Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 18:28

Ποιοί προκρίνονται για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Γράφτηκε από την
Ποιοί προκρίνονται για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης και Δημήτρης Δασούλας, προκρίνονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Για την πλήρωση της θέσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η Διάσκεψη των Προέδρων εξέφρασε προτίμηση με ψηφοφορία για 6 αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου τους κ.κ. Δημήτρη Δασούλα, Βασίλειο Πλιώτα, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, Βασιλική Θεοδώρου, Ευσταθία Σπυροπούλου και Παναγιώτη Καραγιάννη.

Προηγήθηκε ακρόαση τριών δικαστικών λειτουργών, καθώς οι άλλοι τρεις δήλωσαν κώλυμα να προσέλθουν στη Διάσκεψη.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, αρκετοί από τους δικαστικούς λειτουργούς, που προσήλθαν στη χθεσινή και στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους διότι υπήρξε σεβασμός στην αρχαιότητα και την επετηρίδα, σε σχέση με τις προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση προς τη Βουλή.

Οι δικαστικοί λειτουργοί που προσήλθαν σήμερα στη Διάσκεψη ρωτήθηκαν ποια είναι η θέση τους για το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασαν την άποψη ότι αυτό είναι θέμα που αφορά την εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική, στο βαθμό που η δεύτερη εμπλέκεται στη διαδικασία. Είπαν, δε, ότι έχουν άριστες σχέσεις με τις δύο δικαστικούς λειτουργούς που είχαν προταθεί κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο.

«Εμείς επιμένουμε στη θεσμική κανονικότητα. Προσηλωμένοι στον στόχο για την επαναφορά της θεσμικής τάξης στη χώρα. Προχωρήσαμε και υλοποιήσαμε με άρτιο τρόπο τη σχετική διαδικασία, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους», ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.

«Όπως χθες, έτσι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να συναινέσει στην προσπάθεια πολιτικοποίησης της διαδικασίας για την εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μια προσπάθεια, μια επιχείρηση την οποία μεθοδεύει συστηματικά η κυβέρνηση της ΝΔ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και πρόσθεσε: «Από την πλευρά μας, και με πλήρη σεβασμό στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, ψηφίσαμε και σήμερα λευκό, αναδεικνύοντας από τη μία μεριά, τις αντιφάσεις της ΝΔ ως προς τις διακηρύξεις της ότι θα σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και από την άλλη, τις αντιθεσμικές πρακτικές της».

Η ΔΕΗ

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ζήτημα για την ηγεσία της ΔΕΗ. «Θέσαμε το ζήτημα της άρνησης της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή, στην αρμόδια επιτροπή, για ακρόαση και για έκφραση γνώμης, τον προτεινόμενο πρόεδρο της ΔΕΗ ο οποίος διορίστηκε, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, χωρίς δηλαδή να προηγηθεί ακρόασή του και έκφραση γνώμης από τη μεριά της επιτροπής», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως «για όλα αυτά τα ζητήματα η ΝΔ είναι βαρύτατα εκτεθειμένη καθώς πρόκειται για αντιθεσμικές πρακτικές που αντιφάσκουν απολύτως με τις δημοκρατικού χαρακτήρα διακηρύξεις της".

Για το θέμα του διορισμού του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, έχει απευθύνει ερώτημα στον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, καθηγητή Κώστα Μαυριά.

Κοινοβουλευτική πηγή επισήμανε, πάντως, ότι ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων αναφέρθηκε στο ιστορικό ορισμού της διοίκησης της ΔΕΗ από το οποίο προκύπτει ότι ο μέχρι χθες διοικητής της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκης, κατά την ανανέωση της θητείας του, μετά το νόμο του 2016 που ορίζει ότι ο διοικητής της ΔΕΗ περνάει από τη Γενική Συνέλευση, δεν πέρασε από την επιτροπή ακροάσεων.

Διπλώματα οδήγησης

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ενημέρωσε τη Διάσκεψη των Προέδρων ότι την ερχόμενη Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το οποίο ρυθμίζει το θέμα που έχει ανακύψει με την εκκρεμότητα έκδοσης χιλιάδων διπλωμάτων οδήγησης, παλαιών προς ανανέωση και νέων. Προκειμένου το θέμα να λυθεί τάχιστα το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Επιτροπή Ανταγωνισμού

Επίσης, την προσεχή Τρίτη προσέρχονται σε ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα πρόσωπα που προτείνονται από την κυβέρνηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER