Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019 23:00

Θεοδωρικάκος στις προγραμματικές δηλώσεις: Νέος εκλογικός νόμος, ο ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από την
Θεοδωρικάκος στις προγραμματικές δηλώσεις: Νέος εκλογικός νόμος, ο ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση

Με βασικές κατευθύνσεις την ολόπλευρη στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε τις προτεραιότητες στον τομέα της ευθύνης, του ανακοινώνοντας την κατάργηση της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες, νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει τη δαιδαλώδη πολυνομία, και τη δρομολόγηση παρεμβάσεων για τον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Ταυτοχρόνως, προανήγγειλε την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου και σε κάθε περίπτωση την παροχή ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο της κατοικίας τους.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους δήμους και τις περιφέρειες για να έχουν το δικό τους ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, συνοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών. Ξεκαθάρισε ότι για αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν "γαλάζιοι", "πράσινοι" "κόκκινοι" ή οτιδήποτε άλλο χρώμα, δήμαρχοι, είναι όλοι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί από τον λαό και πρέπει να λύσουν προβλήματα της κοινωνίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε την "ωρολογιακή βόμβα" της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση με τα 2/3 των δημάρχων και τους μισούς περιφερειάρχες να μην έχουν πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να διοικήσουν και να λάβουν αποφάσεις και η άλλη αφορά στον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας σε βασικά όργανα διοίκησης του δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Προανήγγειλε, επίσης, ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει τη δαιδαλώδη πολυνομία διαμορφώνοντας ένα πιο απλό και λειτουργικό τοπίο για την Αυτοδιοίκηση, θέτοντας τέλος στη σύγχυση που υπάρχει για τις αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και του κράτους. Ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε δε το Σώμα ότι θα καταργηθεί η απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ θα "μεταφερθεί" ο ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία.

Λύσεις για τον ΧΥΤΑ της Φυλής

Ως προς το θέμα του ΧΥΤΑ της Φυλής, ο κ. Θεοδωρικάκος το χαρακτήρισε ως τη δεύτερη "ωρολογιακή βόμβα" που άφησε στη σημερινή κυβέρνηση η προηγούμενη και ανακοίνωσε ότι έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε να υπάρξουν παρεμβάσεις σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αποτελεσματικά.

«Η Αττική -και όχι μόνο- κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια, καθώς τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο η διοίκηση της Περιφέρειας, επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Δεν έγινε καμία μελέτη. Δεν έγινε καμία χωροθέτηση. Το πρόβλημα όμως έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Εκλογικός νόμος

Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, υπογράμμισε ότι ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της. «Ο στόχος μας είναι να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και από τη δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση και να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα» επισήμανε. Ξεκαθάρισε δε ότι σε κάθε περίπτωση θα καθιερώνεται το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για την ελληνική Βουλή από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Δημόσια διοίκηση

Σχετικά με τη Δημόσια Διοίκηση, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, αποτελεσματικό, στην υπηρεσία των πολιτών, με τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει τις δεσμεύσεις του για την αποκομματικοποίηση με μια σειρά θεσμικές παρεμβάσεις.

Περαιτέρω δεσμεύσεις, όπως τις ανέλυσε ο αρμόδιος υπουργός, αποτελούν:

* Ο προγραμματισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο σε τετραετές επίπεδο παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους.

* Η αξιοποίηση της εξειδίκευσης, της γνώσης και της εμπειρίας των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα.

* Σύγχρονες μορφές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού με συγκεκριμένους στόχους ανά υπηρεσία και μετρήσιμα αποτελέσματα.

* Καθιέρωση ενός νέου αντικειμενικού συστήματος επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Και,

* Ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου και απλοποίηση του πειθαρχικού δικαίου.

Το κυριότερο όπλο η αξιοπιστία

Ο υπουργός Εσωτερικών, αφού ανέφερε ότι το κυβερνητικό έργο θα κριθεί στην πράξη, τόνισε ότι για να προχωρήσει μπροστά ο τόπος είναι αναγκαίο να ξέρουμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα και τι πιστεύουν οι πολίτες και εκτίμησε ότι η ψήφος των πολιτών στις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 7ης Ιουλίου, δεν ήταν συγκυριακή. Όπως είπε, έχουν επισυμβεί σημαντικές αλλαγές στην κοινή γνώμη με κυρίαρχη τη συνειδητοποίηση και την απαίτηση από τον πολιτικό κόσμο να βάλει ένα τέλος σε ψεύτικα μεγάλα λόγια, να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, να πράττει πολύ περισσότερα, ώστε οι πολίτες να δείξουν ξανά σεβασμό και ενδιαφέρον για το δημόσιο συμφέρον και για την πολιτική. Ακόμη, ο κόσμος πιστεύει ότι η ανάπτυξη και οι δουλειές θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας από την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι από το κράτος, δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και ποιότητα ζωής χωρίς ασφάλεια και χωρίς την ύπαρξη αποτελεσματικού και λειτουργικού κράτους, ενώ εμπεδώθηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ένα ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δική της αξιόπιστη φωνή και παρουσία.

«Αυτές οι σημαντικές μεταβολές σημάδεψαν και το εκλογικό αποτέλεσμα. Ήταν λοιπόν φυσικό να ηττηθεί η στρατηγική του ψέματος, της αυταπάτης, του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, της απλοϊκής ταξικής αντιστοίχησης, του τεχνητού διχασμού και της παρωχημένης αντιδεξιάς ρητορικής, που χαρακτηρίζει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. 'Αλλωστε στην τετραετία που πέρασε οι φτωχοί σε αυτή τη χώρα έγιναν φτωχότεροι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είχαν απώλειες στους μισθούς, τα εισοδήματα και τους όρους της εργασίας τους, ενώ η μεσαία τάξη δέχτηκε συντριπτικά πλήγματα από την υπερφορολόγηση» είπε ο υπουργός Εσωτερικών και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρας ότι δεν αλλάζει στρατηγική. «Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την απόλυτη ευθύνη για όσα προανέφερα, χθες δεν είχατε ούτε μια καλή κουβέντα να πείτε για τις ιστορικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, που εκφράζουν και αιτήματα ζωής των τοπικών κοινωνιών, όπως τα πρότυπα σχολεία στο Περιστέρι, το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Κερατσίνι, την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού» υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι το κυριότερο όπλο του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα αυτά τα χρόνια ήταν η αξιοπιστία του, μια αξιοπιστία που - όπως είπε - αποτυπώνεται στη Συμφωνία Αλήθειας που πρότεινε στους Έλληνες και με βάση την οποία πήρε την ισχυρή εντολή της 7ης Ιουλίου. «Με αυτήν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα πανίσχυρο ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα απέναντί σας. Αυτήν προσπαθείτε να χτυπήσετε και πιάσατε τόσο πρόχειρα το θέμα των Σκοπίων. Η στάση της ΝΔ όμως για το Σκοπιανό ήταν και είναι κρυστάλλινη. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού χθες ήταν απολύτως συνεπής και ίδια, πριν και μετά τις εκλογές. Και το μήνυμά του ξεκάθαρο προς όλους. Είναι αστείο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, επειδή κάποιο στέλεχος εξέφρασε ή είχε εκφράσει μια άλλη άποψη. Εκείνο που δεν μπορεί προφανώς να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΝΔ δεν είναι μονολιθικό κόμμα. Υπάρχουν πολλές απόψεις αλλά μία γραμμή. Η εθνική», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER