Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 13:20

Προκόπης Παυλόπουλος: Δεν πρόκειται ν' αποδεχθούμε παραβιάσεις του δικαίου της θάλασσας

Γράφτηκε από την
Προκόπης Παυλόπουλος: Δεν πρόκειται ν' αποδεχθούμε παραβιάσεις του δικαίου της θάλασσας

Την αποφασιστικότητα Ελλάδας και Κύπρου να μην αποδεχθούν, κατ' ουδένα τρόπο, παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας από την Τουρκία, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από τα Κύθηρα όπου βρίσκεται για τις εκδηλώσεις εορτασμού της 155ης Επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες προκλητικές παραβιάσεις, εκ μέρους της Τουρκίας, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «δεν πρόκειται ν' αποδεχθούμε, κατ' ουδένα τρόπο, παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας -κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982, η οποία δεσμεύει την Τουρκία με τη μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου- πολλώ μάλλον, όταν κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σ' ένα εξαιρετικά αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο αμφισβήτησης της in concreto Διεθνούς Νομιμότητας και από άλλα κράτη».

Μάλιστα, σημείωσε ότι το πόσο ισχυρή είναι η κατά τ' ανωτέρω θέση της Ελλάδας και της Κύπρου, καταδεικνύεται μ' ενάργεια και από το ότι αποτελεί και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «εμείς οι Έλληνες, θεωρούμε, διαχρονικώς, την πατρίδα μας ως αναπόσπαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας και ως βασικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης» και πρόσθεσε ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε τη φιλία και καλή γειτονία με όλα τα κράτη της περιοχής, ενώ ευνοούμε, εμπράκτως, την ευρωπαϊκή προοπτική όσων από αυτά δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Όμως αυτή η φιλία, η καλή γειτονία και η ευρωπαϊκή προοπτική έχουν ως θεμελιώδη προϋπόθεση τον, εκ μέρους τους, πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Παράλληλα, επισήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση δεν νοούνται, από την πλευρά μας, ουδεμίας μορφής εκπτώσεις ή υποχωρήσεις. «Επισημαίνω δε -και αυτή η επισήμανση απευθύνεται ιδίως προς την γείτονα Τουρκία- ότι ο ως άνω σεβασμός συνεπάγεται και τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό των Συνόρων, του Εδάφους, της Κυριαρχίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας, προσθέτοντας και το εξής αυτονόητο: Ότι ουδείς μπορεί να παραβλέπει ότι πρόκειται και για Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» διευκρίνισε.

Ακολούθως, χαρακτήρισε ξεχωριστή τιμή το γεγονός ότι ξαναβρίσκεται στα Κύθηρα για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 155ης Επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα και επανέλαβε τους υψηλούς συμβολισμούς των Κυθήρων από αρχαιοϊστορική άποψη, υπενθυμίζοντας τα πολύτιμα στοιχεία από την έρευνα των ευρημάτων του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων, καθώς και την προσφορά τους στη νεότερη ιστορία του Έθνους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER