Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 09:11

Στ. Πέτσας: Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη νοιάζεται για όλους τους Έλληνες

Γράφτηκε από την
Στ. Πέτσας: Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη νοιάζεται για όλους τους Έλληνες

Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι έχουν γίνει πολλά και ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη νοιάζεται για αυτούς. Αυτό τόνισε χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ορκωμοσία της κυβέρνησης της ΝΔ, και κάνοντας τον απολογισμό του έργου που έχει γίνει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας για ορατά αποτελέσματα και αλλαγή της εικόνας της χώρας αναφέρθηκε στις σημαντικές αλλαγές που υλοποιήθηκαν και -μεταξύ άλλων- στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και το δανεισμό της χώρας με αρνητικό επιτόκιο, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων και στη διάσωση της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση, μέσα στις 100 πρώτες ημέρες, προχώρησε σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, και βελτίωσε τη ρύθμιση των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες, να ρυθμίσουν 11,5 δισ. ευρώ οφειλών, σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Χορήγησε 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, που είχαν μειωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, επέστρεψε οφειλές του ΕΦΚΑ, 100 εκατ. ευρώ, περίπου, στους ελεύθερους επαγγελματίες και αύξησε κατά 10 εκατ. ευρώ, περίπου, το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα καταβληθεί προκαταβολικά στους δικαιούχους.

Επίσης ξεμπλόκαραν τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Χαλκιδική και πήρε τα πρώτα μέτρα για την εξυγίανση της ΔΕΗ.

Παράλληλα η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028, και η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, μέχρι το 2021. Στο ίδιο χρονικό διάστημα επανέφερε την κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες και ενέκρινε 180 εκατ. ευρώ, για αντιπλημμυρικά έργα, σε όλη τη χώρα.

Στα πρώτα μέτρα για την παιδεία ήταν η κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, με πρόσληψη 30.350 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού και η κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια.

Στον τομέα της ασφάλεια δρομολογήθηκε η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών και η αστυνομία προχώρησε σε εκκενώσεις κτηρίων που είχαν καταληφθεί για χρόνια.

Στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας προχώρησε η παροχή πλήρους και δωρεάν περίθαλψη, στους εγκαυματίες που άφησε η τραγωδία στο Μάτι και ξεκίνησε η χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία στους πολίτες που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, βάζοντας τέλος στις ουρές έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Στον τομέα των συγκοινωνιών αυξήθηκαν τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πύκνωσαν τα δρομολόγια του Μετρό. Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, στην Αθήνα, κυκλοφορούν πλέον 1.070 οχήματα, από 900 περίπου πέρυσι, ενώ στη Θεσσαλονίκη 317, από 215, που παρέλαβε η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ. Επίσης αυξήθηκαν, κατά 45% , τα κονδύλια για τις άγονες γραμμές στα νησιά.

Τέλος αναφερόμενος στις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός επανασυστήνει την Ελλάδα στον κόσμο, μέσα από τις διεθνείς επαφές του». Επισημαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Μακρόν και την Καγκελάριο Μέρκελ, τους Γενικούς Γραμματείς του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ κκ Γκουτέρες και Στόλτεμπεργκ και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με ηγέτες από όλο τον κόσμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER