Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 14:00

Ν. Δένδιας: Η χώρα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γράφτηκε από την
Ν. Δένδιας: Η χώρα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα εξωτερικής πολιτικής.

«Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα ζήτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως την ανθρωπιστική πτυχή του. Η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει μια δραματική αύξηση των ροών, από τις αρχές του χρόνου, προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη, όπως ιδιαιτέρως σημαντική είναι συμμόρφωση, η απόλυτη συμμόρφωση της Τουρκίας, με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές πηγάζουν με την κοινή δήλωση του Μαρτίου του 2016, για την ΕΕ. Το μεταναστευτικό είναι σημαντικό ζήτημα με κρίσιμες επιπτώσεις, αλλά για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιτρέπεται να εργαλειοποιείται προς εξυπηρέτηση ειδικότερων συμφερόντων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εκβιαστικά για την απόσπαση οικονομικής ενίσχυσης, δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή ανυπόστατων και απολύτως ψευδών ισχυρισμών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη διεύρυνση της ΕΕ. «Η χώρα, πιστή στον ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Όμως αναμένει από τις δύο αυτές γειτονικές χώρες απτά βήματα προόδου σε σημαντικά ζητήματα. Για τη Βόρεια Μακεδονία, για εμάς το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήδη η ΝΔ, από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, είχε τοποθετηθεί για τα προβλήματα που κρίνει ότι υφίστανται στο κείμενο αυτής της συμφωνίας. Όμως, ξεκάθαρα έχουμε πει ότι μετά τη θέση σε ισχύ, η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει και αυτό κάνει ως κυβέρνηση. Ως προς την Αλβανία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα, όχι στο πλαίσιο προφανώς διμερών σχέσεων μόνο, αλλά στο ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο η Αλβανία οφείλει να στέργει για να καταστεί μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό αφορά πρώτιστα στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά και όσον αφορά τα περιουσιακά τους δικαιώματα», επισήμανε..

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή για την κλιμάκωση των τουρκικών παράνομων ενεργειών στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, με την παρουσία του Μπαρμπαρός, του Γιαβούζ και του Φατίχ. «Κοινή μας θέση με την Κύπρο είναι ότι η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων έχει περάσει ανεπιστρεπτί», τόνισε. Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις υπερπτήσεις σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαγρύπνηση μαζί με τους εταίρους και συμμάχους της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER