Τετάρτη, 22 Μαϊος 2019 15:40

Ευ. Αποστολάκης: Η αμυντική συνεργασία επιτελεί κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της αμυντικής ταυτότητας της ΕΕ

Γράφτηκε από την
Ευ. Αποστολάκης: Η αμυντική συνεργασία επιτελεί κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της αμυντικής ταυτότητας της ΕΕ

«Η κατ' εξαίρεση συμμετοχή τρίτων οντοτήτων σε προγράμματα της Μόνιμης Διευρυμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO) δεν θα πρέπει να αντιβαίνει στα συμφέροντα ασφαλείας της Ένωσης και των κρατών-μελών της και, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της Ένωσης, σύμφωνα με το πρωτογενές δίκαιο αυτής και στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στην τοποθέτησή του κατά τη συνάντησή του με την επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια επί θεμάτων Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων, Elżbieta Bieńkowska.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της πολιτικής της ΕΕ αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defence Fund) και την Ευρωπαϊκή Αμυντική Συνεργασία (European Defence Cooperation).

Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης, αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην εφαρμογή πολιτικών αμυντικής φύσης της ΕΕ (European Defence Industrial Development Programme-EDIDP, European Defence Fund-EDF) σημείωσε ότι η επιτυχία της EDIDP θα κριθεί από το βαθμό διασύνδεσής της με τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, επισημαίνοντας παράλληλα τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο εσωτερικό πεδίο για την αναζωογόνηση της ελληνικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Περαιτέρω, επανέλαβε ότι «η αμυντική συνεργασία των κρατών - μελών επιτελεί κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της αμυντικής ταυτότητας της ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υποστηρίζει έμπρακτα την PESCO έχοντας αναλάβει ρόλο συντονιστή σε 5 προγράμματα και συμμετέχοντας σε άλλα 13.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER