Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 12:11

Σπ. Λιβανός: Μη γίνει ένα μεγάλο διεθνές ζήτημα αντικείμενο μικροπολιτικών διαφορών

Γράφτηκε από την
Σπ. Λιβανός: Μη γίνει ένα μεγάλο διεθνές ζήτημα αντικείμενο μικροπολιτικών διαφορών

«Κάνουμε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις αυτό το μεγάλο διεθνές ζήτημα, που αφορά τρεις ηπείρους κι έρχεται και "σκάει" πάνω στην πατρίδα μας, να μη γίνει αντικείμενο μικροκομματικών και μικροπολιτικών διαφωνιών», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιος Λιβανός, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την αντιπαράθεση σχετικά με την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

«Εμείς, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα που υπήρχαν στην διαχείριση αυτής της κατάστασης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε μια διαφορετική προσέγγιση σε ουσιαστικά ζητήματα. Το ένα από αυτά, που δεν υπήρχε πριν, είναι ότι πρέπει να διαχωρίζουμε επιτέλους τους πρόσφυγες από τους μετανάστες. Το δεύτερο είναι ότι μαζέψαμε πέντε νόμους και προεδρικά διατάγματα, που δημιουργούσαν πολυδιάσπαση στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, σε ένα νομοσχέδιο, αυτό που ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Κουμουτσάκος έφεραν στη Βουλή και ψηφίστηκε χθες το βράδυ. Το τρίτο είναι ότι αυστηροποιούμε τους κανόνες λειτουργίας όλων των κέντρων και την δυνατότητα να ξεκινάει η διαδικασία του ασύλου -τη συντομεύουμε και την αυστηροποιούμε», ανέφερε ο κ. Λιβανός.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων τόνισε ότι είναι αναγκαία μία πιεστική πολιτική «όπως αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής είχε αποτελέσματα, ήλθε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, πρότεινε την αλλαγή της συμφωνίας του Δουβλίνου, ουσιαστικά ξεκίνησε μια συζήτηση διεθνώς ακολουθώντας τα προτάγματα και τις πιέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη». «Σιγά- σιγά και με τον σωστό τρόπο», παρατήρησε, «η διεθνής κοινότητα έρχεται πιο κοντά στη θέση μας, που είναι κι η θέση της λογικής βέβαια».

Ερωτηθείς για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την στήριξη της κοινωνίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ εξήγησε: «Με το που βρίσκουμε δημοσιονομικό χώρο, μέσα από τις πολιτικές που ακολουθούμε ουσιαστικά δημιουργούμε καινούριο δημοσιονομικό χώρο. Η πρώτη ματιά της κυβέρνησης είναι στο πώς θα ανακουφίσει τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα, είτε με φοροαπαλλαγές, είτε με αύξηση των χρημάτων για το πετρέλαιο θέρμανσης -θα αυξηθεί κατά 20% και εμπροσθοβαρώς θα δίνεται στους ανθρώπους πριν έλθει ο σκληρός χειμώνας. Παράλληλα, όμως, όπως έχουμε δηλώσει από την αρχή κι έχουμε ήδη νομοθετήσει, προσπαθούμε να διευκολύνουμε τη ζωή των εταιρειών, χαμηλώνοντας τη φορολογία, μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές, για να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό οικονομικό κλίμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παγκόσμια οικονομική κατάσταση επηρεάζει και τα οικονομικά οποιασδήποτε χώρας. Από την άλλη μας δίνει μια ευκαιρία να είμαστε εμείς -έτσι όπως φαίνεται με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση μας και την ετοιμότητα που είχε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο στη χώρα- η ευχάριστη έκπληξη τόσο της ευρωζώνης, όσο και του δυτικού οικονομικού συστήματος».

Ερωτηθείς πώς προτίθεται να διανείμει η κυβέρνηση το επιπλέον πλεόνασμα, που πιθανόν θα υπάρξει, ο κ. Λιβανός απάντησε: «Είναι δεδομένη η επιλογή της κυβέρνησης αυτής, να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα, να ανακουφίζει τα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα και να αναπτύσσει την επιχειρηματικότητα. Αυτά τα δύο πολλές φορές μας κατηγορεί η Αριστερά ότι δε γίνονται. Βλέπουμε ότι μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας γίνεται και γίνεται γιατί έχουμε την πολιτική πρόθεση να το κάνουμε, δε μας επηρεάζουν οι λογικές του πολιτικού κόστους, που υπήρχαν στο παρελθόν».


NEWSLETTER