Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 21:30

Τόμας Ράχελ: "Φωτεινός φάρος διμερούς συνεργασίας" το ελληνογερμανικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας

Γράφτηκε από την
Τόμας Ράχελ: "Φωτεινός φάρος διμερούς συνεργασίας" το ελληνογερμανικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας

"Φωτεινό φάρο διμερούς συνεργασίας" χαρακτήρισε το ελληνογερμανικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας, ο υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, Τόμας Ράχελ, κατά την ομιλία του στο φόρουμ καινοτομίας.

Αποτιμώντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο κ. Ράχελ υπενθύμισε πως από το 2013 οπότε ιδρύθηκε, μέχρι και σήμερα, "πραγματώθηκαν ή πραγματώνονται 47 έργα με εταίρους από το επιχειρείν και την επιστήμη. Η Γερμανία και η Ελλάδα επενδύουν στο πρόγραμμα σχεδόν 14 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για δράση που εστιάζει στη ιδιαίτερη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών". Πρόσθεσε επίσης, ότι κατά το σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του κοινού προγράμματος των δύο χωρών, το γερμανικό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και η ελληνική γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στο να επιλέξουν θέματα μεγάλης σημασίας για τη Γερμανία, την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, όπως είναι η ενέργεια, η υγεία, η πληροφορική, οι βιοεπιστήμες, οι κοινωνικές και οι ανθρωπιστικές επιστήμες.

Επίσης, έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην ένταξη νέων επιστημόνων σε διεθνή ερευνητικά έργα, τα οποία να συμπορεύονται με τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο "Ορίζοντας 2020", καθώς και στη συνεργασία μεταξύ επιστήμης και επιχειρείν από τις δύο χώρες.

Τέλος ο κ. Ράχελ συμπλήρωσε ότι την άνοιξη του 2020 πρόκειται να παρουσιαστούν κάποια αποτελέσματα των τωρινών προγραμμάτων στη διάρκεια μιας μεσοπρόθεσμης συνάντησης στο Βερολίνο, ενώ αναφερόμενος στους συμμετέχοντες στο πάνελ, επεσήμανε ότι εκπροσωπούν άκρως επιτυχημένα έργα του πρώτου ελληνογερμανικού ερευνητικού προγράμματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER