Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 08:04

Κώστας Γαβρόγλου: Τα μέτρα για την 3η Λυκείου και την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν αγκαλιαστεί από την κοινωνία

Γράφτηκε από την

Στα δύο μεγάλα σκέλη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, την νέα αρχιτεκτονική των Πανεπιστημίων και την αξιοπιστία του δημόσιου σχολείου (ειδικά της 3ης Λυκείου) «που συναντώνται τον Σεπτέμβρη του 2020 για πρώτη φορά», στάθηκε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το απόγευμα της Τρίτης στα Ιωάννινα, λίγο πριν την πολιτική εκδήλωση με θέμα «Μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης».

Ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε πως μετά από 2 χρόνια συζητήσεων, διαμορφώθηκε η νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων, σε 4 άξονες. Ο 1ος άξονας,είναι η δημιουργία εντελώς καινούργιων τμημάτων με νέα γνωστικά αντικείμενα .Ο 2ος άξονας είναι οι συνέργειες με τα ΤΕΙ, ο 3ος είναι η ίδρυση πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων και των ινστιτούτων τους και ο 4ος άξονας είναι τα διετή προγράμματα σπουδών, στα οποία θα εισάγονται οι απόφοιτοι των επαγγελματικών λυκείων χωρίς εξετάσεις, και τα οποία θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Για την διαμόρφωση της νέας αρχιτεκτονικής, προηγήθηκαν σοβαρές διεργασίες με ομάδες εργασίας, τα μέλη των οποίων είχαν υποδειχτεί από τα ίδια τα ιδρύματα, ενώ το υπουργείο Παιδείας είχε μόνο έναν εκπρόσωπο.

«Το εγχείρημα μας πάει στην επόμενη 20ετία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αρχίζει από τώρα και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2020. Και ο Σεπτέμβρης του 2020 θα βρει παιδιά που τελειώνουν την 3η Λυκείου στα Πανεπιστήμια - και αυτό είναι το άλλο σκέλος της μεταρρύθμισής μας, δηλαδή μια προσπάθεια να ξαναποκτήσουμε ως χώρα, αυτή την βαθμίδα του Λυκείου, δηλαδή την 3η Λυκείου, η οποία όπως ξέρετε, δυστυχώς στην χώρα μας έχει ακυρωθεί, υπάρχει στα χαρτιά, όχι επί της ουσίας» παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών να την κρατήσουν. Παράλληλα, «υπάρχει μια γενική συναίνεση να εμπιστευόμαστε θεσμούς εκτός της δημόσιας εκπαίδευσης για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου. Στο παραπάνω πλαίσιο, ο υπουργός υπογράμμισε πως στόχος είναι «να μπορέσει η κοινωνία να ξαναποκτήσει ένα δημόσιο σχολείο με αξιοπιστία και βεβαίως, τα παιδιά να μορφώνονται και όχι να μαθαίνουν απλώς τεχνικές για να επιτυγχάνουν στις πανελλαδικές. Αυτό το επιτυγχάνουμε με μια ριζοσπαστική αλλαγή του προγράμματος - και ελπίζουμε να υπάρχει δυνατότητα σιγά-σιγά, ελεύθερης πρόσβασης με το απολυτήριο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ