Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 12:20

Σπ. Λιβανός: Η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τη στρατηγική που είχε υποσχεθεί

Γράφτηκε από την

«Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να βρεθούν δουλειές για τους Έλληνες που αναγκάζονται να φεύγουν από τα σπίτια τους, να δημιουργηθεί μια νέα πραγματική κατάσταση στην οικονομία, όπου θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του συνόλου των Ελλήνων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιος Λιβανός, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη φιλοσοφία του «Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου», που τέθηκε χθες σε ηλεκτρονική διαβούλευση.

«Η στρατηγική μας είναι σαφής: Από τη μια μειώνουμε τους φόρους για τους Έλληνες πολίτες και τις ελληνικές επιχειρήσεις, από την άλλη προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να βοηθάει τις επενδύσεις», τόνισε ο κ. Λιβανός.

Κληθείς να σχολιάσει την αμφισβήτηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ των φοροελαφρύνσεων όσο δεν υλοποιείται η μείωση των στόχων των πλεονασμάτων, απάντησε: «Δημιουργούμε συνθήκες ελάφρυνσης των φυσικών προσώπων -για παράδειγμα η μείωση του φόρου από το 22% στο 9% για εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι μία σαφής μείωση, δηλαδή ένας πολίτης, ο οποίος έχει εισόδημα 10.000 ευρώ και πλήρωνε μέχρι σήμερα 2.200 ευρώ φόρους σήμερα θα πληρώνει 900, δηλαδή θα βάλει στην τσέπη του 1.300 ευρώ, όμως, αυτό ισχύει βεβαίως και γι' αυτούς οι οποίοι έχουν παραπάνω εισόδημα, π.χ. 20.000 ευρώ στα πρώτα 10.000 ευρώ».

«Άρα», συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «ουσιαστικά στηρίζουμε με αυτόν τον τρόπο, όπως επίσης και με τον ΕΝΦΙΑ, τις 120 δόσεις, όλα τα φυσικά πρόσωπα στην πατρίδα μας» και «παράλληλα μειώνουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% φέτος και από το 24% στο 20% του χρόνου, έτσι ώστε να δοθεί χώρος ανάπτυξης κι όχι μόνο πληρωμής φόρων από τις επιχειρήσεις», ενώ, «ταυτόχρονα λειτουργούμε στις κατευθύνσεις μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που επίσης προάγουν την απασχόληση».

«Η κριτική ως προς τη δική μας διάθεση φοροελάφρυνσης είναι άσφαιρη», τόνισε, ενώ όσον αφορά στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα παρατήρησε: «Αν είχαν μειώσει τα πλεονάσματα στις μέρες που κυβερνάγανε, σήμερα δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση. Εκείνοι ακολούθησαν μία στρατηγική, η οποία μας έφερε τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε. Σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ουσιαστικά ξεδιπλώνει τη στρατηγική που είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Έχουμε βάλει ως στόχο την αλλαγή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και κυρίως την πραγματική αλλαγή που ζουν και βιώνουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες στο εσωτερικό, έτσι ώστε με το αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής μας πολιτικής να υλοποιηθούν οι μειώσεις στα πλεονάσματα. Αυτή την πορεία που ακολουθούμε και σε αυτό το συγκεκριμένο πλάνο, μέσα σε δύο μήνες έχουμε αρχίσει να αθροίζουμε πολύ ισχυρούς παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας στη δική μας θέση, ενώ, όπως όλοι θυμόμαστε, τα προηγούμενα χρόνια μόνο αντιρρήσεις είχαμε και μόνο πόρτες τρώγαμε. Η επαναδιαπραγμάτευση με νταούλια και ζουρνάδες είδαμε πού κατέληξε. Η όποια διαπραγμάτευση είναι μία διαδικασία εξελικτική. Αυτή γίνεται ήδη, τεκταίνεται».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις εξελίξεις στην υπόθεσης Novartis και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή ως προς τις καταγγελίες περί σκευωρίας, ο κ. Λιβανός είπε: «Η υπόθεση αυτή, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δικαιοσύνη, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Αβραμόπουλος κατέθεσαν εκεί γιατί ξεκίνησε αυτή η διαδικασία από τον αντεισαγγελέα, τον κ. Αγγελή, και τις πληροφορίες που έδωσε, οπότε σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κάποια πολιτική διαδικασία η οποία έχει αρχίσει να ξετυλίγεται. Θυμόμαστε όλοι την ιστορία της Novartis, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διερεύνηση των συνθηκών που λειτούργησε αυτή η εταιρεία στη χώρα. Αυτό το οποίο επίσης βλέπουμε πια στις μέρες μας και δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι ότι όλες αυτές οι κατηγορίες προς τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν ασκηθεί και είχαν ήδη μπει στο αρχείο δείχνουν ότι εκεί δεν υπήρχε καμία ευθύνη, ούτε πολιτική, ούτε ηθική. Αυτό είναι ένα θέμα και αυτό προσπαθούν να αναδείξουν αυτά τα στελέχη που επλήγησαν, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, άρα στο πρόσωπο του επλήγη και η Ελλάδα, το προηγούμενο διάστημα. Στη Βουλή δεν έχει φτάσει ακόμα το ζήτημα αυτό, άρα θα πρέπει να περιμένουμε τις διαδικασίες, να σεβαστούμε την ανεξαρτησία και την πορεία της δικαιοσύνης -και το σύνολο του ελληνικού λαού θέλει να πέσει άπλετο φως σε αυτή την ιστορία και από ό,τι άκουσα και τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης κι εκείνος το ίδιο λέει. Άρα είμαστε στο ίδιο κύματος κι εύχομαι όλοι να είμαστε πιο σοφοί τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες για αυτή την ιστορία».

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που φέρουν τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δυσαρεστημένο με επιλογές της ΝΔ, ο κ. Λιβανός ανέφερε: «Δεν έχω αντιληφθεί καμία δυσαρέσκειά του, δεν έχω αντιληφθεί να υπάρχει κάποιο ζήτημα με τον κ. Σαμαρά, αντιθέτως όσο συνομιλώ μαζί του αντιλαμβάνομαι πλήρως τις θέσεις του, οι οποίες είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με αυτές της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας, ένας άνθρωπος πάρα πολύ έμπειρος, με γνώσεις σε όλο το φάσμα των πολιτικών θεμάτων. Ο αγώνας που έκανε όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας ήταν τεράστιος, μνημειώδης κατά τη γνώμη μου, κατάφερε να αντιστρέψει μία τρομακτικά δύσκολη κατάσταση. Και αν τον άφηναν να κυβερνήσει και δεν τον έριχναν εργαλειοποιώντας την ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα είχε η βγει η Ελλάδα πολύ πιο γρήγορα από τα μνημόνια, θα είχαμε εξέλθει αυτής της κρίσης από το 2015 και θεωρώ ότι η συμμετοχή του στην πολιτική ζωή της χώρας μόνο θετικά έχει να δώσει».