Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 13:50

Νότης Μηταράκης: Να εκμεταλλευτούμε τις συμμαχίες που έχουμε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Γράφτηκε από την
Νότης Μηταράκης: Να εκμεταλλευτούμε τις συμμαχίες που έχουμε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

«Πρέπει να υπάρξει ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης για το πώς θα κινηθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, να εκμεταλλευτούμε τις συμμαχίες που έχουμε ως χώρα», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, βουλευτής -και εκ νέου υποψήφιος- στην εκλογική περιφέρεια Χίου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός του ΕΛΚ και στη συνάντηση που θα έχει με την καγκελάριο κ. Μέρκελ σε σχέση με την Τουρκία.

«Από τις 7 Μαΐου ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, αν συνεχίσει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, την Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη», είπε ο κ. Μηταράκης, παρατηρώντας ότι η Τουρκία «έχει επιλέξει στρατηγικά, εδώ και καιρό, να αρχίσει να απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό και ατλαντικό πλαίσιο», ενώ προσπαθεί «ανοίγοντας πολλαπλά μέτωπα, όπως τα μέτωπα που τώρα ανοίγει με το ψευδοκράτος στην Κύπρο, να έχει πολλά διαπραγματευτικά χαρτιά, όταν τελικά καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Είχα πει πρόσφατα -και ξέρω ότι υπήρξαν και κάποιες αντιδράσεις γι' αυτό- ότι η υποχωρητικότητα της Ελλάδος και στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στις συζητήσεις που είχαν γίνει με την Αλβανία για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος, όλα αυτά συνέβαλαν στο να ανοίξουν την όρεξη της Τουρκίας και στο μέτωπο της Κύπρου», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις προθέσεις της ΝΔ σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μηταράκης εξήγησε: «Ήταν μία κακή συμφωνία, παραμένει μία κακή συμφωνία. Η δυνατότητα που έχει τώρα η Ελλάδα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να προβάλλει σημεία τα οποία θα ισχυροποιήσουν τις ελληνικές θέσεις να καταφέρουμε -με συμφωνία πλέον υποχρεωτικά με τη γείτονα χώρα- να βελτιώσουμε κάποια σημεία, τα οποία θα είναι θετικά για τη σχέση καλής γειτονίας, αλλά και τα ελληνικά κυριαρχικά συμφέροντα. Οι συμφωνίες αλλάζουν, αλλά αλλάζουν με συμφωνίες, δεν ακυρώνονται μονομερώς. Η χώρα μας δεν είναι μία χώρα, η οποία θα φύγει από διεθνείς συμφωνίες, γιατί αν συμβεί στη γειτονιά μας αυτό και από άλλες χώρες, αυτό θα είναι πολύ δυσμενές για την Ελλάδα. Γι' αυτό, όμως, είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη όσων καταψήφισαν τότε την πρόταση δυσπιστίας --και πολλοί από αυτούς μετά το μετάνιωσαν ή κάνανε ότι το μετάνιωσαν, αλλά όπως φαίνεται -στην πολιτική και στην πραγματικότητα- ήταν αργά».

 


NEWSLETTER