Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 19:15

«Όχι» των υπουργών σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία για ένταξη στην Ε.Ε.

Γράφτηκε από την
«Όχι» των υπουργών σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία για ένταξη στην Ε.Ε.

«Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν. Εμείς όχι», είπε εμφανώς απογοητευμένος ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

«Όχι» είπαν οι υπουργοί στην έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Το θέμα παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής, όπου όμως οι ηγέτες θα συζητήσουν γενικότερα για το θέμα.

«Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν. Εμείς όχι», είπε εμφανώς απογοητευμένος ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν. «Αν δεν μπορούμε εμείς, υπάρχουν άλλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την περιοχή», είπε με νόημα. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι οι ηγέτες θα αντιληφθούν την πολιτική σημασία ενός θετικού μηνύματος σε αυτές τις χώρες που έχουν προχωρήσει σε «επίπονες μεταρρυθμίσεις».

«Η θέση της φινλανδικής προεδρίας ήταν θετική και για τις δύο χώρες, αλλά κάποια κράτη μέλη, ιδιαίτερα ένα ήταν αρνητικά. Εξετάσαμε όλες τις πιθανές δυνατότητες, για να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα. Μία από αυτές ήταν η αποσύνδεση Αλβανίας- Βόρειας Μακεδονίας. Ούτε αυτό ήταν εφικτό. Οι ηγέτες θα το συζητήσουν την Πέμπτη σε πολιτικό επίπεδο», δήλωσε η Φινλανδή υπουργός.

Η Γαλλία από την αρχή ήταν αρνητική στη διεύρυνση ειδικά της Αλβανίας, αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας. Για την Αλβανία, το βασικό επιχείρημα αφορούσε τη διαφθορά, ωστόσο καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο στη Γαλλία προέρχονται από την Αλβανία. Για τη Βόρεια Μακεδονία, η Γαλλία προέβαλε επιχειρήματα για θέματα νόμου και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων. Στην πραγματικότητα, το Παρίσι διεκδικεί αλλαγή του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αρνητική ήταν και η Ολλανδία, αλλά και η Ιταλία, για διαφορετικούς λόγους. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ιταλία και η Γαλλία διαφώνησαν και με την αποσύνδεση των δύο φακέλων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Και αυτή η απόφαση παραπέμφθηκε για τους ηγέτες.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER