Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019 15:47

Στα περίπτερα των πανεπιστημίων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Γράφτηκε από την
Στα περίπτερα των πανεπιστημίων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Με τους πρυτάνεις Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ερευνητές και φοιτητές συνομίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της ΔΕΘ, όπου φιλοξενείται η "Akademia", το θεματικό αφιέρωμα για την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τους φοιτητές πληροφορίες για τα καινοτόμα εκθέματα -προϊόντα της έρευνας που γίνεται στα πανεπιστήμια, τα οποία παρουσιάζονται στους εκθεσιακούς χώρους των πανεπιστημίων στην 84η ΔΕΘ.

Στο περίπτερο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο μη επανδρωμένο αερόχημα με κωδική ονομασία MPU RX-4, το οποίο σχεδίασε το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ομάδα Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων UAV-iRC του ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ. Συνομιλώντας με μέλη της ομάδας του αγωνιστικού μονοθέσιου οχήματος της ομάδας Αristotle University Racing Team Electric - Arist.u.r.t.le., ρώτησε για την αυτονομία του οχήματος, την ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει, πληροφορήθηκε για τις διακρίσεις της ομάδας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τη συμμετοχή φοιτητριών στην ομάδα. Έμφαση έδωσε και στο πρόγραμμα της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ που σχετίζεται με τη εφαρμογή ThessHF, η οποία αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια στη διαχείριση της νόσου τους.

«Παρουσιάσαμε και αναδείξαμε αυτές τις καινοτόμες δράσεις, την ικανότητα του Αριστοτελείου να πρωτοπορεί και πιστεύω πως αποδείξαμε ότι δικαίως βρισκόμαστε στα 400 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Στο εκθεσιακό χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο κ. Τσίπρας περιηγήθηκε εικονικά, μέσω λογισμικού που έχει αναπτύξει το Ίδρυμα, στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. «Εξέθεσα ορισμένα θέματα του πανεπιστημίου, κυρίως με τι ασχοληθήκαμε την πρώτη χρονιά της πρυτανείας μας, και δήλωσα ότι ευελπιστούμε σε διάλογο με την Πολιτεία και τα πολιτικά κόμματα, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αφορούν το σύνολο των πανεπιστημίων και μέσα σε αυτά αφορούν και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Στέλιος Κατρανίδης.

Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν βουλευτές και στελέχη του κόμματος και η επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. «Πήγαμε σε διάφορα περίπτερα των πανεπιστημίων και μας εξήγησαν διάφορες ερευνητικές πρωτοβουλίες. Είναι εντυπωσιακό πόσες πρωτοβουλίες των φοιτητών προβάλλονται εδώ. Και βεβαίως είχαμε και την εξαιρετικά μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε για την πορεία της νέας αρχιτεκτονικής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι τα καινούρια τμήματα, οι συνέργειες με τα ΤΕΙ, τα ερευνητικά κέντρα και χαιρόμαστε ότι βλέπουμε να υπάρχει σιγά σιγά μια σταθερότητα σε αυτό το εγχείρημα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER