Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 14:20

Γ. Γεωργαντάς: Μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας

Γράφτηκε από την
Γ. Γεωργαντάς: Μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας

«Ο νέος προϋπολογισμός έχει μόνο θετικό πρόσημο. Στοχεύει στη συνολική οικονομική ανάταση της χώρας με τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος και ταυτόχρονη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Είναι ένας προϋπολογισμός που οι υπουργοί δεν αναγκάζονται να έρχονται με απολογητικό τρόπο να δικαιολογήσουν δύσκολα μέτρα». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς έδωσε έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας κυρίως μέσα από την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, σημειώνοντας ότι για τη κυβέρνηση της ΝΔ είναι πρώτη προτεραιότητα.

«Είμαστε στην πρωτόγνωρη ευχάριστη κατάσταση να αναλύσουμε έναν προϋπολογισμό που υλοποιεί όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά στον ελληνικό λαό η ΝΔ με ξεκάθαρο και λεπτομερή τρόπο. Ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμευτήκαμε και δείχνει τον οδικό χάρτη που θα βαδίσει η χώρα για την οικονομική ανάταξή της», ανέφερε.

Έντονα επικριτικός ήταν ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση έρχεται και ακυρώνει τα θετικά μέτρα που είχαν ψηφιστεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζουν τους κοινωνικά αδύναμους, αντιτείνοντας ότι ψεύδονται γιατί τα στήριξε και η ΝΔ ως αντιπολίτευση.

«Αυτός ο προϋπολογισμός υλοποιεί περισσότερα από όσα υποσχέθηκε και τίποτα δεν καταργεί από τα ευεργετικά νομοθετικά μέτρα που υπάρχουν υπέρ όσων έχουν ανάγκες», τόνισε και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι αυτός ήταν που προεκλογικά προσπάθησε να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό.

«Υπήρχαν πράγματι προεκλογικές εξαγγελίες για 10.000 προσλήψεις στην παιδεία και το μόνο που υπήρχε ήταν ένα δελτίο Τύπου», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο σημαντικότερος μοχλός ανάπτυξης είναι η αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης που έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες αναγκαίες συνθήκες για τους επενδυτές και ταυτόχρονα καθόρισε μέτρα στήριξης που θα βοηθήσουν τους αδύναμους πολίτες. Βάζει πρώτη της προτεραιότητα τις επενδύσεις, ώστε να υπάρξει πλεόνασμα για να μπορέσει να βοηθήσει περισσότερο τις αδύναμες κοινωνικές τάξεις», επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς και συμπλήρωσε: «Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να κινηθούμε μέσα σε συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο, που ήταν κατόρθωμα της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία δέσμευσε τη χώρα μέχρι το 2060 με υψηλά πλεονάσματα και για 100 χρόνια τη δημόσια περιουσία».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου του, υπογράμμισε ότι «είναι μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».

«Όποια χώρα δεν παρακολουθεί και δεν προσαρμόζεται στις τεχνολογικές εξελίξεις δεν θα καταφέρει να μπει στο τρένο της ανάπτυξης, αλλά απλώς θα το παρακολουθεί. Είναι η ευκαιρία μας τώρα να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Οφείλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και θα το κάνουμε. Η νέα κυβέρνηση έχει δημιουργήσει και τα αναγκαία νομοθετικά μέσα και τους οικονομικούς πόρους, κυρίως μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ, για να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, ώστε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ανοιχτό στους επενδυτές και στους πολίτες για να κερδίσουν χρόνο, χρήμα, συνθήκες διαφάνειας. Στόχος μας είναι κερδίσουμε επενδύσεις και να καταφέρει η Ελλάδα να παρακολουθήσει τις εξελίξεις», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για την απορρόφηση κονδυλίων μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έδειξε μεγάλη ανεπάρκεια και ανικανότητα. «Μόνο 25% από τα προγράμματα ΕΣΠΑ κατάφερε να απορροφήσει. Είχαμε τη χαμηλότερη απόδοση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Στόχος δικός μας είναι να μη μείνουμε παρατηρητές των εξελίξεων αλλά να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνολική ανάταση της χώρας», τόνισε και κατέληξε: «Γι' αυτό καταθέτουμε έναν προϋπολογισμό που μόνο θετικό πρόσημο έχει και δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης με ταυτόχρονη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων ομάδων που πρέπει όλοι να πούμε "ναι"».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER