Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 11:20

Εκλογές 2019: Διψήφια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Γράφτηκε από την
Εκλογές 2019: Διψήφια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κατακτά, με διψήφια διαφορά, την αυτοδυναμία, αγγίζοντας σχεδόν το 40%, ενώ ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώνεται σχετικά και να είναι αρκετά πάνω από το ποσοστό, που έλαβε στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που διενήργησε η Opinion Poll δυόμισι εβδομάδες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου (17-19/6).

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα», καταγράφονται ανατροπές στα μικρότερα κόμματα: Το Κίνημα Αλλαγής είναι αισθητά κάτω από την επίδοσή του στις 26 Μαΐου, το ΚΚΕ επιβεβαιώνει την τάση απωλειών, ο Γιάννης Βαρουφάκης σταθεροποιεί τη δυναμική του, εμφανιζόμενος να εισέρχεται άνετα στη Βουλή τουλάχιστον ως πέμπτο κόμμα, ενώ Κυριάκος Βελόπουλος και Χρυσή Αυγή κινούνται ελαφρά πάνω από το όριο του 3%, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική τους παρουσία μετά τις επικείμενες εκλογές (ειδικά η δεύτερη κινδυνεύει έντονα).

Η παράσταση νίκης είναι συντριπτική (κοντά στο 85%) υπέρ της ΝΔ (μόνο 9,1% πιστεύει σε ανατροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ η καταλληλότητα των δύο πρωταγωνιστών επιβεβαιώνει τα ποσοστά των δύο κομμάτων. Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται στο 36%, ο δε Αλέξης Τσίπρας συγκινεί το 24,7%.

Ο βαθμός ικανοποίησης από την κυβερνητική πολιτική φτάνει στο 26,5%, ενώ ο αντίστοιχος για την παρουσία της ΝΔ στο 37,3%.

Στην ερώτηση εάν προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, θετικά απαντά το 46,6%, στοιχείο που δείχνει τα περιθώρια που διαθέτει ο κ. Μητσοτάκης, ώστε με ισχυρό δίλημμα περί «αυτοδυναμίας ή πολιτικού χάους» στη χώρα, να αντλήσει ψηφοφόρους.

Στην απλή πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,3, το ΚΙΝΑΛ 5,1%, το ΚΚΕ 3,8%, η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου 3,2%, το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη 3%, ενώ η Χρυσή Αυγή καταποντίζεται στο 1,8%.

Εάν δεν προσμετρηθούν τα λευκά, τα άκυρα και όσοι δηλώνουν αποχή, η ΝΔ φτάνει στο 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5%, το ΚΙΝΑΛ στο 5,4%, το ΚΚΕ στο 4%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,4%, ο κ. Βαρουφάκης στο 3,2% και η Χρυσή Αυγή στο 1,9%.

Οι αναποφάσιστοι κινούνται σε ποσοστά 12%-13%.

Με βάση την εκτίμηση ψήφου που κάνει στη συνέχεια η εταιρία, «μοιράζοντας» τους αναποφάσιστους με βάση την εκλογική τους συμπεριφορά στις ευρωεκλογές, η ΝΔ φτάνει στο 39,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, το ΚΙΝΑΛ στο 6,4%, το ΚΚΕ στο 4,6%, ο κ. Βαρουφάκης στο 4,1%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,6%, ενώ η Χρυσή Αυγή στο 3,3%. Από τα άλλα κόμματα το μόνο που δείχνει κάπως ικανό να προσεγγίσει το όριο εισόδου στη Βουλή είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που καταγράφεται στο 2,3%.

Συνεκτιμώντας και το περιθώριο απόκλισης που δίνει η Opinion Poll, η ΝΔ μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40% και πάντως να κινηθεί στο χώρο της αυτοδυναμίας σε κάθε περίπτωση. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 30% και πάντως να βρεθεί πάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών.


NEWSLETTER