμπόδια

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναδρομή στην συμπεριφορά της αντιπολίτευσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια λέγοντας ότι προσπάθησαν βάλουν μύρια εμπόδια: Στην αρχή άφησαν τα ταμεία άδεια, προσδοκώντας στην άτακτη χρεοκοπία. Αργότερα προσδοκώντας ότι θα κρατήσουν γερά οι δανειστές, ώστε να μη κλείσουν οι αξιολογήσεις. Ότι θα εφαρμοζόταν ο κόφτης. Ότι δεν θα παίρναμε λύση για το χρέος. Ότι θα κοβόντουσαν οι συντάξεις. Ότι δε θα βγαίναμε στις αγορές".

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση πετύχαινε νίκες υπέρ των πολλών -όταν δίναμε το κοινωνικό μέρισμα, όταν αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, όταν ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις, τώρα που δίνουμε την 13η σύνταξη-, οι πολιτικοί του αντίπαλοι βρίσκονταν απέναντι: "Μας κατακεραύνωναν γιατί λέει θέτουμε σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας με παροχές. Ή ακόμα χειρότερα, πήγαιναν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, για να ζητήσουν από τους δανειστές να μας βάλουν χέρι μη τυχόν και δεν περικοπούν οι συντάξεις. Και οι ίδιοι άνθρωποι, που λειτούργησαν ως σαμποτέρ αυτά τα χρόνια, έρχονται σήμερα να το παίξουν λυτρωτές".

"Η πιο μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης είναι η στήριξη των αδυνάτων" είπε και παρέθεσε:

-Στην Υγεία, με την πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, τις 19.000 προσλήψεις προσωπικού,

-Στην Πρόνοια, όπου αυξήσαμε τους πόρους από 780 εκατομμύρια στα 3 δισ. και με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για 700.000 συμπολίτες, το επίδομα στέγης για 240.000 συμπολίτες μας.

-Στην Παιδεία, που τελειώσαμε με το αίσχος των φωτοτυπιών και των ελλείψεων. Τα σχολεία λειτουργούν με επάρκεια σε καθηγητές και βιβλία, προχωράμε σε ένα συνολικό σχέδιο για προσλήψεις 15.000 μόνιμου προσωπικού, με 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή.

-Στην εργασία, όπου μειώσαμε την ανεργία κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, επαναφέραμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους.

Έργο στην Αιτωλοακαρνανία

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης στην Αιτωλοακαρνανία υπογραμμίζοντας ότι "την τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν μέσω ΕΣΠΑ και Εθνικών Πόρων για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας νέα έργα ύψους 494 εκατ. ευρώ, τετραπλάσια απ' ό,τι την τετραετία 2010-2014 (132 εκατ. ευρώ). Και συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα εγκεκριμένα κονδύλια για έργα μέσω ΕΣΠΑ και ΠΔΕ ξεπέρασαν τα 1,7 δις ευρώ στην τετραετία μας...Παραδώσαμε την Ιονία Οδό. Η Αιτωλοακαρνανία βγήκε από την απομόνωση.

Οι πολλοί ενώνουν οι ελίτ χωρίζουν

Ο πρωθυπουργός απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι διχάζει τους πολίτες: "Ξέρω ότι οι αντίπαλοι μας, πόνταραν και ποντάρουν τα πάντα στη παραπληροφόρηση και στο διχασμό...Το έκαναν και ως αντιπολίτευση, προσπαθώντας να μας χωρίσουν μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για τα εθνικά μας θέματα, που θα έπρεπε να είμαστε όλοι ενωμένοι, αυτοί για το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος, προσπάθησαν να μας χωρίσουν ανάμεσα σε εθνικόφρονες και προδότες".

Στην ιστορία αυτού του τόπου, όμως, ο διχασμός έφερε μονάχα δεινά, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι η ενότητα του λαού μας είναι η μοναδική εγγύηση για να ανακτήσουμε τη συλλογική μας αυτοπεποίθηση. Εμείς επιδιώκουμε να ενώσουμε δυνάμεις. Για αυτό μιλάμε για τους πολλούς. Οι πολλοί ενώνουν δε διχάζουν. Οι ελίτ διχάζουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους εις βάρος των πολλών".

Απευθύνθηκε στην πλατιά πλειοψηφία των Ελλήνων ανεξάρτητα από την κομματική καταγωγή καθενός και σημείωσε ότι στην Προοδευτική Συμμαχία συρρέει κόσμος που αισθάνθηκε προδομένος από την πρόσδεση της ύστερης ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού και της διαπλοκής. Επίσης ο μετριοπαθής κόσμος που προέρχεται από το συντηρητικό χώρο αλλά έχει βαθιά δημοκρατικά αντανακλαστικά, πίστη στην πατρίδα και τις δυνατότητες της. Όλους αυτούς με διαφορετικές αφετηρίες τους έχει ενώσει η κοινή τους αγωνία για το μέλλον της πατρίδας.

Με λογισμό και με όνειρο

Τέλος έκανε έκκληση "ενωμένοι και αποφασισμένοι, να πάμε στις κάλπες την Κυριακή" και έκλεισε με έναν στίχο του Σολωμού: «Με λογισμό και μ' όνειρο» όπως έγραφε ο Σολωμός στους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Μεσολογγίου. Εμείς υπήρξαμε πολιορκημένοι. Όμως τώρα είμαστε ελεύθεροι. Να ορίζουμε τις τύχες και το μέλλον του τόπου μας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER