Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2015 13:04

Κατρούγκαλος: "Στόχος, να μη δίνουμε συντάξεις-φιλοδωρήματα"

Γράφτηκε από την
Κατρούγκαλος: "Στόχος, να μη δίνουμε συντάξεις-φιλοδωρήματα"

 Για τον στόχο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, αλλά και για ένα σύστημα που θα μπορέσει να δίνει συντάξεις που δεν θα είναι συντάξεις- "φιλοδωρήματα" έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του έξω από το Μ. Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη εργασίας που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

Ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να έχουμε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ότι παρά τα ασφυκτικά πλαίσια πρέπει να προηγηθεί σημαντικός δημόσιος διάλογος, για να τονίσει ότι «θα τα καταφέρουμε».

«Θα κάνουμε κάθε πιθανό μέτρο ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ και με την αρχιτεκτονική του συστήματος να έχουμε έναν δίκαιο τρόπο απονομής των συντάξεων για όλους» σημείωσε, επίσης, ο υπουργός Εργασίας. 

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα, ως περίοδο εντατικής διπλωματίας. Ανέφερε ότι τη Δευτέρα ήταν στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ «όπου προτάθηκε από τη λουξεμβουριανή προεδρία με την υποστήριξη μας, να υπάρξει στο μέλλον ένα Eurogroup υπουργών Εργασίας ανάλογο με το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών, για να εκτιμά τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά». Την Τρίτη ήταν στη Γενεύη στην επιτροπή που παρακολουθεί το σύμφωνο κοινωνικών δικαιωμάτων του ΟΗΕ και αύριο έχει συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα είναι στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ για να συζητήσει τα θέματα των συντάξεων.

«Στην πρώτη γραμμή» υπογράμμισε «είναι ακριβώς η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ώστε μέσω ενιαίων κανόνων που θα εφαρμοστούν σε όλους, εργαζόμενων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και που θα είναι δίκαιοι, να μπορέσουμε όχι μόνο να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και ένα σύστημα που θα μπορέσει να δίνει συντάξεις που δεν θα είναι συντάξεις - φιλοδωρήματα». «Και με αυτόν τον τρόπο» συνέχισε «ως γενικό ισοδύναμο να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να ξεπεράσουμε τις απαιτήσεις του μνημονίου που θα οδηγούσαν σε μειώσεις συντάξεων». 

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα χρονικά όρια είναι πράγματι πάρα πολύ πιεσμένα και επισήμανε ότι έχει πει σε άλλη δήλωσή του, καθ' υπερβολή, ότι θα πρέπει σε έναν μήνα να γίνουν ό,τι δεν έχει γίνει σε 40 χρόνια. «Μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να έχουμε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Τα πλαίσια είναι ασφυκτικά, πρέπει να προηγηθεί σημαντικός δημόσιος διάλογος, γιατί αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τον καθέναν μας και την οικονομία» είπε και διατύπωσε την πεποίθησή του ότι «θα τα καταφέρουμε».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μέσω της νέας αρχιτεκτονικής του συστήματος, χρειάζεται να έχουμε το νομοσχέδιο τον Νοέμβριο. «Για να εξηγήσω με απλά λόγια» πρόσθεσε «αντί να μειώσουμε τις επικουρικές συντάξεις, όπως επιβάλλει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ή να βρούμε ισοδύναμα αυξάνοντας τις εισφορές -που θα μπορούσε να ήταν μια εναλλακτική λύση, αλλά ουσιαστικά δεν θα έλυνε οριστικά το ζήτημα αλλά μόνο εμβαλωματικά και για φέτος- θέλουμε να λύσουμε και αυτό το θέμα μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσεις, άλλα όπως όλα τα θέματα, «θέλουμε αυτές τις δεσμεύσεις να τις σεβαστούμε, αλλά να έχουμε ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο, γιατί είμαστε μια κυβέρνηση της αριστεράς που πρέπει να προστατεύσει πάνω απ' όλα αυτούς που έχουν τις μικρότερες συντάξεις, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τις προοπτικές της οικονομίας».

«Γενικά, δεν θέλουμε μόνο να ενιαιοποιούμε το οργανωτικό σχήμα των ταμείων» είπε, εξηγώντας ότι οι προηγούμενες -εικονικές εν πολλοίς- μεταρρυθμίσεις ενσωμάτωναν στο ΙΚΑ ταμεία, κρατώντας όμως του κανόνες υπολογισμού, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν 500 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι η ενοποίηση να μην είναι μόνο οργανωτική αλλά και λειτουργική, να εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες σε όλους» τόνισε. 

Ερωτηθείς εάν δεσμεύεται ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε: «Θα κάνουμε κάθε πιθανό μέτρο ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ και με την αρχιτεκτονική του συστήματος να έχουμε έναν δίκαιο τρόπο απονομής των συντάξεων για όλους».

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι η ποσοτικοποίηση της μεταρρύθμισης δεν έχει ακόμα γίνει και δεν μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα γιατί είμαστε ακόμα στη φάση της παραμετροποίησης των μεταρρυθμίσεων, για να επισημάνει πως «γι' αυτόν τον λόγο έχουμε ζητήσει και τεχνική βοήθεια και από τους εταίρους, ώστε η μεταρρύθμιση να γίνει και με τη συνεργασία τη δική τους, να μην έχουμε μετά να διαπραγματευτούμε το αποτέλεσμα της».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER