Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 15:20

Τ. Θεοδωρικάκος: Να υπερψηφιστεί η ρύθμιση για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Γράφτηκε από την
Τ. Θεοδωρικάκος: Να υπερψηφιστεί η ρύθμιση για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

«Nα επικρατήσει η κοινή λογική» και να υπερψηφιστεί η ρύθμιση για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Θέμα FM».

Ως πρώτη βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Θεοδωρικάκος έθεσε την εφαρμογή του Συντάγματος σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί κάποιος Έλληνας που ζει και εργάζεται ή σπουδάζει στο εξωτερικό και πάρει το αεροπλάνο και έλθει στην Ελλάδα να μπορεί να ψηφίσει, αλλά αν δεν μπορεί να πάρει το αεροπλάνο είτε για οικονομικούς λόγους είτε γιατί δεν έχει τη χρονική άνεση, να μην μπορεί να ψηφίσει».

Ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι αντισυνταγματική καθώς, όπως είπε, δημιουργεί δύο κατηγοριών ψηφοφόρους, «μιας και δεν θέλει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα».

«Η ψήφος πρέπει να μετράει ισότιμα. Επομένως δεν δεχόμαστε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να πει ότι η ψήφος των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό είναι μια δεύτερης κατηγορία ψήφος. Αυτό το απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν. Μπορεί να συζητηθεί αν μπορεί να γίνει με την επιστολική ψήφο -όπως πιστεύουμε εμείς- ή μπορεί να γίνει στα προξενεία ή μπορεί να γίνουν και με τα δύο», σημείωσε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε, τέλος, ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι σχεδόν έτοιμο να καταθέσει νομοσχέδιο που αφορά τον εκσυγχρονισμό των εκλογικών διαδικασιών «που έχουν σχέση με τις ημερομηνίες και τα χρονικά περιθώρια προετοιμασίας των εκλογών που πρέπει», όπως είπε, «ελαφρώς να διευρυνθούν για να καταστεί δυνατή η επιστολική ψήφος αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους βουλευτές να επικοινωνούν καλύτερα με το εκλογικό σώμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER