Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 15:20

Ν. Μηταράκης: Αναμένουμε το τελικό πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τη νέα επικουρική

Γράφτηκε από την
Ν. Μηταράκης: Αναμένουμε το τελικό πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τη νέα επικουρική

Για τις αλλαγές που αναμένονται στο νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης, καθώς και για την πορεία των αναδρομικών, ενόψει των αναμενόμενων αποφασεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Στόχος μας είναι να κεφαλαιοποιήσουμε την επικουρική από την 1η Ιανουαρίου 2021. Η Επιτροπή Σοφών απάντησε σε πάρα πολλά πρακτικά ερωτήματα τα οποία αφορούν στη νέα επικουρική και, αυτήν τη στιγμή, περιμένουμε να δούμε το τελικό πόρισμα. Το νέο επικουρικό σύστημα που σχεδιάζεται, είναι ένα σύστημα το οποίο εφαρμόζεται ήδη σε πολλές προηγμένες χώρες του κόσμου, όπου η επικουρική ασφάλιση είναι κεφαλαιοποιητική και, έτσι, αποφεύγονται οι δύο βασικοί κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα. Πρώτον υπάρχει ο δημοσιονομικός κίνδυνος, κάτι το οποίο ζήσαμε στα χρόνια της κρίσης, με το κράτος να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην ανάγκη αυξημένης επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που οδήγησε σε περικοπές συντάξεων. Δεύτερον έχουμε τον δημογραφικό κίνδυνο, που αφορά άμεσα τη χώρα μας, καθώς τις επόμενες δεκαετίες η πορεία στο δημογραφικό φαίνεται να επιδεινώνεται, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές. Επιπλέον, ο διανεμητικός χαρακτήρας της επικουρικής σήμερα δημιουργεί ένα πολύ χαμηλό ποσοστό νοητής απόδοσης, περίπου στο 1,2% με 1,3%» διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης συμπλήρωσε: «Βασικός πάροχος της νέας επικουρικής σύνταξης θα παραμείνει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Ο κρατικός πάροχος αμοιβαίων κεφαλαίων ήδη υπάρχει, είναι το Ταμείο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο στα 17 χρόνια λειτουργίας του, έχει πετύχει αξιοθαύμαστες αποδόσεις, με μέση απόδοση στα 17 χρόνια το 3,58%. Αν η επικουρική μας ήταν σήμερα με κεφαλαιοποίηση στο 3,58%, αντί στο 1,2% που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, η επικουρική θα ήταν αυξημένη κατά 35%».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER