Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 14:20

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος η πρόταση Μητσοτάκη

Γράφτηκε από την
Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος η πρόταση Μητσοτάκη

Να αποτραπεί ο τεράστιος, όπως είπε, κίνδυνος για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις, μέσω του προγράμματος της ΝΔ, ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας και υποψήφιος στην Α' Αθηνών, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στην ίδια συνέντευξη, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», σημείωσε πως, παρά τη φαινομενική βεβαιότητα του κυρίου Μητσοτάκη για νίκη στις εκλογές, φαίνεται πως ανησυχεί σφόδρα.

Από όταν η ΝΔ παρουσίασε το πρόγραμμά της για το ασφαλιστικό, εξήγησε ο Δ. Τζανακόπουλος, η κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για ένα σχέδιο ιδεοληπτικό, εμμονικό και εξαιρετικά επικίνδυνο όχι μόνο για τα δημόσια ταμεία αλλά και για τους ίδιους τους συνταξιούχους, καθώς θέτει εν αμφιβόλω την καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ το κράτος δεν θα εγγυάται το σύνολο της επικουρικής σύνταξης ακριβώς επειδή το κόστος μετάβασης αυτού του συστήματος είναι τεράστιο και υπερβαίνει τα 50-55 δισ. Για να καταλαβαίνει ο κόσμος, αυτή τη στιγμή οι κύριες και επικουρικές συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές των εργαζομένων. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι βγαίνουν στη σύνταξη και οι νέοι εργαζόμενοι πληρώνουν τις συντάξεις και έτσι το σύστημα ανακυκλώνεται. Με βάση δε, τις μελέτες το ασφαλιστικό σύστημα έχει για πρώτη φορά βιωσιμότητα μέχρι το 2060. Όλα τούτα έρχεται τώρα η ΝΔ και τα αμφισβητεί με τις προτάσεις της, ανέφερε και πρόσθεσε:

Πρέπει να μας βάλει σε πολύ μεγάλο προβληματισμό το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες ο κος Μητσοτάκης αποφεύγει να αναλύσει το σχέδιό του για το ασφαλιστικό. Στην παρουσίαση του προγράμματός του είπε μόνο ότι προτίθεται να καταργήσει τον νόμο 43/87 και από εκεί και πέρα δεν εξήγησε τίποτα σε σχέση με το τι σκέφτεται να κάνει. Η επιλογή του να ανοίξει τον τομέα της επικούρησης σε ιδιωτικές εταιρείες είναι μια "βόμβα" στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος και για αυτόν το λόγο οι Έλληνες πολίτες πρέπει στις 7 Ιουλίου να αποτρέψουν αυτόν τον τεράστιο κίνδυνο που ελλοχεύει για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις και σε τελευταία ανάλυση για την κοινωνική συνοχή.

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα εν γένει, του βασικού αντιπάλου του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός και υποψήφιος βουλευτής παρατήρησε πως μέχρι και τις ευρωεκλογές η ΝΔ ήταν λαλίστατη για το πρόγραμμά της. Επαναλάμβανε την νεοφιλελεύθερη μανιέρα ότι θα ανοίξει την ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα, θα δημιουργήσει όρους ελαστικότητας στην αγορά εργασίας, ότι θα μειώσει φόρους στην κορυφή της πυραμίδας, ότι θα καταργήσει ενδεχομένως τα βασικά κεκτημένα των εργαζομένων όπως το 8ωρο, την 5νθήμερη εργασία. Φαίνεται πως μετά τις ευρωεκλογές στη ΝΔ αποφεύγουν επιμελώς να κάνουν σαφείς αναφορές για το πρόγραμμά τους και αυτό είναι ενδεικτικό και των σχεδίων που έχουν για την επόμενη ημέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER