Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 08:05

Ανάπτυξη, επενδύσεις και μεταναστευτικό στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Μέρκελ

Γράφτηκε από την
Ανάπτυξη, επενδύσεις και μεταναστευτικό στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Μέρκελ

Έχοντας στις αποσκευές του το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και τις αλλαγές στην φορολογία που ήλθαν νωρίτερα, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί σήμερα στο Βερολίνο την δεύτερη επίσκεψή του σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μετά το Παρίσι.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την χώρα καθώς και η συζήτηση με την 'Αγγελα Μέρκελ των μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Δεν είναι δίχως σημασία ότι η κυβέρνηση παρουσίασε χθες το σχέδιό της για την "σωτηρία της ΔΕΗ".

Ο πρωθυπουργός, θα συναντηθεί στις 11.00 (ώρα Ελλάδας), με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομικών ‘Ολαφ Σολτς και στις 13.00 (ώρα Ελλάδας), με την 'Αγγελα Μέρκελ. Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Στην ατζέντα της συνάντησης είναι φυσικά η οικονομία αλλά και οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεταναστευτικό.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές "πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Και γι' αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με τη γερμανίδα Καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και η συνάντηση με την κυρία Μέρκελ, θα αποτελέσουν την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου, με τον πρωθυπουργό να βάζει στο τραπέζι των συναντήσεών του συγκεκριμένα ζητήματα, όπως οι ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, η μετανάστευση και η σχέση με την Τουρκία. Στόχος του πρωθυπουργού όπως έχει δηλώσει είναι πάντα "να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες". Μέσα από το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα φιλοδοξεί "να αποτελέσει η Ελλάδα την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ελλάδα και Γερμανία συνδέονται με στενή εταιρική σχέση, την οποία η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιθυμούν να εμβαθύνουν, τονίζει η καγκελαρία

«Στενή εταιρική σχέση», την οποία η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «επιθυμούν να εμβαθύνουν περαιτέρω», συνδέει την Γερμανία και την Ελλάδα, αναφέρει η καγκελαρία ενόψει της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών στο Βερολίνο.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στις 12:00 (τοπική ώρα) η κυρία Μέρκελ θα υποδεχθεί τον κ. Μητσοτάκη στην καγκελαρία με στρατιωτικές τιμές, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθούν «ζητήματα οικονομικής πολιτικής» καθώς και «πτυχές της ευρωπαϊκής και της διεθνούς πολιτικής».

Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 13:15 (τοπική ώρα).

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχουν επίσης συνάντηση με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER